Salsa
Flickr/Manitoba Coupon Maven/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Meksykańska salsa – spróbuj!

Sos salsa przygotowuje się z drobno pokrojonych lub zmiksowanych warzyw lub owoców z przyprawami. W Meksyku salsa zawsze znajduje się na stole. Sos ten doskonale sprawdza się jako dodatek do tortilli, burrito, pizzy, makaronu, burgerów czy dań mięsnych. Może być wykorzystywana jako dip do przekąsek, świetnie smakuje z kukurydzianymi nachos. Jest to wszechstronny w zastosowaniu i tak prosty sos, że warto przyrządzić go samemu.

Sos salsa przygotowuje się z drobno pokrojonych lub zmiksowanych warzyw lub owoców z przyprawami. W Meksyku salsa zawsze znajduje się na stole. Sos ten doskonale sprawdza się jako dodatek do tortilli, burrito, pizzy, makaronu, burgerów czy dań mięsnych. Może być wykorzystywana jako dip do przekąsek, świetnie smakuje z kukurydzianymi nachos. Jest to wszechstronny w zastosowaniu i tak prosty sos, że warto przyrządzić go samemu.

Sos salsa – rodzaje

Ze względu na zawartość różnych składników wyróżnia się następujące rodzaje sosu salsa:

  • czerwona - salsa roja – przyrządza się ją z papryki, cebuli i gotowanych pomidorów z dodatkiem czosnku i kolendry.
  • zielona – salsa verde – wykorzystywane są do jej przygotowania owoce miechunki peruwiańskiej, jest to rodzaj małych pomidorków, nazywanych jagodą peruwiańską, wiśnią meksykańską, topo-tono. To małe owoce z delikatną niemal papierową otoczką w kształcie łezkowatego stożka.
  • dzika – salsa brava – sos tabasco i majonez grają tu główną rolę, najczęściej podawana jest z potrawą o nazwie patatas bravas – czyli smażone na chrupko ziemniaki.
  • surowa – salsa cruda – to surowe pomidory, papryka, cebula i inne warzywa.
  • katalońska – salsa romesco – przygotowuje się ją z suszonych słodkich papryczek nyora, orzechów laskowych, pomidorów i czosnku.

Również guacamole zaliczane jest do wielkiej salsowej rodziny – to gęsty sos z awokado, soku z limonki i soli.

Sos salsa - podstawowy przepis

Składniki:

  • 3-4 papryki czerwone,
  • 1 świeża papryczka chilli,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 duże pomidory,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • około 100 g sera żółtego w kawałku może być gouda lub ementaler,
  • sól, pieprz,
  • 10 listków bazylii.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

1. Przygotuj dużą miskę na sparzenie papryki i pomidorów. Zalej paprykę i pomidory wrzątkiem. Obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

2. Cebulę obierz, umyj i poszatkuj drobno, usmaż na oliwie na złoto.

3. Pokrój drobno papryczkę chilli – pamiętaj, aby albo robić to w plastikowych rękawiczkach, albo bardzo dokładnie umyć ręce po kontakcie z chilli.

4. Posiekaj listki bazylii.

5. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na patelni, smaż jeszcze chwilę, dodaj czosnek, bazylię, ocet winny, sól i pieprz. Możesz całość zmiksować na gładki sos.

6. Przełóż salsę do słoika lub salaterki. Sos możesz jeść od razu po przyrządzeniu, jednak lepiej po ostygnięciu wstawić go do lodówki na około 2 godziny. Taka salsa najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”.

7. Sos salsa podawaj udekorowany startym serem i bazylią.

 

Tak przyrządzony sos możesz przechowywać w lodówce około – 3-4 dni.

 

Smacznego! 

 

Sos pomidorowy
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos meksykański – prosty przepis
Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.

Sos meksykański jest tak prosty do zrobienia, że szkoda zdrowia i pieniędzy na kupne produkty – pełne konserwantów i zagęszczaczy. Pomidorowy sos meksykański salsa powstaje na bazie drobno pokrojonych warzyw, ma więc dużo witamin i minerałów. W dodatku nie musisz go wykorzystywać od razu, ponieważ przez kilka dni z powodzeniem postoi w lodówce. Sos meksykański najlepiej podawać do dań o mdłym, mało wyrazistym smaku.   Rady: Po pokrojeniu papryczki chili nie dotykaj dłońmi oczu. Do gotowego sosu możesz wrzucić listki świeżej kolendry. Tradycyjną, meksykańską przyprawą jest kumin (kmin rzymski), którym warto wzbogacić smak potrawy. Sos meksykański bardzo dobrze komponuje się z mięsem, ale równie dobrze możesz go zjeść z ryżem czy makaronem .   Składniki: 3 duże pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, cebula, papryka czerwona, papryka zielona, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ostrej papryki w proszku lub mała, świeża papryczka chili, pół puszki kukurydzy, pół puszki czerwonej fasoli konserwowej, pół łyżeczki cukru, łyżka octu balsamicznego, łyżka oleju, sól, pieprz. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Podgrzej olej na patelni. 2. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na oleju. 3. Świeże pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. 4. Pokrój pomidory i papryki na małe kawałki. 5. Przepuść czosnek przez praskę. 6. Zmiażdżony czosnek, pokrojone pomidory i papryki dorzuć do cebuli. 7. Dodaj sól, i pieprz. 8. Wymieszaj składniki. 9. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 10. Dodaj odsączoną fasolę i przecier pomidorowy. 11. Wrzuć...

Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.   Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu , mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą. Dania z jajek: shakshuka Składniki: 2 średnie czerwone papryki, 2 świeże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 duże jaja, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, chilli, olej, szczypiorek lub natka pietruszki.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli. Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja. Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki . Wegańskie przepisy: szakszuka Składniki: 2 czerwone papryki, 1 świeża papryczka chilli, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 300 g tofu, 1 łyżka syropu z agawy , 1...

Sos paprykowy
Pixabay/eme/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Uniwersalny sos paprykowy – szybki przepis
Sos paprykowy każdemu daniu doda charakteru. Bitki wołowe czy kotlety ziemniaczane – niemal każda potrawa doskonale współgra z paprykowym aromatem.

Sos paprykowy każdemu daniu doda charakteru. Bitki wołowe czy kotlety ziemniaczane – niemal każda potrawa doskonale współgra z paprykowym aromatem.   Dodanie szczypty mielonego chili lub odrobinę świeżej papryczki jalapeno dodatkowo zaostrzy smak. Oto krótki i szybki przepis na świetny domowy sos paprykowy, który warto znać.   Sos paprykowy – przepis:   Składniki: 1 cebula cukrowa lub zwykła, 2 czerwone papryki, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka octu jabłkowego, pół szklanki śmietany 30%, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz, dla fanów ostrych smaków – pół papryczki chilli.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Jeżeli masz blender – wówczas nie musisz drobno siekać papryki i cebuli ponieważ na koniec wszystko zmiksujesz. W przypadku jego braku cebulę i paprykę zetrzyj na tarce – wszystko potem przetrzyj przez gęste sitko – przed dodaniem śmietany.   1. Umyj i pokrój cebulę. Zeszklij na maśle z olejem. 2. Papryki umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i dodaj do cebuli. Posól i dodaj słodką paprykę i ocet. W tym miejscu możesz dodać chilli lub jalapeno. Pamiętaj o dokładnym umyciu rąk po kontakcie z ostrą papryką. 3. Duś wszystko pod przykryciem około 10 minut. 4. Zdejmij z ognia dodaj śmietanę i zmiksuj całość. 5. Jeszcze raz wszystko zagotuj. 6. Sos paprykowy jest gotowy do spożycia.   Sos paprykowy warto wypróbować zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich.   Smacznego!     Lubisz paprykę? Poznaj 3 proste przepisy na pyszne przetwory z papryki . Papryka...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner