Roślina w doniczce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Bazylia, oregano, kolendra i rozmaryn – jak uprawiać je w doniczce?

Uprawa ziół w domu pozwoli ci zawsze cieszyć się aromatem świeżych ziół. Zioła suszone nie mogą się z nimi równać. Jak każda roślina doniczkowa, także zioła wymagają odpowiednich warunków: temperatury, oświetlenia oraz pielęgnacji.

Uprawa ziół w domu pozwoli ci zawsze cieszyć się aromatem świeżych ziół. Zioła suszone nie mogą się z nimi równać. Jak każda roślina doniczkowa, także zioła wymagają odpowiednich warunków: temperatury, oświetlenia oraz pielęgnacji.

Jak uprawiać bazylię w domu?

Bazylię należy ustawić w słonecznym miejscu, w ziemi dosyć lekkiej. Należy ja codziennie podlewać niewielką ilością wody. Wodę najlepiej wlewać bezpośrednio na glebę, nie polewać nią liści. Należy zadbać, żeby nie stała w miejscach, w których tworzą się przeciągi. Jeśli stoi na parapecie, na czas wietrzenia pomieszczenia, przestaw bazylię tam, gdzie nie dociera wiatr. Żeby roślina rozkrzewiła się, co jakiś czas odrywaj wierzchołki pędów. Od razu urywaj też kwiaty.

Jak uprawiać oregano w domu?

Oregano, zwane tez lebiodką pospolitą, podobnie jak bazylia lubi nasłonecznione miejsca. W odróżnieniu od niej nie wymaga jednak codziennego podlewania. Możesz podlewać je co drugi dzień.

Jak uprawiać kolendrę w doniczce?

Kolendra powinna stać w miejscu o dużym nasłonecznieniu. Należy chronić ją przed wiatrem tak jak bazylię. Kolendra wymaga codziennego podlewania. Po podlaniu, trzeba poczekać aż woda z ziemi przecieknie do podstawki i wylać ją z podstawki.

Jak uprawiać rozmaryn w doniczce?

Rozmaryn powinien stać w miejscu ciepłym słonecznym, ale osłoniętym od wiatru. W lecie można wystawić go na balkon, ale w przypadku intensywnych opadów, należy schować pod dachem. Rozmarynu nie trzeba codziennie podlewać, wystarczy podlewać go co drugi dzień. Kiedy przekwitnie, należy obciąć go mniej więcej w połowie. Co 2-3 tygodnie należy stosować nawóz naturalny, ale w niewielkiej ilości.

W jakich warunkach uprawiać zioła?

Zioła powinny być uprawiane w temperaturze 16-21 stopni. Ani wyższa, ani niższa temperatura nie jest dla korzystna. Do uprawy ziół najlepiej jest wybrać doniczkę o średnicy 15-20 cm. Dno doniczki dobrze jest wysypać kamykami, ich warstwa powinna mieć ok. 2 cm. Najlepszą porą na wysianie ziół jest koniec marca i początek kwietnia. Będą one wtedy miały odpowiednio dużo słońca.


Rośliny w doniczce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak uprawiać zioła wieloletnie na balkonie?
Zioła wieloletnie trudniej uprawia się na balkonie niż w domu na parapecie. Największą trudnością jest przezimowanie ziół w czasie mrozów. Zioła wieloletnie wymagają dużego nakładu pracy – ich pielęgnacja opiera się na nawożeniu, przycinaniu, oczyszczaniu i wspomnianym już wcześniej zimowaniu.

Zioła wieloletnie trudniej uprawia się na balkonie niż w domu na parapecie. Największą trudnością jest przezimowanie ziół w czasie mrozów. Zioła wieloletnie wymagają dużego nakładu pracy – ich pielęgnacja opiera się na nawożeniu, przycinaniu, oczyszczaniu i wspomnianym już wcześniej zimowaniu.   Wieloletnie zioła, czyli tymianek, lubczyk czy lawenda, można uprawiać na balkonie w donicach lub koszykach. Pojemniki, w których mają być zasiane, powinny być głębokie ( ok. 50 cm ), ponieważ korzenie roślin wieloletnich bardziej się rozrastają niż dwuletnich czy rocznych. Uprawa ziół wieloletnich na balkonie Uprawa ziół wieloletnich powinna rozpocząć się oczywiście od zakupu pojemników, podstawek, ziemi i nasion lub wyrośniętych już roślin w sklepach ogrodniczych. Umiejscowienie ich na balkonie jest bardzo ważne – powinny zostać postawione w dobrze nasłonecznionym miejscu. Lepiej gdy są powieszone na poręczy niż jakby miały stać na podłodze. Do najważniejszych czynności pielęgnacyjnych należy: Podlewanie – rośliny powinny być podlewane co najmniej raz dziennie, w trakcie upałów nawet dwa razy. Oczyszczanie – od czasu do czasu zioła uprawiane na balkonie wymagają przeglądu – pożółkłe, zasuszone liście zerwij, ziemię oczyść i sprawdź podstawkę. Nie powinna znajdować się w niej przestarzała woda, liście czy ziemia. Nawożenie – jeżeli uprawa ziół wymaga nawożenia, zrezygnuj z nawozów sztucznych, a zainteresuj się ich organicznymi zamiennikami. Najlepszy jest oczywiście obornik, choć często unikany jest przez nieprzyjemny zapach. Przycinanie – roślinę czasami trzeba przyciąć ze względu na jej naturalne wzrastanie. Aby zioło krzewiło się, należy podcinać jego końce co kilka tygodni. Zimowanie ziół uprawianych na balkonie Wieloletnie zioła zimują na balkonie przez co należy je właściwe...

Ogród
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ziołowy ogródek, czyli dlaczego zioła w ogródku są takie cenne?
Ziołowy ogródek to marzenie każdej gospodyni. Nie dość, że świeżo zerwane zioła są bardziej aromatyczne i skuteczniej poprawiają smak niż te zmielone i suszone z torebki, to w dodatku posiadają więcej składników odżywczych.

Ziołowy ogródek to marzenie każdej gospodyni. Nie dość, że świeżo zerwane zioła są bardziej aromatyczne i skuteczniej poprawiają smak niż te zmielone i suszone z torebki, to w dodatku posiadają więcej składników odżywczych.   Zioła w ogrodzie uprawiane są od początku wiosny, powinno się je zasiać do wczesnej jesieni. Przypada to przeważnie pomiędzy marcem a wrześniem. Ziemia pod ogródek ziołowy nie potrzebuje specjalnych zabiegów – ważne, aby zawierała dużo próchnicy i nie była podłożem piaskowym. Gdy jest w umiarkowany sposób przepuszczalna i żyzna, możemy być pewni, że zioła wzrosną i będą służyć przez cały okres ich uprawy. Jakie zioła można uprawiać w ziołowym ogródku? W ogrodzie ziołowym można uprawiać większość ziół . Ich rozmieszczenie w ogródku zależy od ilości dochodzącego światła. W miejscu nasłonecznionym powinno się ulokować: bazylię, estragon , lawendę, majeranek, szałwię, tymianek.   W miejscu zacienionym (lub pół cieniu) powinno się ulokować: lubczyk, miętę, barwinek.   Niezależnie od nasłonecznienia w ziołowym ogródku powinna się znaleźć również pietruszka, koperek, cząber, dziurawiec, czosnek, gorczyca, kminek czy kolendra . Ziołowy ogród: jak o niego dbać? Zioła w ogrodzie nie są wymagającymi roślinami. Warto zapewnić im miejsce, w którym będą chronione przed wiatrem, nadmierną wilgocią i częściowym dostępem do światła. Gdy zapewni im się takie podstawowe warunki, możemy być spokojni o ich uprawianie. Zioła powinno sadzić się w rządkach, ponieważ to ułatwi późniejszą ich pielęgnację oraz podlewanie. Korzystanie z nawozów sztucznych nie jest wskazane, lepiej sięgnąć po substancje organiczne (np. obornik), które wspomogą uprawę. Podlewanie ziół powinno odbywać się codziennie, w...

Nać koperku
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zioła w kuchni: dlaczego warto je mieć pod ręką podczas gotowania?
Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.

Zioła w kuchni to podstawa smacznych potraw. Można je zakupić w zasuszonej postaci w torebkach oraz samemu uprawiać w doniczkach na parapecie. Jakiej przyprawy nie może zabraknąć w kuchni? Bazylia, mięta czy oregano to absolutna, „ziołowa” podstawa.   Zioła w kuchni możemy uprawiać na parapecie w doniczce. Jest to idealny sposób na to, aby mieć pod ręką zawsze świeże przyprawy. Ich pielęgnacja nie wymaga wielkich nakładów siły czy pieniędzy, ponieważ wystarczy zakupić doniczkę, ziemię i nasiona. Jedyną czynnością pielęgnacyjną okazuje się podlewanie rośliny – raz lub dwa razy w ciągu dnia. Jakie zioła są kulinarnym „must have” w kuchni? Zioła, które dodają potrawom smak, to przede wszystkim bazylia, tymianek, oregano, pietruszka i koperek.. Można nimi przyprawić potrawy mięsne, zupy i sosy. Nadają im aromatycznego zapachu czy wzmacniają smak. Bazylia - „ziołowa królowa” w polskich domach. Posiada ostry, choć aromatyczny zapach. Idealnie wkomponowuje się w potrawy z pomidorów, np. spaghetti lub lasagne. Często dodawana do potraw mięsnych. Tymianek – również ma silny aromat przez co łączony jest z potrawami mięsnymi – drobiem, wołowiną. Ma właściwości odtruwające i wspomagające trawienie, dlatego tym bardziej sprawdzi się przy ciężkostrawnych posiłkach. Oregano – przyprawa ma mniej intensywny zapach niż bazylia czy tymianek, jednak w smaku jest dość gorzki. Przyprawiamy nim mięsa, pizzę czy gęste sosy. Jest również dodawana do win i innych trunków alkoholowych domowej roboty. Pietruszka – jest mało intensywna w smaku, choć dodaje aromatu zupom czy sosom. Jest bogata w witaminy, min. witaminę C i A. Posiada właściwości lecznicze – np. wzmacnia organizm. Koperek – zawiera wiele właściwości leczniczych, m.in. olejek eteryczny, sole mineralne, wapń i żelazo. Można nimi doprawić...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner