Proso i ziarna kaszy jaglanej.
©datych/Fotolia
Styl życia

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej. Czy mogą ją bezpiecznie jeść diabetycy?

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest wysoki. Kasza jaglana powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi i wpływa na jego podtrzymanie przez dłuższy czas.

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest wysoki. Kasza jaglana powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi i wpływa na jego podtrzymanie przez dłuższy czas.

 

Indeks glikemiczny jest to wskaźnik zawartości cukru w produkcie. Indeks glikemiczny jest definiowany na podstawie średniego, procentowego wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu produktu. Indeks glikemiczny obejmuje wyłącznie węglowodany, ponieważ powodują one wysoki wzrost glukozy po ich spożyciu. Produkty zawierające wysoki indeks glikemiczny podnoszą poziom cukru i wpływają na utrzymanie się tego poziomu przez dłuższy czas. Produkty, które są najkorzystniejsze do spożycia, zawierają indeks glikemiczny nie przekraczający 60. Prawidłowa wartość cukru we krwi to około 90-100 mg.

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej wynosi 70 – w przypadku 100 g ugotowanej kaszy jaglanej. Jest to wysoka wartość biorąc pod uwagę, że kasza jaglana jest mało przetworzonym produktem zbożowym. Dla porównania – 100 g ryżu ma indeks glikemiczny 50.

 

Indeks glikemiczny produktów w dużym stopniu zależy od tego w jaki sposób są one przygotowane. Najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest grillowanie lub gotowanie na parze. Warto sięgać także po produkty zawierające błonnik, który spowalnia proces wchłaniania cukru i wspomaga funkcjonowanie jelit. Częsta obecność w diecie pokarmów zawierających wysoki indeks glikemiczny powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi. W efekcie trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny, aby pozbyć się nadmiaru cukru z organizmu. Długotrwałe obciążanie trzustki może uszkodzić jej komórki. Stan ten będzie nieodwracalny. Trzustka będzie produkowała niewystarczający do prawidłowego funkcjonowania poziom insuliny. Niezbędne będzie dożywotnie dostarczanie insuliny przez zastrzyk.  


Kasza jaglana
© woyzzeck/Fotolia.com
Styl życia
Odchudzanie z kaszą jaglaną
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ale zawiera sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny. Nie przeszkadza to jej jednak być skutecznym elementem diety odchudzającej i oczyszczającej – kasza jaglana nie tuczy, pod warunkiem, że nie idzie w parze z tłustymi sosami i innymi dodatkami.

Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ale zawiera sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny. Nie przeszkadza to jej jednak być skutecznym elementem diety odchudzającej i oczyszczającej – kasza jaglana nie tuczy, pod warunkiem, że nie idzie w parze z tłustymi sosami i innymi dodatkami. IG i kaloryczność kaszy jaglanej Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny , co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie powinni w związku z tym jeść jej diabetycy. IG ugotowanej kaszy jaglanej wynosi 71. Wszystkie kasze są także dość kaloryczne ze względu na dużą zawartość skrobi i kasza jaglana nie wyróżnia się pod tym względem. 100 g kaszy jaglanej zawiera około 350 kcal. Czy kasza jaglana tuczy? Mimo wysokiej kaloryczności spożywanie kaszy jaglanej nie tuczy , o ile nie są do niej dodawane tuczące dodatki. Sama w sobie zawiera bardzo mało tłuszczu (1,3 g na 100 g kaszy), za to dużo błonnika , który dodatkowo utrudnia wchłanianie węglowodanów i tłuszczu, a pęczniejąc w żołądku, daje na długo uczucie sytości. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu . Ze względu na te właściwości, a także z powodu dostarczania organizmowi wielu cennych składników mineralnych (m.in. krzemionka, witaminy z grupy B, miedź, żelazo) jest polecana jako baza monodiety, czyli diety opierającej się na jednym składniku.   Dieta jaglana jest polecana osobom, które chcą: poprawić stan włosów i skóry, oczyścić organizm z toksyn, wspomóc proces odchudzania. Dieta jaglana odtruwa wątrobę , przeczyszcza jelita, nawilża i odświeża ciało. Podczas niej spożywa się wyłącznie gotowaną kaszę, ewentualnie z dodatkiem przypraw. Optymalny czas trwania diety wynosi 3-5 dni – nie można jej zbytnio przedłużać, ponieważ jak każda monodieta może doprowadzić do braku substancji odżywczych, których kasza jaglana nie dostarcza w...

kawałek tortu z polewą czekoladową
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady
Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy.

Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy. Jak oblicza się wskaźnik indeksu glikemicznego? Indeks glikemiczny oblicza się, dzieląc stężenie glukozy po spożyciu produktu zawierającego 50 węglowodanów przez stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Wszystko należy pomnożyć przez 100. Jeśli wynik nie przekroczy liczby 55, dany produkt ma niski indeks glikemiczny . Wynik w granicach 56-69 oznacza, że produkt ma średni indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to te, które mają wskaźnik wyższy lub równy 70. Nie wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szkodliwe. Wiele owoców ma wysoki indeks glikemiczny, a mimo to nie warto rezygnować z jedzenia ich, ponieważ są bogate w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Należy jednak mieć świadomość, że po niektórych z nich możemy szybko znowu zgłodnieć. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym Według tabeli Montignaca, twórcy niskoglikemicznej diety odchudzającej, bardzo wysoki indeks glikemiczny, 80-110 mają m.in. produkty i składniki potraw takie, jak: gotowany bób , gotowana marchew, puree ziemniaczane, biała mąka, płatki kukurydziane, chleb z białej, pszennej mąki, pieczone i zasmażane ziemniaki, skrobia modyfikowana, piwo. Indeks glikemiczny 70-79 mają następujące produkty spożywcze: pszenna bagietka, biały ryż, biszkopty, cukier trzcinowy, pszenne, białe bułki, chipsy, biały cukier, suszone daktyle, kasza jęczmienna, mąka kukurydziana, proso,...

Łyżka z ziarnami kaszy jaglanej.
©maciejr23/Fotolia
Styl życia
Królowa kasz – zdrowotne właściwości kaszy jaglanej
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej to przede wszystkim odkwaszanie i oczyszczanie organizmu. Kasza jaglana ma pozytywny wpływ na serce i kości. Obniża poziom LDL (złego cholesterolu) i podnosi odporność.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej to przede wszystkim odkwaszanie i oczyszczanie organizmu. Kasza jaglana ma pozytywny wpływ na serce i kości. Obniża poziom LDL (złego cholesterolu) i podnosi odporność.   Kasza jaglana produkowana jest z łuskanych ziaren prosa. Jest zdrowym źródłem energii. Dostarcza soli mineralnych i witamin. Kaszę jaglaną można wykorzystywać jako składnik koktajli, śniadań, deserów i obiadów. W 100 gramach kaszy jaglanej znajduje się ok. 100 kcal . Właściwości kaszy jaglanej – odkwaszanie i oczyszczanie organizmu Kasza jaglana ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wartości odżywcze, nazywana jest królową kasz. Do właściwości kaszy jaglanej należy odkwaszanie organizmu z toksyn pochodzących np. z alkoholu. Kasza nie zawiera glutenu – jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię lub niedokrwistość. Kasza jaglana jest lekkostrawna . Ma właściwości ocieplające organizm – jest więc wskazana szczególnie w okresie jesieni i zimy. Kasza jaglana przywraca równowagę kwasowo-zasadową i zapobiega odwapnieniu kości. Do zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej należy pozytywny wpływ na serce. Kasza jaglana jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych , które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Nie uczula. Wpływa na poprawę nastroju. Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty likwidują wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko nowotworów. Wartości odżywcze kaszy jaglanej wpływają na poprawę koncentracji i pamięć. Kasza jaglana pomaga leczyć choroby żołądka i wątroby. Oczyszcza jelita i przyspiesza przemianę materii . Oprócz zdrowotnych właściwości kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi blisko 71. Dlatego jedzenie kaszy jaglanej nie jest wskazane w przypadku diabetyków. Kasza jaglana posiada wysoki indeks glikemiczny. Dowiedz się, czy kaszę jaglaną można jeść w diecie...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner