szaszłyki z warzyw i sera
© petroos/Fotolia.com
Styl życia

Potrawy wegetariańskie w menu na wesele. Propozycje bezmięsnych zup, dań głównych i przystawek dla gości-wegetarian

W menu na wesele państwo młodzi powinni uwzględnić również potrawy wegetariańskie. Ich przygotowanie, wbrew ogólnie panującym opiniom, nie wiąże się z czasochłonnością oraz wysokimi kosztami.

W menu na wesele państwo młodzi powinni uwzględnić również potrawy wegetariańskie. Ich przygotowanie, wbrew ogólnie panującym opiniom, nie wiąże się z czasochłonnością oraz wysokimi kosztami.

 

Dla weselników-wegetarian można przygotować rozmaite dania, na przykład zupę krem z ciecierzycy oraz kotlety z kaszy jaglanej. Wśród wegetariańskich przystawek mogą pojawić się sałatki z serem feta, warzywa z czosnkowym dipem lub placuszki z cukinii.

Kilka słów o diecie wegetariańskiej

Podstawową zasadą diety wegetariańskiej jest wykluczenie mięsa. Istnieje kilka odmian tego sposobu żywienia. Najbardziej popularną jest laktoowowegetarianizm, który dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko i jego przetwory, jaja oraz miód.

Propozycje weselnego menu dla wegetarian

Wiele osób uważa, że dieta wegetariańska jest monotonna i niesmaczna. Wbrew tym opiniom dania wegetariańskie są bardzo urozmaicone i sycące. Tradycyjne potrawy, jak chociażby gołąbki z mielonym mięsem, pasztety, kotlety, można przygotować również w wersji bezmięsnej.

Zupy wegetariańskie

Propozycją zupy wegetariańskiej w menu weselnym jest zupa krem z brokułów, z ciecierzycy lub pomidorowa ze świeżych pomidorów. W sezonie grzybobrania goście-wegetarianie mogą zasmakować w zupie kurkowej lub borowikowej. W okresie wakacyjnym warto uwzględnić w menu chłodniki, na przykład chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką, estragonem i miętą z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny.

Propozycje wegetariańskich dań głównych

Doskonałym daniem wegetariańskim będą kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, które smakowicie komponują się z ryżem i mizerią. W menu weselnym nierzadko pojawiają się również dania makaronowe oraz lasagne, które niekoniecznie muszą być przygotowane z dodatkiem mięsa. Smacznym rozwiązaniem może być warzywna lasagne bolognese zapiekana z tartym parmezanem. W diecie wegetariańskiej często pojawiają się potrawy mączne, takie jak serowe kopytka czy pierożki z suszonymi pomidorami i mozzarellą, które mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego, jak również smaczną przystawką.

Przystawki wegetariańskie na wesele

Weselne stoły są obficie zastawione licznymi przystawkami, którymi goście chętnie częstują się między głównymi posiłkami. Wśród wegetariańskich przekąsek może znaleźć się sałatka grecka z serem feta czy caprese z mozzarellą. Doskonałym pomysłem jest bukiet surowych bądź gotowanych warzyw serwowany w towarzystwie pysznych dipów i sosów, jak czosnkowy czy tzatziki. W sezonie dyniowym i cukiniowym można zaserwować przystawkę w postaci placuszków przygotowanych z tych warzyw. Placki z dyni i cukinii wyśmienicie smakują w połączeniu z sosem grzybowym bądź gęstym jogurtem. Inną przystawką mogą być warzywa faszerowane, na przykład papryka lub bakłażan wypełniony nadzieniem z ryżu i sezonowych warzyw. 

 

Danie z kaszą jaglaną i mięsem.
©kambakaramba/Fotolia
Styl życia
Kasza jaglana na obiad – dodatek do mięs, zup i składnik dań jednogarnkowych
Kasza jaglana na obiad jest wartościową i odżywczą bazą dla wielu dań. Może być wykorzystana jako główny składnik wegetariańskich kotletów, dania jednogarnkowego lub dodatek do mięsa i surówki.

Kasza jaglana na obiad jest wartościową i odżywczą bazą dla wielu dań. Może być wykorzystana jako główny składnik wegetariańskich kotletów, dania jednogarnkowego lub dodatek do mięsa i surówki.   Kasza jaglana ma delikatny mączysto-orzechowy smak . Zależnie od sposobu ugotowania kaszy jaglanej może mieć sypką lub kleistą konsystencję. Ze względu na swój łagodny smak nadaje się do wielu dań. Kasza jaglana na obiad – dodatek do mięs i zup Kasza jaglana do obiadu najczęściej stanowi odmianę dla ziemniaków i jest dopełnieniem dania składającego się z mięsa i surówki. Dobrze komponuje się z wieprzowiną i pikantnym gulaszem . Jej delikatny smak nadaje potrawom lekkości. Kasza jaglana jest lekkostrawna, dzięki czemu obiady skomponowane z jej dodatkiem nie będą obciążały układu pokarmowego. Inną propozycją zastosowania kaszy jaglanej do obiadu jest przygotowanie jednogarnkowego dania z kaszy, warzyw i ryby lub kurczaka. Takie danie będzie zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Kasza jaglana na obiad może być także dodatkiem do zup, np. barszczu ukraińskiego, krupniku lub zupy pomidorowej.   Kasza jaglana do obiadu to także dobre rozwiązanie dla wegetarian . Dzięki lepkiej konsystencji kaszy jaglanej można z niej przygotować sycące kotlety, placuszki lub pulpety. Do przygotowania kotletów z kaszy jaglanej można użyć także ziół, szpinaku, nasion i surowego jajka. Takie danie będzie pasować do sosu pieczarkowego lub sosu koperkowego. Kasza jaglana na obiad – z jaką surówką? Kasza jaglana do obiadu dobrze komponuje się z gotowaną na parze fasolą szparagową i brukselką. Smak kaszy podkreśli także surówka z marchewki i kapusty, młodej kapusty i świeżego ogórka lub surówka z modrej kapusty . Kasza jaglana jest świetnym pomysłem na obiad. Możesz ją dodawać do zup, sosów, mięsa. Sprawdź, jak gotować kaszę jaglaną do...

Wegański bigos
Fot. © Patryk Michalski/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie i wegetariańskie Boże Narodzenie – propozycje potraw. Przepis na wegański bigos i wegetariański pasztet
Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.

Wegetariańskie i wegańskie święta wiążą się z koniecznością wyeliminowania z przepisów niektórych składników oraz zrezygnowania z potraw mięsnych. Zamiennikiem mięsa dodawanego do świątecznego bigosu może być soczewica, a sera twarogowego w serniku – kasza jaglana.   Wegetariańskie i wegańskie święta Bożego Narodzenia nie są jednoznaczne z rezygnacją z tradycyjnych potraw. Wystarczy jedynie zmodyfikować przepisy, aby nie pojawiły się w nich produkty pochodzenia zwierzęcego. Jak przygotować wegańskie święta? Święta Bożego Narodzenia to czas spędzany w rodzinnej atmosferze przy obficie zastawionym stole różnymi tradycyjnymi, polskimi potrawami. Mając w rodzinie wegan lub wegetarian, konieczne jest zmodyfikowanie klasycznych bożonarodzeniowych przepisów tak, by dostosować potrawy do odmiennych zasad żywieniowych. Dieta wegańska i wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Weganie wykluczają ze swojego sposobu żywienia wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego , a więc mięsa, mleko i jego przetwory, jaja. Wegetarianizm jest mniej restrykcyjną dietą. Istnieje jego kilka odmian, ale większość wegetarian dopuszcza jedzenie nabiału, jaj, niekiedy również ryb. Propozycjami bożonarodzeniowych potraw, które sprawdzą się w diecie wegańskiej i wegetariańskiej są m.in. tofu zamiast ryb, roślinne ciasta (np. biszkopt bez jaj , sernik z kaszy jaglanej), wegańskie krokiety i pierogi z kapustą i grzybami (ciasto pierogowe przygotowuje się bez żółtek jaj), jarski bigos, pasztet z jarmużem i żurawiną lub z soczewicy i kaszy jaglanej, kawior z bakłażana, pasta z białej fasoli z makiem i wiele innych. Przepis na wegański bigos Składniki: 500 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, 3 łyżki oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, 200 g soczewicy, 25 g...

czerwona fasola
© sommai/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wegetariańską potrawę z czerwoną fasolą oraz na żeberka w pomidorowym sosie z fasolą białą
Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.

Dania z fasoli przygotowuje się z jej różnych odmian, najczęściej z czerwonej lub białej. Fasola jest nierzadkim dodatkiem do pikantnych potraw, zarówno mięsnych jak wegetariańskich.   Dania przygotowane z fasoli są bardzo sycące, a co najważniejsze smaczne. W świecie kulinarnym wykorzystuje się różne odmiany fasoli, a wszystkie posiadają wysoką wartość odżywczą. Przyrządza się z nich potrawy wegetariańskie, na przykład chili z czerwoną fasolą lub mięsne, takie jak soczyste żeberka z fasolą białą . Wartość odżywcza i właściwości fasoli Fasola dostarcza dużej ilości białka pochodzenia roślinnego , wapnia, fosforu oraz potasu. Jest źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego , który zmniejsza stężenie szkodliwego cholesterolu. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B1, która usprawnia procesy myślowe i pamięciowe. Fasola zaliczana jest do warzyw wzdymających, dlatego nie powinny jej jeść osoby z problemem zaparć, ludzie w podeszłym wieku, kobiety ciężarne i karmiące piersią. Przepis na wegetariańskie chili z czerwoną fasolą Stopień trudności: łatwe Ilość porcji: 5   Składniki: 500 gramów suchej fasoli czerwonej, 4 marchewki, 5 pomidorów, 500 mililitrów pomidorowego soku, 2 pietruszki, 3 łodygi selera naciowego , 3 cebule, 80 mililitrów oleju, 4 ząbki czosnku, 1 puszka kukurydzy, 200 gramów koncentratu pomidorowego, przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki mielonego kminku, 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki. Sposób przygotowania: Fasolę namaczaj przez całą noc. Następnie umieść fasolę w garnku, zalej wodą i gotuj do miękkości. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokim garnku. Pietruszkę i marchew obierz, pokrój w kostkę. Łodyżki selera naciowego...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner