czerwona fasola
© sommai/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na wegetariańską potrawę z czerwoną fasolą oraz na żeberka w pomidorowym sosie z fasolą białą

Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.

Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.

 

Dania przygotowane z fasoli są bardzo sycące, a co najważniejsze smaczne. W świecie kulinarnym wykorzystuje się różne odmiany fasoli, a wszystkie posiadają wysoką wartość odżywczą. Przyrządza się z nich potrawy wegetariańskie, na przykład chili z czerwoną fasolą lub mięsne, takie jak soczyste żeberka z fasolą białą.

Wartość odżywcza i właściwości fasoli

Fasola dostarcza dużej ilości białka pochodzenia roślinnego, wapnia, fosforu oraz potasu. Jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, która usprawnia procesy myślowe i pamięciowe. Fasola zaliczana jest do warzyw wzdymających, dlatego nie powinny jej jeść osoby z problemem zaparć, ludzie w podeszłym wieku, kobiety ciężarne i karmiące piersią.

Przepis na wegetariańskie chili z czerwoną fasolą

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 5

 

Składniki:

  • 500 gramów suchej fasoli czerwonej,
  • 4 marchewki,
  • 5 pomidorów,
  • 500 mililitrów pomidorowego soku,
  • 2 pietruszki,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 3 cebule,
  • 80 mililitrów oleju,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 200 gramów koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki.

Sposób przygotowania:

  • Fasolę namaczaj przez całą noc. Następnie umieść fasolę w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokim garnku.
  • Pietruszkę i marchew obierz, pokrój w kostkę. Łodyżki selera naciowego przetnij na pół i pokrój na kawałki.
  • Wszystkie warzywa połącz i podsmaż w garnku z cebulą.
  • Pomidory obierz ze skórki i pokrój je na kawałki. Następnie dodaj do pozostałych warzyw. Całość duś przez moment. Dolej do garnka sok pomidorowy, dodaj przyprawy i przepuszczony przez praskę czosnek. Duś około 20 minut.
  • Do garnka dodaj odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę łącznie z zalewą z puszki. Potrawę zagotuj i duś przez kolejne 10 minut.
  • Na koniec dodaj do garnka koncentrat i wymieszaj.

Przepis na żeberka z białą fasolą i pomidorowym sosem

Stopień trudności: łatwe

Ilość porcji: 5

 

Składniki:

  • 90 dekagramów wieprzowych żeberek,
  • ¾ litra pomidorowego przecieru,
  • 1 szklanka drobnej, białej fasoli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: 1,5 łyżeczki majeranku, do smaku: mielona papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie.
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Fasolę pozostaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
  • Żeberka podziel na porcje. Natrzyj je przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i czarnym pieprzem. Odstaw je do lodówki na około 3 godziny.
  • Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż ją na dużej patelni na rozgrzanym oleju. Do zarumienionej cebulki dodaj żeberka i dokładnie obsmaż.
  • Stopniowo podlewaj żeberka przecierem pomidorowym. Patelnię nakryj pokrywką i duś potrawę na niewielkim ogniu.
  • W momencie gdy żeberka są miękkie, a sos stanie się gęsty, dodaj odcedzoną fasolę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i zagotuj.

 

Smacznego!

 

Sposób na szybki i lekki obiad
© Fischer Food Design/Fotolia.com
Styl życia
Dania jednogarnkowe z warzywami: wegetariańska wersja ziemniaków na ostro i podsmażana kiełbasa z papryką i cukinią
Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.

Danie jednogarnkowe można przygotować z samych warzyw, np. fasoli, ziemniaków, papryki. Warto dodać do nich ostrą papryczkę chili. Wielbiciele mięsa chętnie zjedzą na obiad podsmażone pętko kiełbasy z marchewką, pomidorem oraz papryką.   Dania jednogarnkowe to szybki i smaczny pomysł na obiad lub kolację. Do ich przygotowania należy użyć garnka z grubym dnem. Dobrym wyborem jest też naczynie żeliwne, które równomiernie rozprowadza ciepło. Przepis na danie jednogarnkowe z warzywami i kiełbasą Składniki: 1 czerwona papryka , 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pomidor, ½ cukinii, 5 pieczarek, 1 pętko kiełbasy, 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. dijon , 1 łyżka przecieru pomidorowego, ¼ łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1,5 łyżki świeżo posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, szczypta soli, szczypta pieprzu, ½ kieliszka sherry.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut   Sposób przygotowania: W garnku z grubym dnem rozgrzej nieco oleju. Wrzuć pokrojoną w plastry kiełbasę do naczynia i podsmaż na rumiano . Wyłóż mięso na papierowy ręcznik, aby odsączyć z niego tłuszcz. Obierz cebulę. Umyj i obierz ziemniaki, pieczarki oraz marchew. Umyj cukinię i pomidor. Pokrój wszystkie warzywa w kostkę i wrzuć je do garnka. Wymieszaj wszystko i smaż przez 5-7 minut. Wlej sherry i mieszaj składniki dotąd, aż alkohol odparuje. Dodaj do dania przecier, musztardę i wlej szklankę wody. Duś całość pod przykryciem przez około 15 minut. Po upływie tego czasu dopraw do smaku pieprzem, solą oraz słodką papryką. Wrzuć do garnka kiełbasę, koperek i natkę pietruszki. Duś składniki jeszcze przez 2 minuty. Ziemniaki...

Młoda fasola rozsypana na stole.
©Rawf8/Fotolia.com
Styl życia
Co zrobić z młodej fasoli? 3 przepisy na wegańskie dania z młodego Jasia
Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.

Młoda fasola nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Ma bardzo delikatną skórkę i należy ją zużyć od razu po wyłuskaniu z łupin. Wówczas nie jest jeszcze gotowa, by poddać ją procesowi suszenia, dlatego szybko pleśnieje.   Świeża fasola ma bardzo delikatny smak, a przygotowane z niej dania zyskują ciekawy i oryginalny charakter. Z młodej fasoli można przyrządzić zupę, dodać ją do sałatki lub zrobić pyszne puree .   Wskazówka: jeżeli sezon na młodego Jasia minął, zamiast niego możesz użyć fasolę z puszki.   Przepis na zupę z młodej fasoli   Składniki na około 3 porcje: 1 szklanka świeżej fasoli Jaś , 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 mały por lub połowa dużego, 2 średniej wielkości marchewki, 1 korzeń pietruszki , 3 łodygi selera naciowego, 1 mała czerwona cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki suszonego majeranku, 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki sosu sojowego jasnego, szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 45 minut   Sposób przygotowania: Posiekaj cebulę i por w drobną kostkę i zeszklij na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę). Dodaj sos sojowy i wymieszaj . Pokrój w bardzo drobną kostkę: marchewkę, pietruszkę i dodaj do usmażonej cebuli i pora. Duś wszystko przez około 10 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pokrój drobno ziemniaki, wrzuć do warzyw, wlej 1,5 l wody, dodaj fasolę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia, nie zakrywaj garnka pokrywką. Gotuj całość do czasu, aż ziemniaki i fasola zmiękną, wrzuć drobno pokrojony seler naciowy, dodaj majeranek, pieprz i natkę pietruszki, gotuj jeszcze przez około 3...

leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia
Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny. Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie , gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię. Klasyczne leczo z kiełbasą Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów. Składniki: 200 g wiejskiej kiełbasy , 1 kg pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki sproszkowanej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy: sól, pieprz, kolendra. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut. Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek. Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut. Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając. Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę. Smacznego! Wegetariańskie leczo z cukinii Składniki na 4 porcje:...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner