Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Rodzaje kanapek
© avirid/Fotolia.com
Styl życia

Ile kalorii mają kanapki? Kaloryczność zależy od rodzaju pieczywa i dodatków

Ile kalorii mają kanapki? Kaloryczność zależy od rodzaju pieczywa i dodatków

Kaloryczność kanapek zależy od rodzaju chleba, tego, czym smaruje się pieczywo oraz dodatków. Należy wybierać kanapki z dużą zawartością błonnika – na pieczywie razowym, z warzywami.

Jeśli decydujemy się zjeść na mieście, warto zapytać o orientacyjną liczbę kalorii w kanapce – produkty sprzedawane jako „fit”, „slim”, to często jedynie chwyt marketingowy.

Kaloryczność kanapek, a rodzaj chleba

Osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów powinny zwracać uwagę nie tylko na liczbę kalorii w kromce chleba, lecz także na zawartość błonnika (włókna pokarmowego, które nie podlega trawieniu). Im jest go więcej w pieczywie, tym lepiej.

Kaloryczność kromek chleba:

  • kromka chleba pszennego – waży około 25 gramów, ma 65 kalorii i 0,7 gramów błonnika;
  • kromka chleba tostowego pszennego – waży około 30 gramów, ma 90 kalorii i 0,6 gramów błonnika;
  • kromka chleba tostowego pełnoziarnistego – waży około 27 gramów, ma 70 kalorii i 0,9 gramów błonnika;
  • kromka chleba graham – waży około 30 gramów, ma 65 kalorii i 1,9 gramów błonnika;
  • kromka chleba orkiszowego – waży około 40 gramów, ma 98 kalorii i 1,8 gramów błonnika;
  • kromka chleba żytniego razowego – waży około 35 gramów, ma 75 kalorii i 2,9 gramów błonnika.

Tłuszcz, sprawia że kanapki mają więcej kalorii

Niektórzy dietetycy są zdania, że jeśli na kanapce znajduje się źródło tłuszczu, np. ser lub wędlina, smarowanie czymkolwiek pieczywa jest zbędne. Większość osób uważa jednak kanapki czymś posmarowane za smaczniejsze.

Ile kalorii mają smarowidła do kanapek?

  • łyżeczka masła – 35 kalorii;
  • łyżeczka margaryny – 27 kalorii;
  • łyżeczka serka topionego – 25 kalorii;
  • łyżeczka dżemu – 40 kalorii;
  • łyżeczka dżemu niskosłodzonego – 23 kalorie.

Kaloryczność kanapek zależy od wyboru dodatków

Produkt z napisem „light” nie zawsze jest lepszy od pełnokalorycznego odpowiednika. Najważniejsze jest czytanie składu – jeśli artykuł spożywczy zawiera mniej kalorii, ale więcej konserwantów, lepiej zjeść bardziej kaloryczną wersję (kalorie należy uwzględnić w dziennym bilansie kalorycznym).

Ile kalorii mają dodatki do kanapek?

  • łyżeczka majonezu – 66 kalorii;
  • łyżeczka majonezu light - 48 kalorii;
  • łyżeczka ketchupu – 8 kalorii;
  • łyżeczka miodu – 40 kalorii;
  • przykładowe warzywa: plaster pomidora – 3 kalorie, liść sałaty – 1 kaloria, 5 plasterków ogórka – 3 kalorie, jedna rzodkiewka – 2 kalorie; oliwka – 4 kalorie.

Kaloryczność przykładowych kanapek

Najmniej kalorii ma kanapka z wędliną drobiową, zwłaszcza piersią (plaster ma 23 kalorie) oraz twarogiem – najlepiej wybrać półtłusty (plaster to 40 kalorii). Bardzo popularny plaster szynki wieprzowej ma około 50 kalorii. Najbardziej kaloryczne są sery żółte (około 60 kalorii w plastrze) i pleśniowe (średnio 70 kalorii w plastrze). Wynika z tego, że najwięcej kalorii mają kanapki z serem lub majonezem.

Ile kalorii ma kanapka?

  • kanapka z szynką – skład: kromka chleba pełnoziarnistego, łyżeczka masła, plaster szynki, kaloryczność – około 140 kalorii;
  • kanapka z serem – skład: kromka chleba pszennego, łyżeczka masła, plaster żółtego sera, kaloryczność – około 160 kalorii;
  • kanapka z serem i szynką – skład: kromka chleba tostowego pszennego, plaster sera żółtego, łyżeczka margaryny, plaster szynki, kaloryczność – około 235 kalorii;
  • kanapka z szynką i sałatą – skład: kromka chleba żytniego razowego, łyżeczka margaryny, plaster szynki, liść sałaty; kaloryczność – około 150 kalorii;
  • kanapka z szynką i pomidorem – skład: kromka chleba orkiszowego, łyżeczka margaryny, plaster szynki, plaster pomidora; kaloryczność – około 170 kalorii;
  • kanapka z twarogiem – skład: kromka chleba żytniego razowego, łyżeczka masła, plaster twarogu; kaloryczność – około 150 kalorii;
  • kanapka z wędliną drobiową - skład: kromka chleba graham, płaska łyżeczka masła, plaster piersi z indyka, jedna oliwka, liść sałaty, kaloryczność – około 210 kalorii;
  • kanapka z serem pleśniowym – skład: kromka chleba graham, płaska łyżeczka masła, 2 plasterki sera pleśniowego, 2 oliwki, liść sałaty, kaloryczność – około 280 kalorii;
  • kanapka z fetą i oliwkami – skład: kromka chleba graham, płaska łyżeczka masła, 4 kosteczek sera feta, 3 oliwki, liść sałaty, kaloryczność – około 134 kalorii.

    Bądź EKO i zamiast papieru śniadaniowego oraz woreczków zacznij używać lunchboxów. Sprawdzą się idealnie do zapakowania pysznych kanapek:

     

 

 

Kobieta o szczupłej sylwetce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta odchudzająca – jadłospis oparty o pożywne, smaczne i dietetyczne śniadania
Dieta odchudzająca – jadłospis powinien składać się z odżywczych śniadań, zawierających węglowodany złożone (np. razowy chleb, płatki owsiane), białko (np. chudy ser biały, jajka), błonnik (hamuje napady głodu, jest go dużo np. w nasionach słonecznika, siemieniu lnianym), owoce/warzywa. Liczbę kalorii, jaką powinnaś przyjmować, jedząc śniadanie najlepiej ustalić z dietetykiem, który wyliczy bilans kaloryczny, opierając się na BMI. Każde z podanych tutaj śniadań nie przekracza 350 kalorii.

Dieta odchudzająca – jadłospis powinien składać się z odżywczych śniadań, zawierających węglowodany złożone (np. razowy chleb, płatki owsiane), białko (np. chudy ser biały, jajka), błonnik (hamuje napady głodu, jest go dużo np. w nasionach słonecznika, siemieniu lnianym), owoce/warzywa. Liczbę kalorii, jaką powinnaś przyjmować, jedząc śniadanie najlepiej ustalić z dietetykiem, który wyliczy bilans kaloryczny, opierając się na BMI. Każde z podanych tutaj śniadań nie przekracza 350 kalorii. Śniadania na diecie odchudzającej – jadłospis Poniedziałek  płatki owsiane z jabłkiem i cynamonem – 320 kalorii Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1 małe jabłko, szczypta cynamonu, szklanka mleka 0,5%. Wykonanie: Szklankę mleka gotuj na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, zamieszaj je, zmniejsz maksymalnie ogień i wrzuć płatki owsiane. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie 20 minut odstaw owsiankę na 10 minut (płatki będą miały bardziej gęstą i kleistą formę). Na tarce zetrzyj jabłko. Wymieszaj jabłko z cynamonem i dodaj do owsianki. Wtorek jajka na miękko z chlebem razowym ze słonecznikiem i papryką – 290 kalorii Składniki: 2 jajka, 1 kromka chleba razowego, 1 papryka czerwona, szczypta soli Wykonanie: Jajka umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka z około litrem zimnej, osolonej wody. Od momentu zagotowania wody, trzymaj na gazie jeszcze około 5 minut. Jedz z razowym chlebem i papryką czerwoną pokrojoną w paski. Środa twarożek ze szczypiorkiem – 280 kalorii Składniki: 150 gramów twarogu chudego, szczypiorek, szczypta soli ziołowej, 100 gramów jogurtu naturalnego, kromka chleba żytniego na zakwasie. Wykonanie: Twaróg przełóż do miski, wymieszaj z jogurtem...

Sałata na grządce
Pixabay/HolgersFotografie/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak skomponować jadłospis dla cukrzyka – zasady i przepis
Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach.

Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach. Zasady komponowania jadłospisu dla cukrzyka – piramida żywieniowa Podstawową zasadą komponowania posiłków w jadłospisie dla cukrzyka  jest zachowanie odpowiednich proporcji energetycznych pomiędzy składnikami odżywczymi. Węglowodany powinny stanowić ok. 50-60% dziennej wartości energetycznej, tłuszcze 20-30%, a białka ok. 10%. Dieta osoby z cukrzycą powinna stronić od potraw wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych. Posiłki powinny być urozmaicone, ponieważ tylko w taki sposób można dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze. U podstaw piramidy żywieniowej diabetyków znajdują się produkty zbożowe, owoce i warzywa, nabiał i mięso. Posiłki powinny być spożywane regularnie 5 razy dziennie (odstępy co 3-4 godziny). Zapewni to stabilny poziom glukozy. Każde danie powinno zawierać skrobię i węglowodany (ważne, aby produkty miały niski indeks glikemiczny), np. kasza jęczmienna, gryczana, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. W diecie powinny znaleźć się ryby, orzechy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Istotne jest jedzenie 5 porcji owoców i warzyw. Zawarty w nich błonnik spowolni proces wchłaniania się glukozy. Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym to np.: jabłka, morele, borówki, buraki, marchewka, kapusta, porzeczki, fasola, pomarańcza. Dieta diabetyka wyklucza spożywanie tortów i kremowych ciast, które zawierają dużo węglowodanów, a także tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięsa), alkoholu i izomerów trans (np. wyroby cukiernicze). Posiłki powinny być gotowane, grillowane lub pieczone....

Zdrowa dieta odchudzająca
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta odchudzająca 1200 kcal – jadłospis na jeden dzień z kaloriami
Jadłospis na diecie odchudzającej 1200 kcal pozwala zrzucić średnio kilogram tygodniowo. Zdrowe posiłki, bogate w składniki odżywcze zapobiegają efektowi jojo – szybkiemu zrzuceniu, a następnie ponownemu przybraniu na wadze.

Jadłospis na diecie odchudzającej 1200 kcal pozwala zrzucić średnio kilogram tygodniowo. Zdrowe posiłki, bogate w składniki odżywcze zapobiegają efektowi jojo – szybkiemu zrzuceniu, a następnie ponownemu przybraniu na wadze. Pierwsze śniadanie jajecznica – 340 kalorii Składniki: 2 jajka, pomidor, cebula, bułka wieloziarnista Wykonanie: Na podgrzaną patelnię teflonową wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy zmięknie, jajka. Kiedy się zetną, wymieszaj i przełóż na talerz. Jedz z pokrojonym pomidorem i bułką. Drugie śniadanie jogurt naturalny z jabłkiem i cynamonem – 130 kalorii Składniki: 150 gramów jogurtu naturalnego wymieszaj z pokrojonym w kostkę jabłkiem i cynamonem. Obiad grillowana pierś z kurczaka z warzywami, kaszą gryczaną i sosem czosnkowym – 400 kalorii Składniki: pół piersi z kurczaka , pół torebki kaszy gryczanej, czerwona papryka, pół cukinii, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, jedna łyżka oleju rzepakowego, 100 gramów jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, świeży koperek. Wykonanie: Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno koperkiem. Odstaw do lodówki. Umytą pierś z kurczaka przekrój na pół i lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Wysmaruj mięso pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Odstaw do lodówki. Warzywa pokrój w kostkę, wymieszaj z przyprawami i oliwą i wrzuć na podgrzaną grillową patelnię. Grilluj warzywa przez około 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę i mięso. Wyłóż na talerz, polej sosem. Podwieczorek kanapka z chudym twarogiem, ogórkiem i szczypiorkiem – 120 kalorii Składniki: plaster chudego twarogu, pół ogórka, świeży szczypior, kromka chleba razowego Wykonanie: Układaj warstwowo – chleb,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner