Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Mule - potrawa z małży
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jak jeść mule, aby smakowały najlepiej – przepis na mule z białym winem dla 2 osób

Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

Wskazówki:

  • Mule świeże smakują lepiej niż mule mrożone;
  • Do jedzenia nadają się wyłącznie mule żywe (w momencie zakupu skorupka jest zamknięta – w środku znajduje się woda);
  • Zanim kupisz mule, powąchaj je – świeże mają przyjemny zapach morza;
  • Muli nie można przechowywać w lodówce dłużej niż dobę;
  • Mule świetnie smakują z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi;
  • Muli nie należy czyścić pod bieżącą wodą.

Składniki:

  • kilogram muli,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • puszka pomidorów w zalewie bez skórki lub karton (200 gramów) przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • pęczek posiekanej, świeżej pietruszki,
  • liście bazylii,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • 1 l białego wina.

 

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przyrządzenia:

1. Mule włóż do miski z zimną wodą na 20-30 minut.

2. Umyj mule szczoteczką – pozbądź się nitek i innych narośli.

3. Muszle otwarte wyrzuć – mogą być nieświeże.

4. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój warzywa na drobne kawałki.

5. Podgrzej masło w głębokiej patelni lub garnku.

6. Do zeszklonego tłuszczu wrzuć cebulę i czosnek.

7. Do masła, cebuli i czosnku dodaj pomidory w kostce / przecier pomidorowy.

8. Wlej wino.

9. Po 10 minutach dodaj mule.

10. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mule się otworzą (jeśli po 10 minutach część małży dalej będzie znajdowała się w skorupie, należy nimi potrząsnąć).

11. Jeśli któraś z muszli w dalszym ciągu pozostaje zamknięta, wyrzuć ją (najprawdopodobniej jest nieświeża).

12. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

13. Posyp pietruszką i ozdób bazylią.

 

Smacznego!


owoce morza na stoisku
©primopiano/Fotolia.com
Styl życia
Wszystko, co trzeba wiedzieć o owocach morza: rodzaje, dostępność, ceny, wartości odżywcze, przechowywanie, przyrządzanie
Niektóre rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, można kupić w każdym supermarkecie, natomiast innych, np. ostryg, trzeba szukać u zaufanych dostawców. Świeże powinny być przechowywane w temperaturze 0–5°C, ponieważ bardzo szybko się psują.

Niektóre rodzaje owoców morza, takie jak krewetki, można kupić w każdym supermarkecie, natomiast innych, np. ostryg, trzeba szukać u zaufanych dostawców. Świeże powinny być przechowywane w temperaturze 0–5°C, ponieważ bardzo szybko się psują. Owoce morza , czyli frutti di mare , goszczą na stołach całego świata. Nadają się do sałatek, past, sosów i zup. Najlepiej smakują dopiero wyłowione z wody, sprzedawane na targowiskach w nadmorskich miejscowościach. Owoce morza: podział, charakterystyka Istnieją dwa główne rodzaje owoców morza: skorupiak i mięczaki . Do pierwszej grupy należą m.in. kraby, raki, krewetki, homary, langusty, natomiast do drugiej – przegrzebki, małże, ostrygi, ośmiornice, kałamarnice, ślimaki, mule. Jako składniki diety owoce morza są bardzo cenne, ponieważ obfitują w łatwo przyswajalne białko (najwięcej w krewetkach i langustach ), witaminy z grupy B , a także rzadkie minerały: fluor, jod, selen, cynk (ten ostatni przede wszystkim w ostrygach). Niestety, owoce morza często wywołują reakcje alergiczne, a jeśli pochodzą z zanieczyszczonych wód, mogą zawierać szkodliwe związki. Owoce morza: występowanie, kupowanie Frutti di mare w Europie mogą cieszyć się przede wszystkim mieszkańcy krajów oblewanych przez Morze Śródziemne, Północne i Irlandzkie. Więcej owoców morza wyławia się jednak z wód Morza Japońskiego, Karaibskiego, Atlantyku i Pacyfiku. W Polsce można dostać te głębinowe żyjątka z importu – bardzo rzadko w postaci świeżej, częściej mrożone lub konserwowe (w białym winie, rozmaitych sosach lub w zalewie naturalnej). Kupując je, trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ zjedzenie nieprawidłowo lub zbyt długo przechowywanych grozi poważnym zatruciem. Owoce morza w puszce należy zjeść w ciągu 24 godzin od otwarcia. Nieświeże...

Przepis na paellę
© gkrphoto/Adobe Stock
Styl życia
Śródziemnomorskie potrawy z owocami morza - przepis na paellę i tagliatelle z krewetkami
Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.

Owoce morza stanowią jeden z podstawowych składników kuchni śródziemnomorskiej. Największą popularnością cieszą się krewetki, kalmary i ośmiorniczki. Zestawiane są z ryżem, makaronami, kurczakiem, warzywami i owocami. Są również częstym dodatkiem do soczystych sałatek z kawałkami mango lub ananasa.   Kuchnia śródziemnomorska obfituje w owoce morza, ale jej podstawowymi składnikami są również ryby, oliwa z oliwek oraz świeże owoce (np. mango, granat, ananas) i warzywa. Owoce morza stanowią bogate źródło białka , witamin i minerałów. Dostarczają również kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i zapewniają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Przepis na paellę z owocami morza, kurczakiem i chorizo Składniki: 2 ½ szklanki bulionu drobiowego, 100 g mrożonych owoców morza (mieszanka z krewetek, ośmiorniczek, kalmarów), 100 g kiełbasy chorizo, 300 g mięsa z udek kurczaka, 100 g ryżu arborio , szczypta szafranu, ½ papryki czerwonej, ½ cebuli, ½ puszki krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ewentualnie słodkiej, 1 łyżka oliwy, ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego).   Sposób przygotowania: Przygotuj patelnię o średnicy 25 cm. Zrób bulion, a następnie zagotuj go z dodatkiem szczypty szafranu. Rozmroź mieszankę owoców morza. Kiełbasę chorizo obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Podsmaż na patelni z dwóch stron na średnim ogniu. Podsmażone chorizo zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Z podudzi usuń skórę. Mięso pokrój na kawałki (około 2 cm). Kurczaka przełóż na patelnię (po kiełbasie chorizo). Obsmażaj przez...

Krewetki leżą na stole.
©Grafvision/Fotolia.com
Styl życia
Porady, jak przyrządzać krewetki: smażone na patelni ze szpinakiem i zapiekane w piekarniku z czosnkiem
Przed przyrządzaniem krewetek najlepiej je umyć i obrać. Po usunięciu pancerza, obrywa się głowę i pozostawia jedynie końcówkę ogona.

Przed przyrządzaniem krewetek najlepiej je umyć i obrać. Po usunięciu pancerza, obrywa się głowę i pozostawia jedynie końcówkę ogona.   Jest kilka rodzajów owoców morza, jednym z nich są krewetki koktajlowe, których nie trzeba już obierać. Są one małe i szybko się je przyrządza . Z dodatkiem białego wina i awokado powstaje pyszna sałatka z krewetkami koktajlowymi. Z czym to się je? Czyli przyrządzanie krewetek w domu Krewetki to najpopularniejsze owoce morza . Mogą stanowić oddzielne danie lub być dodatkiem do makaronów, sosów, zup oraz pizzy. Mrożone lub świeże gotuje się, dusi, smaży, piecze lub grilluje . Ich smak dobrze komponuje się ze szpinakiem, natką pietruszki, kolendrą, bazylią, miętą, a także białym wytrawnym winem. Krewetki można lekko osolić i pokropić sokiem z cytryny, limonki lub grapefruita. Obieranie krewetek krok po kroku Krewetki można obierać, ale niektórym zupełnie nie przeszkadza przyrządzanie ich w całości i pozbywanie się pancerza dopiero na talerzu. Świeże owoce morza, przed odróbką, najlepiej umyć pod bieżącą wodą. Przewód pokarmowy (ciemna, cienka nitka wzdłuż ciała) można usunąć używając do tego noża, przecinając wcześniej pancerz. Przy obieraniu usuwa się też głowę, odrywając ją rękami od tułowia, pozostawiając jedynie końcówkę ogona. Przepis na smażone krewetki ze szpinakiem i miodem Potrzebujesz: praski do czosnku, ręcznika papierowego, patelni.   Składniki (na 2 porcje): 10 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 2 duże garście świeżego szpinaku (około 100 gramów), szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka miodu.   Czas przygotowania: około 8 minut  ...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner