
Ziołowy ogródek to marzenie każdej gospodyni. Nie dość, że świeżo zerwane zioła są bardziej aromatyczne i skuteczniej poprawiają smak niż te zmielone i suszone z torebki, to w dodatku posiadają więcej składników odżywczych.
Zioła w ogrodzie uprawiane są od początku wiosny, powinno się je zasiać do wczesnej jesieni. Przypada to przeważnie pomiędzy marcem a wrześniem. Ziemia pod ogródek ziołowy nie potrzebuje specjalnych zabiegów – ważne, aby zawierała dużo próchnicy i nie była podłożem piaskowym. Gdy jest w umiarkowany sposób przepuszczalna i żyzna, możemy być pewni, że zioła wzrosną i będą służyć przez cały okres ich uprawy.
Jakie zioła można uprawiać w ziołowym ogródku?
W ogrodzie ziołowym można uprawiać większość ziół. Ich rozmieszczenie w ogródku zależy od ilości dochodzącego światła.
W miejscu nasłonecznionym powinno się ulokować:
- bazylię,
- estragon,
- lawendę,
- majeranek,
- szałwię,
- tymianek.
W miejscu zacienionym (lub pół cieniu) powinno się ulokować:
- lubczyk,
- miętę,
- barwinek.
Niezależnie od nasłonecznienia w ziołowym ogródku powinna się znaleźć również pietruszka, koperek, cząber, dziurawiec, czosnek, gorczyca, kminek czy kolendra.
Ziołowy ogród: jak o niego dbać?
Zioła w ogrodzie nie są wymagającymi roślinami. Warto zapewnić im miejsce, w którym będą chronione przed wiatrem, nadmierną wilgocią i częściowym dostępem do światła. Gdy zapewni im się takie podstawowe warunki, możemy być spokojni o ich uprawianie. Zioła powinno sadzić się w rządkach, ponieważ to ułatwi późniejszą ich pielęgnację oraz podlewanie. Korzystanie z nawozów sztucznych nie jest wskazane, lepiej sięgnąć po substancje organiczne (np. obornik), które wspomogą uprawę. Podlewanie ziół powinno odbywać się codziennie, w przypadku upałów nawet dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Ziołowy ogródek najlepiej przygotować obok domu, aby był łatwo dostępny podczas gotowania. Warto jednak pamiętać, że najlepiej „schować” zioła za domem. Ich ulokowanie blisko ulicy może im zaszkodzić.
- Świeże zioła dodadzą smaku każdej potrawie. W kuchni warto uprawiać oregano, bazylię, pietruszkę i koperek.
- Zioła wieloletnie możesz uprawiać na balkonie. Musisz je regularnie podlewać, oczyszczać, nawozić i podcinać.
- Podczas gotowania potraw dobrze jest mieć pod ręką świeże zioła. Dlatego zasadź w doniczce oregano, bazylię lub kolendrę.