Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Jajka w sosie musztardowym
Flickr/Cloned Milkmen/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Przepis na apetyczne jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym dziś są daniem zapomnianym. Niesłusznie, bo choć kojarzą się z szarą i trudną rzeczywistością PRL-u, kiedy to na sklepowych półkach straszyły tylko ocet i musztarda, to jednak taka przystawka jest nie tylko smaczna, ale też łatwa do przyrządzenia. Jajka z dodatkiem musztardy przestają być mdłe – ich smak nabiera wyrazu dzięki charakterystycznej goryczce. A poza tym takie musztardowe danie jest silnym afrodyzjakiem...

Jajka w sosie musztardowym dziś są daniem zapomnianym. Niesłusznie, bo choć kojarzą się z szarą i trudną rzeczywistością PRL-u, kiedy to na sklepowych półkach straszyły tylko ocet i musztarda, to jednak taka przystawka jest nie tylko smaczna, ale też łatwa do przyrządzenia. Jajka z dodatkiem musztardy przestają być mdłe – ich smak nabiera wyrazu dzięki charakterystycznej goryczce. A poza tym takie musztardowe danie jest silnym afrodyzjakiem...

 

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo (zimne),
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki wody,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego mąkę i zasmażaj przez minutę, energicznie mieszając.

2. Zmieszaj mleko z wodą i stopniowo je wlewaj do zasmażki. Cały czas mieszaj, aby nie wytworzyły się grudki.

3. Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji i odpowiedniej gęstości, dodaj musztardę i przyprawy.

4. Jajka obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki.

5. Nalej trochę przestudzonego sosu do podłużnego naczynia (tak, aby zakrywał dno) i poukładaj w nim jajka. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, by wyglądały efektowniej.

 

Smacznego!

 

Małe kanapki z pastą jajeczną
©wideonet/Fotolia
Styl życia
Trzy odsłony pasty jajecznej: z tuńczykiem, serem i pieczarkami
Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.   Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty. Pasta jajeczna z tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, sitka, tarki, noża, deski do krojenia, ceramicznej miski, łyżki.   Składniki: puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach), 5 jaj, pół pęczka szczypioru, łyżka majonezu, szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.   Sposób wykonania: Jaja ugotuj na twardo . Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki. Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski. Do jajek dodaj tuńczyka i majonez. Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Postaw do lodówki na 15-20 minut. Smacznego! Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, tarki, noża, widelca, deski do krojenia, miski, łyżki.   Składniki: 3 jaja, pół pęczka szczypioru, 15 dag twardego sera żółtego (w kawałku), 1 łyżka jogurtu naturalnego , 1 łyżeczka majonezu, szczypta soli himalajskiej i białego pieprzu .   Sposób wykonania:...

jaja
Pixabay/lauryann/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Przepis na idealnie ugotowane jajka na twardo
Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, bo nie trzeba pilnować czasu gotowania z taką dokładnością jak w przypadku jajek na miękko. Wbrew pozorom jednak ważne jest, jak długo gotujemy jajka na twardo. Czasu gotowania należy pilnować, by wygląd jajek po przekrojeniu nie odstraszał sinymi obwódkami wokół żółtka. Nie bez wypływu na wygląd jajek na talerzu jest też metoda ich gotowania – w bardzo prosty sposób można sprawić, by skorupka łatwo odchodziła i nie powodowała trudności w obieraniu.

Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, bo nie trzeba pilnować czasu gotowania z taką dokładnością jak w przypadku jajek na miękko . Wbrew pozorom jednak ważne jest, jak długo gotujemy jajka na twardo. Czasu gotowania należy pilnować, by wygląd jajek po przekrojeniu nie odstraszał sinymi obwódkami wokół żółtka. Nie bez wypływu na wygląd jajek na talerzu jest też metoda ich gotowania – w bardzo prosty sposób można sprawić, by skorupka łatwo odchodziła i nie powodowała trudności w obieraniu. Gotowanie jajka na twardo – krok po kroku 1. Włóż jajka do garnka i zalej taką ilością wody, żeby w całości je zakryła. 2. Osól wodę (wsyp 1 lub 2 łyżeczki soli), aby obniżyć ryzyko pęknięcia skorupki podczas gotowania, a przy tym sprawić, by łatwo odchodziła od jajka po ugotowaniu. 3. Gotuj na średnim ogniu aż do osiągnięcia temperatury wrzenia. Od tego czasu jajka powinny się gotować przez 8 min. Przetrzymanie ich w wodzie może spowodować, że po przekrojeniu wokół żółtka będą widoczne sine obwódki. 4. Po ugotowaniu zahartuj jajka zimną wodą. Będą już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz je pokroić, np. do sałatki, poczekaj aż całkowicie ostygną, bo pokrojeniu na ciepło będą się rozpadać na jeszcze drobniejsze kawałki.   Smacznego!   Szybka przekąska w ciągu dnia to pasta jajeczna. Zobacz przepisy z tuńczykiem, serem i pieczarkami . Jajka dobrze smakują z dodatkiem musztardy. Przekonaj się, o wybornym smaku jajka w sosie musztardowym i poznaj przepis na przystawkę . W jajku białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej białka. Dowiedz się, jaka jest zawartość białka w jajku i jakie są kalorie białka jajka .

jajka kurze
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ile kalorii ma białko jajka i jaką ma zawartość?
Białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej… białka. Niska kaloryczność białka w jajku związana jest z jego składem – prawie 90% to woda.

Białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej… białka. Niska kaloryczność białka w jajku związana jest z jego składem – prawie 90% to woda.   Jajko, po czasie figurowaniu na liście produktów zagrażających poziomowi cholesterolu, wróciło do łask. Dziś częściej niż pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura, pada pytanie – co jest zdrowsze – białko czy żółtko? Składniki odżywcze zawarte w białku Białko swoją niską kaloryczność zawdzięcza faktowi, że składa się w prawie 90% z wody.  Co nie znaczy, że nie ma składników odżywczych. Drogocenne dla zdrowia aminokwasy (czyli pełnowartościowe białko) stanowią 9% jego zawartości. Jest to o tyle istotne, że organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie tych aminokwasów i muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Węglowodany to zaledwie 1% składu białka jaj. Składniki odżywcze zawarte w żółtku Oprócz tego, że żółtko zasłynęło z tego, że jest źródłem cholesterolu, zawiera również witaminy A, D, E i K.  Lecytyna, znajdująca się właśnie w żółtku, wpływa korzystnie na pracę układów nerwowego , odpornościowego, krążenia oraz pokarmowego, biorąc udział w procesie przemiany materii. Żółtko, dzięki zawartości  luteiny , sprzyja również ochronie wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Żółtko jest może bardziej kaloryczne, ale ma w sobie wiele wartościowych składników. Białko i żółtko w liczbach Całe jajko ma ok. 71 kcal: w białku jest ok. 16, a w żółtku są 54 kcal, czyli w 100 gramach białka jest tylko 45 kcal, w 100 gramach żółtka natomiast 350 kcal. W błąd co do zawartości białka w jajku mogą wprowadzać nazwy białka i żółtka, ale wbrew pozorom, to właśnie żółtko jest źródłem większej ilości  białka  (w 100 gramach jest 16 gramów białka), niż białko jaja (które w 100 gramach zawiera 10...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner