Biały chleb - kromka i bochen
©Stockfotoart/Fotolia
Styl życia

Biały chleb to puste kalorie

Biały chleb ma średnio 270 kcal w 100 gramach. Są to kalorie bezwartościowe, ponieważ prawie zupełnie nie dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Z wielu powodów białego pieczywa powinny unikać osoby na diecie redukcyjnej, m.in. jest mniej sycące niż chleb żytni razowy.

Biały chleb ma średnio 270 kcal w 100 gramach. Są to kalorie bezwartościowe, ponieważ prawie zupełnie nie dostarczają błonnika, witamin i minerałów. Z wielu powodów białego pieczywa powinny unikać osoby na diecie redukcyjnej, m.in. jest mniej sycące niż chleb żytni razowy.

Biały chleb – produkt przetworzony

Biały chleb produkowany jest z przetworzonej pszenicy. Producenci dbają, by zboże miało, jak najwięcej glutenu (mieszaniny białek), ponieważ dzięki temu pieczywo jest bardziej wyrośnięte i miękkie. Organizm nie jest w stanie przetworzyć aż takich dawek glutenu, przez co u niektórych pojawiają się biegunki, zgaga, ból stawów, stan zapalny skóry. Biały chleb prawie w ogóle nie zawiera witamin i minerałów, za to wzbogacany jest w chemiczne spulchniacze.

Biały chleb – wróg szczupłej sylwetki

Biały chleb jest niemal pozbawiony błonnika. Oczyszczone pieczywo (bez zarodków i otrębów) to źródło węglowodanów prostych, które są odpowiedzialne za skoki glukozy we krwi. W efekcie pomimo chwilowego uczucia sytości, po kilkudziesięciu minutach ponownie zaczynamy odczuwać głód. Biały chleb ma wysoki indeks glikemiczny – 90, dlatego najlepiej zupełnie go wyeliminować z diety.

Biały chleb – źródło soli

Kilogram białego chleba to średnio 19 gramów soli. Trzy kromki chleba pokrywają dzienne zapotrzebowanie na sól (zgodnie z wytycznymi WHO w ciągu doby nie należy przekraczać dawki 5 gramów soli).

Biały chleb zwiększa ryzyko chorób

Regularne jedzenia białego chleba podnosi poziom trójglicerydów, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, chorób serca.

 

Biały chleb powinny jeść jedynie osoby, którym lekarz zalecił dietę lekkostrawną.

 

Bochenek chleba razowego.
©dream79/Fotolia
Styl życia
Przepis na domowy chleb żytni razowy
Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.

Chleb żytni razowy jest prosty w przygotowaniu i bardzo zdrowy. Polecany osobom na diecie i dbającym o sylwetkę.   Chleb żytni jest mniej kaloryczny porównaniu z pieczywem pszennym. Jest bardziej wilgotny i zawiera dużo więcej błonnika. Węglowodany zawarte w pieczywie żytnim uwalniają się stopniowo, co w konsekwencji zapewnia długie uczucie sytości. Chleb żytni razowy polecany jest osobom dbającym o sylwetkę i na diecie. Jest bogaty zarówno w substancje mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń), jak i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9). Chleb żytni razowy Domowy chleb żytni razowy jest mniej kwaśny, niż kupny . Charakteryzuje się lekką słodkością. Jest prosty w przygotowaniu, prawdziwy, pyszny i pachnący. Łatwo go pokroić.   Potrzebujesz: formy 30 cm na 10 cm, miski, papieru do pieczenia, foli spożywczej, noży do chleba.   Składniki: 300 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 1 łyżka soli, 2 łyżki zmielonego słodu jęczmiennego, 120 g słonecznika, 30 g sezamu, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 250 ml wody.   Zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego, 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000), 300 ml wody.   Czas przygotowania: 45 minut (18 godzin oczekiwania) Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Zaczyn należy przygotować dzień przed wypiekiem chleba. Upieczony chleb najlepiej kroić dopiero następnego dnia.   Sposób przygotowania zaczynu: Do miski dodaj zakwas żytni, mąkę i wodę. Dokładnie wymieszaj. Zostaw na około 15 godzin.   Sposób przygotowania ciasta: Mąkę wymieszaj z solą, słodem jęczmiennym i ziarnami. Dodaj melasę, zaczyn oraz wodę. Mieszaj do czasu połączenia się składników. Odstaw na pół godziny. Formę wyłóż papierem do...

Kromki chleba
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii ma ciemne pieczywo?
Kaloryczność chleba razowego uzależniona jest od dodatków i typu mąki z jakiej jest wykonany. Ciemny chleb może składać się jedynie z mąki i drożdży bądź zakwasu, lub też być wzbogacony np. o bakalie.

Kaloryczność chleba razowego uzależniona jest od dodatków i typu mąki z jakiej jest wykonany. Ciemny chleb może składać się jedynie z mąki i drożdży bądź zakwasu, lub też być wzbogacony np. o bakalie. Chleby razowe – kalorie Zawartość kalorii w chlebie razowym zależy od rodzaju mąki, z którego pieczone jest ciemne pieczywo oraz dodatków, takich jak: nasiona (soja, słonecznik ), miód, czy suszone owoce (np. śliwki, żurawina) . Poniżej znajdują się orientacyjne informacje o kaloryczności ciemnego pieczywa – w 100 gramach oraz w jednej kromce: Chleb żytni razowy bez dodatków – 217 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 76 kcal, Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem – 220 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 77 kcal, Chleb żytni razowy z soją – 213 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 75 kcal , Chleb żytni razowy na miodzie – 190 kcal, 1 kromka (50 gramów) – około 95 kcal, Chleb pszenny razowy – 247 kcal, 1 kromka (35 gramów) – 86 kcal.   Mitem jest, że pieczywo tuczy – wliczone w dzienny bilans kaloryczny razowe pieczywo będzie dobrym źródłem energii. Ciemne pieczywo – ważne wskazówki Klasyczny razowy chleb produkuje się z mąki żytniej razowej typu 2000 (to najzdrowszy typ mąki, zawierający dużo błonnika) i zakwasu. Jeśli kupujemy chleb w sklepie, należy szukać informacji o kaloriach na opakowaniu (choć nie zawsze na ciemnym pieczywie znajdziemy dane o kaloryczności). Im skład na ciemnym pieczywie krótszy, tym lepiej. Składniki uporządkowane są w kolejności od tego, którego użyto najwięcej, do tego, którego użyto najmniej (należy więc szczególnie zwracać uwagę na pierwszy składnik).   Ciemne pieczywo czasem w składzie ma jedynie mąkę pszenną i karmel – taki ciemny chleb na pewno nie służy zdrowiu i wadze. Najzdrowszy będzie chleb razowy upieczony samodzielnie na zakwasie lub...

Świeża, zielona sałatka
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Co jeść zamiast chleba. Zamienniki glutenowe i bezglutenowe
Zamiast chleba możesz jeść wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie. Gdy chcesz zastąpić jedynie porcję węglowodanów dobra będzie owsianka lub sałatka warzywno-owocowa. Zamiennik chleba przyda się, jeżeli nie tolerujesz glutenu, masz alergię na pszenicę lub zaczynasz stosować dietę, która kategorycznie zakazuje jedzenia pieczywa.

Zamiast chleba możesz jeść wafle ryżowe lub pieczywo chrupkie. Gdy chcesz zastąpić jedynie porcję węglowodanów dobra będzie owsianka lub sałatka warzywno-owocowa. Zamiennik chleba przyda się, jeżeli nie tolerujesz glutenu, masz alergię na pszenicę lub zaczynasz stosować dietę, która kategorycznie zakazuje jedzenia pieczywa.   Istnieje wiele zamienników pieczywa, które możesz kupić lub szybko i bezproblemowo przygotować samodzielnie. Co jeść zamiast chleba na diecie - śniadanie Jeżeli całkowicie rezygnujesz z pieczywa, na śniadanie możesz zjeść pyszną owsiankę z suszonymi owocami i mlekiem krowim lub roślinnym np. ryżowym . Wybór jest bardzo duży, np.: płatki kukurydziane, owsiane, żytnie, orkiszowe , jęczmienne, ryżowe, amarantusowe, różnego rodzaju otręby, muesli i crunchy. Pamiętaj tylko, żeby kupując wszelkiego rodzaju mieszanki płatków z owocami sprawdzać zawartość cukru . Często tego typu smakołyki zawierają go bardzo dużo, co może zrujnować dietetyczne plany. Do płatków oprócz owoców dodawaj orzechy, migdały, siemię lniane, nasiona chia lub babki płesznik , które dostarczą ci dodatkowych substancji odżywczych, takich jak np. kwasy omega-3, błonnik, witaminy i minerały oraz na dłużej zapewnią uczucie sytości. Na śniadanie świetna jest również kasza jaglana ugotowana na mleku z cynamonem i bakaliami. Ponadto doskonałe są różnego rodzaju koktajle i smoothie. Ze świeżych owoców, warzyw, jogurtu, wody kokosowej a nawet natki pietruszki. Smaki możesz komponować w zależności od własnych upodobań. Śniadanie bez chleba wcale nie musi być nudne! Jak zrobić kanapki bez chleba Jeżeli jesteś fanem kanapek zamień chleb na pieczywo ryżowe . Nie zawiera glutenu ani konserwantów. Jeden wafel ma nieco ponad 30 kcal. Neutralny smak ryżu doskonale komponuje się ze wszystkimi dodatkami. Jeśli jednak nie przekonują cię te...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner