W menu na wesele państwo młodzi powinni uwzględnić również potrawy wegetariańskie. Ich przygotowanie, wbrew ogólnie panującym opiniom, nie wiąże się z czasochłonnością oraz wysokimi kosztami.

Reklama

Dla weselników-wegetarian można przygotować rozmaite dania, na przykład zupę krem z ciecierzycy oraz kotlety z kaszy jaglanej. Wśród wegetariańskich przystawek mogą pojawić się sałatki z serem feta, warzywa z czosnkowym dipem lub placuszki z cukinii.

Kilka słów o diecie wegetariańskiej

Podstawową zasadą diety wegetariańskiej jest wykluczenie mięsa. Istnieje kilka odmian tego sposobu żywienia. Najbardziej popularną jest laktoowowegetarianizm, który dopuszcza spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko i jego przetwory, jaja oraz miód.

Propozycje weselnego menu dla wegetarian

Wiele osób uważa, że dieta wegetariańska jest monotonna i niesmaczna. Wbrew tym opiniom dania wegetariańskie są bardzo urozmaicone i sycące. Tradycyjne potrawy, jak chociażby gołąbki z mielonym mięsem, pasztety, kotlety, można przygotować również w wersji bezmięsnej.

Zobacz także

Zupy wegetariańskie

Propozycją zupy wegetariańskiej w menu weselnym jest zupa krem z brokułów, z ciecierzycy lub pomidorowa ze świeżych pomidorów. W sezonie grzybobrania goście-wegetarianie mogą zasmakować w zupie kurkowej lub borowikowej. W okresie wakacyjnym warto uwzględnić w menu chłodniki, na przykład chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką, estragonem i miętą z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny.

Propozycje wegetariańskich dań głównych

Doskonałym daniem wegetariańskim będą kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej, które smakowicie komponują się z ryżem i mizerią. W menu weselnym nierzadko pojawiają się również dania makaronowe oraz lasagne, które niekoniecznie muszą być przygotowane z dodatkiem mięsa. Smacznym rozwiązaniem może być warzywna lasagne bolognese zapiekana z tartym parmezanem. W diecie wegetariańskiej często pojawiają się potrawy mączne, takie jak serowe kopytka czy pierożki z suszonymi pomidorami i mozzarellą, które mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego, jak również smaczną przystawką.

Przystawki wegetariańskie na wesele

Weselne stoły są obficie zastawione licznymi przystawkami, którymi goście chętnie częstują się między głównymi posiłkami. Wśród wegetariańskich przekąsek może znaleźć się sałatka grecka z serem feta czy caprese z mozzarellą. Doskonałym pomysłem jest bukiet surowych bądź gotowanych warzyw serwowany w towarzystwie pysznych dipów i sosów, jak czosnkowy czy tzatziki. W sezonie dyniowym i cukiniowym można zaserwować przystawkę w postaci placuszków przygotowanych z tych warzyw. Placki z dyni i cukinii wyśmienicie smakują w połączeniu z sosem grzybowym bądź gęstym jogurtem. Inną przystawką mogą być warzywa faszerowane, na przykład papryka lub bakłażan wypełniony nadzieniem z ryżu i sezonowych warzyw.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama