Sos pomidorowy
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Sos meksykański – prosty przepis

Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.

Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.

 

Rady:

  • Po pokrojeniu papryczki chili nie dotykaj dłońmi oczu.
  • Do gotowego sosu możesz wrzucić listki świeżej kolendry.
  • Tradycyjną, meksykańską przyprawą jest kumin (kmin rzymski), którym warto wzbogacić smak potrawy.
  • Sos meksykański bardzo dobrze komponuje się z mięsem, ale równie dobrze możesz go zjeść z ryżem czy makaronem.

 

Składniki:

  • 3 duże pomidory,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • cebula,
  • papryka czerwona,
  • papryka zielona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku lub mała, świeża papryczka chili,
  • pół puszki kukurydzy,
  • pół puszki czerwonej fasoli konserwowej,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Podgrzej olej na patelni.

2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju.

3. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki.

4. Pokrój pomidory i papryki na małe kawałki.

5. Przepuść czosnek przez praskę.

6. Zmiażdżony czosnek, pokrojone pomidory i papryki dorzuć do cebuli.

7. Dodaj sól, i pieprz.

8. Wymieszaj składniki.

9. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

10. Dodaj odsączoną fasolę i przecier pomidorowy.

11. Wrzuć odsączoną kukurydzę na patelnię.

12. Dodaj przyprawę chili lub pokrój na małe kawałki świeżą paprykę.

13. Wlej ocet.

14. Dosyp cukier.

15. Wszystko wymieszaj.

16. Duś jeszcze około 30 minut.

17. Sos meksykański jest gotowy – smacznego!

 

Salsa
Flickr/Manitoba Coupon Maven/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Meksykańska salsa – spróbuj!
Sos salsa przygotowuje się z drobno pokrojonych lub zmiksowanych warzyw lub owoców z przyprawami. W Meksyku salsa zawsze znajduje się na stole. Sos ten doskonale sprawdza się jako dodatek do tortilli, burrito, pizzy, makaronu, burgerów czy dań mięsnych. Może być wykorzystywana jako dip do przekąsek, świetnie smakuje z kukurydzianymi nachos. Jest to wszechstronny w zastosowaniu i tak prosty sos, że warto przyrządzić go samemu.

Sos salsa przygotowuje się z drobno pokrojonych lub zmiksowanych warzyw lub owoców z przyprawami. W Meksyku salsa zawsze znajduje się na stole. Sos ten doskonale sprawdza się jako dodatek do tortilli, burrito, pizzy, makaronu, burgerów czy dań mięsnych. Może być wykorzystywana jako dip do przekąsek, świetnie smakuje z kukurydzianymi nachos. Jest to wszechstronny w zastosowaniu i tak prosty sos, że warto przyrządzić go samemu. Sos salsa – rodzaje Ze względu na zawartość różnych składników wyróżnia się następujące rodzaje sosu salsa: czerwona - salsa roja – przyrządza się ją z papryki, cebuli i gotowanych pomidorów z dodatkiem czosnku i kolendry. zielona – salsa verde – wykorzystywane są do jej przygotowania owoce miechunki peruwiańskiej, jest to rodzaj małych pomidorków, nazywanych jagodą peruwiańską, wiśnią meksykańską, topo-tono. To małe owoce z delikatną niemal papierową otoczką w kształcie łezkowatego stożka. dzika – salsa brava – sos tabasco i majonez grają tu główną rolę, najczęściej podawana jest z potrawą o nazwie patatas bravas – czyli smażone na chrupko ziemniaki. surowa – salsa cruda – to surowe pomidory, papryka, cebula i inne warzywa. katalońska – salsa romesco – przygotowuje się ją z suszonych słodkich papryczek nyora, orzechów laskowych, pomidorów i czosnku. Również guacamole zaliczane jest do wielkiej salsowej rodziny – to gęsty sos z awokado , soku z limonki i soli. Sos salsa - podstawowy przepis Składniki: 3-4 papryki czerwone, 1 świeża papryczka chilli, 1 cebula, 3-4 ząbki czosnku, 4 duże pomidory, 2 łyżki octu winnego, pół szklanki oliwy z oliwek, około 100 g sera żółtego w kawałku może być gouda lub ementaler,...

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Liście rukoli
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Zdrowe, smaczne i dietetyczne kolacje – 3 ciekawe przepisy
Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).

Kolacja na diecie powinna składać się z białka i węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, warzyw. Należy ją zjeść minimum 2 godziny przed snem (mitem jest jedzenie kolacji o godzinie 18).   Poniższe przepisy na zdrową kolację są pożywne i jednocześnie pyszne. 1. Pyszna sałatka - rukola z mozzarellą Składniki: opakowanie rukoli – około 150 gramów, 10 pomidorów koktajlowych, 100 gramów mozzarelli , pół czerwonej cebuli, łyżka nasion słonecznika, łyżka sezamu, łyżka posiekanych orzechów włoskich, łyżka oliwy z oliwek.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz rukolę. 2. Umyj pomidory, podziel na ćwiartki. 3. W misce wymieszaj sałatę z pomidorami. 4. Mozzarellę pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. 5. Cebulę obierz i pokrój w pióra. 6. Do mozzarelli dodaj cebulę, słonecznik i orzechy. 7. Dodaj oliwę i wymieszaj wszystkie składniki. 2. Dietetyczna kolacja - pasta z awokado Składniki: awokado, pomidor, 2 ząbki czosnku , 3 łyżki jogurtu greckiego, pieprz i sól, kromka chleba pełnoziarnistego.   Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i rozgnieć widelcem. 2. Pomidora sparz, wyrzuć skórkę, pokrój w kostkę. 3. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. 4. Połącz awokado z pomidorem i czosnkiem, dodaj jogurt. 5. Do pasty dodaj pieprz i sól. 6. Jedz z chlebem pełnoziarnistym. 3. Kolacja na diecie – szaszłyk z piersi kurczaka z warzywami Składniki: pół piersi z kurczaka, papryka , cebula czerwona, 5 pieczarek, przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka.   Czas wykonania: 40...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner