Jajka na miękko
Pixabay/PIX1861/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Sprawdzony przepis na jajko na miękko

Gotowanie jajek staje się problemem zwłaszcza, kiedy chcemy ugotować je na miękko – wtedy ważne jest nie tylko ile gotować jajko, ale i na jaką wodę je wrzucać. Istnieje kilka sposobów – w jednym jajko wrzuca się na zimną wodę i gotuje w niej 3-5 min, w drugim wrzuca się je dopiero do wrzątku i gotuje nie dłużej niż 2 min. Preferowany stopień płynności żółtka bardzo ciężko jest uzyskać, dlatego też sposobu na idealnie ugotowane jajko można szukać tylko metodą prób i błędów. Poniżej znajdziesz niezawodny sposób na to, jak ugotować jajko z bardzo płynnym żółtkiem.

Gotowanie jajek staje się problemem zwłaszcza, kiedy chcemy ugotować je na miękko – wtedy ważne jest nie tylko ile gotować jajko, ale i na jaką wodę je wrzucać. Istnieje kilka sposobów – w jednym jajko wrzuca się na zimną wodę i gotuje w niej 3-5 min, w drugim wrzuca się je dopiero do wrzątku i gotuje nie dłużej niż 2 min. Preferowany stopień płynności żółtka bardzo ciężko jest uzyskać, dlatego też sposobu na idealnie ugotowane jajko można szukać tylko metodą prób i błędów. Poniżej znajdziesz niezawodny sposób na to, jak ugotować jajko z bardzo płynnym żółtkiem.

Jajko na miękko – źródło lizyny

Gotowanie na miękko jest najzdrowszym dla organizmu sposobem podawania jajka. Surowe żółtko to źródło lizyny, która jest niezbędna do przetwarzania obecnego w jajkach „złego cholesterolu”. Skorupka i białko to rodzaj „warstwy izolacyjnej”, które chronią lizynę, bo w temperaturze powyżej 80°C jest ona już nieprzyswajalna. Jajka gotuje się w wodzie o temperaturze 100°C, lecz nie dociera ona do żółtka od razu – najpierw nagrzewa się skorupka, a potem białko. Kiedy podczas gotowania dojdzie do rozbicia lub przekłucia skorupki, temperatura 100°C oddziałuje bezpośrednio na żółtko. Żółtko – tak jak i białko – ścina się we wrzątku, dlatego właśnie kluczową rolę odgrywają tutaj czas i temperatura gotowania.

Jak ugotować jajko na miękko? Krok po kroku


1. Przed gotowaniem wyjmij jajko z lodówki, by miało temperaturę pokojową (przejmie ją w ciągu godziny).
2. Niewielki garnek napełnij wodą (tylko tyle, by przykrywała jajko/jajka) i wsyp do niego szczyptę soli – to zmniejszy prawdopodobieństwo pęknięcia skorupki podczas gotowania. Gotuj wodę na dużym ogniu.

3. Kiedy woda zacznie wrzeć, ostrożnie włóż do niej jajko za pomocą łyżki. Jeśli gotujesz ich więcej, rób to szybko, by trafiły do naczynia mniej więcej w tym samym czasie.

4. Gotuj jajka jeszcze przez 2 minuty od włożenia ich do garnka. Jeśli jest ich dużo, musisz ten czas odpowiednio wydłużyć – nawet 15 min może potrwać, nim woda ponownie się zagotuje.
5. Po ugotowaniu jajek możesz je polać zimną wodą, by się zahartowały.


Oczywiście, na długość gotowania mają wpływ również wielkość i rodzaj jaj – krócej gotuje się np. przepiórcze. Nie bez znaczenia jest też ich pochodzenie – jajka wiejskie trzeba potrzymać we wrzątku nieco dłużej.

 

Smacznego!

 

 

jaja
Pixabay/lauryann/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Przepis na idealnie ugotowane jajka na twardo
Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, bo nie trzeba pilnować czasu gotowania z taką dokładnością jak w przypadku jajek na miękko. Wbrew pozorom jednak ważne jest, jak długo gotujemy jajka na twardo. Czasu gotowania należy pilnować, by wygląd jajek po przekrojeniu nie odstraszał sinymi obwódkami wokół żółtka. Nie bez wypływu na wygląd jajek na talerzu jest też metoda ich gotowania – w bardzo prosty sposób można sprawić, by skorupka łatwo odchodziła i nie powodowała trudności w obieraniu.

Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, bo nie trzeba pilnować czasu gotowania z taką dokładnością jak w przypadku jajek na miękko . Wbrew pozorom jednak ważne jest, jak długo gotujemy jajka na twardo. Czasu gotowania należy pilnować, by wygląd jajek po przekrojeniu nie odstraszał sinymi obwódkami wokół żółtka. Nie bez wypływu na wygląd jajek na talerzu jest też metoda ich gotowania – w bardzo prosty sposób można sprawić, by skorupka łatwo odchodziła i nie powodowała trudności w obieraniu. Gotowanie jajka na twardo – krok po kroku 1. Włóż jajka do garnka i zalej taką ilością wody, żeby w całości je zakryła. 2. Osól wodę (wsyp 1 lub 2 łyżeczki soli), aby obniżyć ryzyko pęknięcia skorupki podczas gotowania, a przy tym sprawić, by łatwo odchodziła od jajka po ugotowaniu. 3. Gotuj na średnim ogniu aż do osiągnięcia temperatury wrzenia. Od tego czasu jajka powinny się gotować przez 8 min. Przetrzymanie ich w wodzie może spowodować, że po przekrojeniu wokół żółtka będą widoczne sine obwódki. 4. Po ugotowaniu zahartuj jajka zimną wodą. Będą już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz je pokroić, np. do sałatki, poczekaj aż całkowicie ostygną, bo pokrojeniu na ciepło będą się rozpadać na jeszcze drobniejsze kawałki.   Smacznego!   Szybka przekąska w ciągu dnia to pasta jajeczna. Zobacz przepisy z tuńczykiem, serem i pieczarkami . Jajka dobrze smakują z dodatkiem musztardy. Przekonaj się, o wybornym smaku jajka w sosie musztardowym i poznaj przepis na przystawkę . W jajku białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej białka. Dowiedz się, jaka jest zawartość białka w jajku i jakie są kalorie białka jajka .

Kilka rodzajów makaronu leży na stole.
©istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Gotowanie makaronu: ile trwa? Gotowanie makaronu al dente, ryżowego, w zupie oraz w mikrofalówce
Porcja makaronu to średnio 100 g, które należy ugotować w 1 l wody. Aby przyspieszyć proces, należy posolić dopiero wrzątek. Makaron gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dostępny jest też makaron ryżowy, który wystarczy zalać wrzącą wodą.

Porcja makaronu to średnio 100 g, które należy ugotować w 1 l wody. Aby przyspieszyć proces, należy posolić dopiero wrzątek. Makaron gotuje się od kilku do kilkunastu minut. Dostępny jest też makaron ryżowy, który wystarczy zalać wrzącą wodą.   Makaron to dodatek do zu p, sosów oraz dań obiadowych . Jest sycący i można go przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Warto poznać kilka zasad gotowania, aby zawsze był smaczny i sypki.   Gotowanie makaronu: ile powinno trwać?   Aby ugotować odpowiednią ilość makaronu , można przyjąć zasadę około 100 g na jedną osobę. Dziecko zje nieco mniej: średnio 80 g, a mężczyzna nawet 120 g. Po odmierzeniu porcji należy postępować według poniższej instrukcji: zagotuj wodę: około 1 l na 100 g makaronu; tak duża ilość zapobiegnie sklejeniu się potrawy w trakcie gotowania; posól wodę; wrzuć makaron na wrzątek; suchy makaron gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, natomiast świeży – przez około 1-3 minut, pamiętając o tym, że grubsze formy gotują się dłużej; gotowanie makaronu al dente oznacza, że jest on lekko miękki, ale ciągle zachowuje jędrność; podczas gotowania nieco zmniejsz ogień, aby zawartość garnka nie wykipiała; mieszaj makaron od czasu do czasu, by się nie skleił; jeśli chcesz użyć go do sosu lub zupy, nie przelewaj go zimną wodą; zrób to, kiedy chcesz wykorzystać ten dodatek do sałatki .   Gotowanie makaronu na parze   Gotowanie makaronu na parze trwa nieco dłużej niż w tradycyjny sposób. Zarezerwuj na to około 20-25 minut. W ten sposób możesz ugotować całe danie obiadowe. Wszystkie produkty ułóż w miskach. Te, które wydzielają soki, np. mięso oraz gotujące się dłużej, postaw nad naczyniem z wodą. Nad nimi umieść miskę z...

FotoCuisinette
© FotoCuisinette/Fotolia.com
Styl życia
Kuchenne triki, które ułatwią gotowanie
Kuchenne triki i sztuczki ułatwiają gotowanie i pracę w kuchni. Dzięki nim problem przesolonej zupy, jajek, które nie chcą odejść od skorupki ani panierka odpadającą podczas smażenia nie są już żadnym utrudnieniem.

Kuchenne triki i sztuczki ułatwiają gotowanie i pracę w kuchni. Dzięki nim problem przesolonej zupy, jajek, które nie chcą odejść od skorupki ani panierka odpadającą podczas smażenia nie są już żadnym utrudnieniem.   Do kuchennych sztuczek można użyć takich produktów i przedmiotów, jak: ręcznik kuchenny, surowy ziemniak czy soda oczyszczona. Krojenie cebuli bez łez – biały ocet Biały ocet sprawi, że podczas krojenia cebuli nie będziesz ronić łez. Odrobinę octu wylej na drewnianą deskę do krojenia i wetrzyj go ręcznikiem kuchennym w strukturę deski. Ocet zneutralizuje intensywną woń cebuli i sprawi, że olejki eteryczne nie dotrą do twoich oczu, a ty nie będziesz łzawić. Sprawdzanie świeżości jajka – woda Świeżość surowego jajka sprawdzisz, delikatnie wrzucając je do wysokiej szklanki wypełnionej zimną wodą. Jeżeli jajko opadnie na dno szklanki, nadaje się do zjedzenia. Na skorupce jajka są pory, przez które z czasem przedostaje się powietrze. Im starsze jest jajko, tym więcej powietrza ma pod skorupką. Soda oczyszczona ułatwiająca obieranie jajek Soda oczyszczona ułatwi obieranie ugotowanych jajek, z których trudno zdjąć skorupkę. Do garnka wlej około 1,5 l wody i wsyp łyżkę sody oczyszczonej. Całość zagotuj. Po zagotowaniu wodę zdejmij z palnika i włóż do niej jajka na 10-12 minut. Następnie obierz jajka. Ratunek dla przesolonej zupy – surowy ziemniak Przesolona zupa niekoniecznie musi oznaczać zepsuty obiad. Możesz ją uratować, dodając do garnka obranego i przekrojonego na pół ziemniaka. Ziemniak wchłonie nadmiar soli i sprawi, że zupa będzie nadawać się do jedzenia. Schłodzona panierka nie spadnie podczas smażenia na rozgrzanym oleju Jeżeli podczas smażenia masz problem z odpadającą z kotletów panierką, włóż surowe,...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner