ogórki konserwowe
© robert6666/Fotolia.com
Styl życia

Kalorie, witaminy i minerały zawarte w ogórku konserwowym. Jak zrobić pastę z ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe przygotowuje się przez zalanie ich zalewą z wody, octu i przypraw. Całość należy pasteryzować. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne, ale bogate w cukier. Z marynowanych warzyw można przygotować pastę.

Ogórki konserwowe przygotowuje się przez zalanie ich zalewą z wody, octu i przypraw. Całość należy pasteryzować. Ogórki konserwowe są niskokaloryczne, ale bogate w cukier. Z marynowanych warzyw można przygotować pastę.

 

Ogórki przetwarza się za pomocą kiszenia i marynowania. W ten sposób przygotowuje się warzywa kiszone, małosolne oraz konserwowe.

Czym są ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe są popularnym w Polsce przetworem na zimę. Zazwyczaj są jedzone z pieczywem, kanapkami, sałatkami, daniami mięsnymi i śledziem. Służą jako przekąski i zakąski. Umyte i oczyszczone warzywa w skórce wkłada się do wyparzonego słoika. Następnie warto je doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem w ziarenkach, gorczycą, chrzanem, koprem i czosnkiem. Do słoika wsypuje się także krążki marchewki i cebuli oraz słupki papryki. Całość zalewa się roztworem z octu, wody, soli i cukru, a następnie pasteryzuje. Tak zamarynowane ogórki konserwowe można przechowywać przez kilka lat.

Mały ogórek konserwowy ma zaledwie 3 kalorie

Ogórki konserwowe są sycące, niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób na dietach odchudzających. Ich głównym składnikiem jest woda. W jednym małym ogórku konserwowym (ważącym około 10 gramów) znajdują się tylko 3 kalorie (100 gramów produktu to 26 kalorii). Niestety warzywo marynowane w occie i cukrze traci witaminy i minerały, ale zachowuje część błonnika i białka.

Jak przygotować pyszną pastę z ogórków konserwowych i twarożku?

Pasta z ogórków konserwowych, twarożku i jajka dobrze komponuje się z pieczywem, grillowanymi warzywami, serami oraz wędlinami. Możesz używać jej również do sałatek oraz pieczonych i wędzonych ryb. Danie przygotujesz w 10 minut.

 

Składniki (na 10 porcji):

  • 5 ogórków konserwowych,
  • 100 gramów twarogu półtłustego,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 łyżka majonezu,
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek,
  • łyżka posiekanego szczypiorku,
  • pół łyżki posiekanego koperku,
  • pół łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Twarożek rozgnieć widelcem, a jajka obierz i podziel na ćwiartki. Następnie oba produkty zmiksuj na gładką masę (możesz dodać odrobinę wody, by pasta była bardziej wilgotna).
  • Do miski przełóż masę serowo-jajeczną oraz ogórki. Po wymieszaniu pasty przypraw ją solą, pieprzem, ziołami, oliwą oraz majonezem.
  • Pastę odstaw do lodówki na pół godziny.
  • Danie podawaj schłodzone, w małych miseczkach.

 

Dobra rada: Do przygotowania pasty możesz użyć również cebuli, czosnku, mielonych pieczarek, siekanych oliwek i suszonych pomidorów. Zamiast twarożku świetnie sprawdzi się tuńczyk z puszki lub makrela wędzona.

 

Smacznego! 

 

Słoik ogórków konserwowych.
©zia_shusha/Fotolia
Styl życia
Przepisy z ogórkami konserwowymi: na mięsnego i rybnego tatara oraz makaron z sosem z kaparami i oliwkami
Ogórki konserwowe wspaniale uzupełniają smak surowego mięsa wołowego lub mięsa z tuńczyka w tatarze. Możesz je także drobniutko posiekać i dodawać do sosów warzywnych – po odparowaniu wilgoci połączą się ze składnikami w pyszną całość.

Ogórki konserwowe wspaniale uzupełniają smak surowego mięsa wołowego lub mięsa z tuńczyka w tatarze. Możesz je także drobniutko posiekać i dodawać do sosów warzywnych – po odparowaniu wilgoci połączą się ze składnikami w pyszną całość.   Warto przez cały rok mieć w spiżarni kilka słoików ogórków konserwowych o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu. Przepis na tatara: wołowego i z tuńczyka Mięsny lub rybny tatar z siekanego, surowego, chudego mięsa jest standardowo podawany jako przystawka . Najlepiej nadaje się do tego wołowina lub delikatne mięso tuńczyka.   Składniki (na 2 porcje mięsnego tatara): 250 gramów dobrej wołowiny, 4 ogórki konserwowe, pół cebuli, 1 łyżeczka musztardy , 1 żółtko, 1 łyżka oleju, odrobina soli i pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku.   Składniki (na 2 porcje rybnego tatara): 150 gramów świeżego tuńczyka, pół awokado, 2 niewielkie ogórki konserwowe, 1 szalotka ze szczypiorem, 1 łyżka soku z cytryny, odrobina soli i pieprzu, szczypta chili w proszku, 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania mięsnego tatara: Zmiel mięso dwukrotnie w maszynce. Pokrój w bardzo drobną kosteczkę cebulę i ogórki konserwowe. Podziel pokrojone warzywa na pół. Sparz jajko, oddziel żółtko i podziel je na połówki w osobnych miseczkach. W dużej misce połącz zmielone mięso, olej, przyprawy, połowę pokrojonej cebuli i ogórków konserwowych Starannie wyrabiaj dłońmi mięsną masę przez kilka minut. Podziel mięso na pół i na oddzielnych talerzach uformuj niewielkie kulki. W każdej z kulek zrób niewielkie zagłębienie na środku i wlej do nich po połowie żółtka jaja. Obłóż kulki dookoła posiekanymi...

Ketchup z chili
©robertsre/Fotolia
Styl życia
Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu
Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.   Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup , sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.   Składniki: 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory), 1 litr przegotowanej wody, 1 szklanka octu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 5 liści laurowych, po 3 ząbki czosnku na każdy słoik, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu. Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki). Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut. Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem. Jak przygotować pastę z papryki chilli? Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek , mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw .   Składniki: 1 kilogram czerwonych...

©rolaks/Fotolia
Styl życia
Ogórki konserwowe z papryką: przepis na przetwory i zalewę do ogórków konserwowych
Do zrobienia zalewy do ogórków konserwowych potrzeba m.in. octu, cukru i soli. Przepis na ogórki konserwowe z papryką zawiera natomiast warzywa i przyprawy, np. chrzan, gorczycę, czosnek i koper.

Do zrobienia zalewy do ogórków konserwowych potrzeba m.in. octu, cukru i soli. Przepis na ogórki konserwowe z papryką zawiera natomiast warzywa i przyprawy, np. chrzan, gorczycę, czosnek i koper.   Ogórki konserwowe to doskonały dodatek do obiadów. Przetwory z ogórków możesz podawać zarówno do kurczaka, jak i do czerwonego mięsa . Przepis na zalewę do ogórków konserwowych Składniki (na 4-5 słoików): 1 szklanki octu spirytusowego 10%, 5 szklanek wody, 1 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki kurkumy.   Czas przygotowania: około 10-15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz kurkumą. Ogórki konserwowe z papryką – przepis Zanim zaczniesz robić ogórki konserwowe z papryką, przygotuj słoiki na weki. Umyj je i przepłucz wrzątkiem . Nie zapomnij o zakrętkach. Wysusz słoiki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100-120 stopni Celsjusza na 15 minut. Składniki (na 4-5 słoików): 8 dużych ogórków, 1 czerwona papryka, 4 duże cebule. Do każdego ze słoików włóż: ½ łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązkę kopru, 2 ząbki chrzanu, korzeń chrzanu o długości ok. 3-4 cm.   Czas przygotowania: około 40-50 minut   Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry. Jeśli wolisz całe ogórki, nie musisz ich kroić. Wkładaj je do słoika w całości. Umyj paprykę i wytnij z niej gniazda nasienne . Pokrój ją na dosyć długie paski. Obierz czosnek i...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner