Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Zupa z dyni
© cook_inspire/Fotolia.com
Styl życia

Dieta wegańska - przykładowy jadłospis na cały dzień

Dieta wegańska jest kolorowa i bardzo smaczna. Jadłospis, który znajdziesz poniżej możesz dowolnie przestawiać i zmieniać kolejność proponowanych dań. Podpowiadamy jak przygotować pyszne posiłki, które zadowolą niejednego smakosza.

Dieta wegańska jest kolorowa i bardzo smaczna. Jadłospis, który znajdziesz poniżej możesz dowolnie przestawiać i zmieniać kolejność proponowanych dań. Podpowiadamy jak przygotować pyszne posiłki, które zadowolą niejednego smakosza.

 

Przygotowanie każdej z tych smacznych propozycji nie zajmie ci więcej niż trzy kwadranse. Proponowany przez nas jadłospis zawiera ogólnodostępne i popularne składniki. Doskonale sprawdzi się zarówno jako smaczna i zdrowa odmiana dla osób na diecie tradycyjnej, lub przestawiających się na weganizm, jak również podpowie jak sprawić kulinarną niespodziankę znajomemu weganinowi lub wegance.

Wegańskie śniadanie – marchewkowa owsianka

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 1 szklanka mleka roślinnego, np. sojowego,
  • ½ szklanki płatków owsianych górskich,
  • garść rodzynek,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka drobno startej marchewki,
  • ½ startego jabłka,
  • ½ dojrzałego banana pokrojonego w plasterki,
  • łyżka posiekanych orzeszków ziemnych – nie solonych.

 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki – oprócz marchewki, orzechów i banana – umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut.

2. Dodaj marchewkę i banany i dokładnie wymieszaj, nie zdejmując z gazu przez kolejne 2-4 minuty.

 

Owsiankę podawaj na ciepło posypaną orzechami.

 

Wegański obiad – krem dyniowy z imbirem i selerowa zapiekanka z pomidorami. Przepis

 

Krem dyniowy z imbirem

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni – świeżej lub mrożonej,
  • 1 czerwona cebula,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 cm świeżego imbiru,
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • garść migdałów w płatkach lub uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika lub nasion dyni,
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki.

 

Sposób przygotowania:

1.Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę, poczekaj aż się zeszkli i wsyp wszystkie przyprawy. Smaż kilkanaście sekund intensywnie mieszając. Zalej bulionem, dodaj pokrojony w drobną kostkę imbir, sól i pieprz.

2. Obierz dynię, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i wsyp do bulionu.

3. Gotuj pod przykryciem około 20 minut – do czasu, gdy dynia będzie miękka.

4. Zblenduj całość na gładki krem.

5. Zupę podawaj posypaną migdałami, prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i świeżą natką pietruszki.

 

Zapiekanka selerowa

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • ½ litra mleka sojowego, niesłodzonego, opcjonalnie - możesz zastąpić je wodą,
  • 1 litr wody,
  • 1,5 kg selera korzeniowego,
  • 2 garści pokrojonych zielonych i czarnych oliwek,
  • 2 puszki pomidorów bez skórki – krojonych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy,
  • 1 szklanka uprażonych na suchej patelni pestek dyni,
  • 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

 

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku zagotuj wodę i mleko, dodaj pół łyżki soli

2. Obierz seler i pokrój w bardzo cienkie (około 7 mm) plastry. Wrzuć do wrzątku i gotuj około 5 minut. Delikatnie odcedź.

3. Włącz piekarnik i ustaw na 200 stopni.

4. W rondelku podgrzej 4 łyżki oleju dodaj starty na tarce czosnek i podsmaż przez kilka sekund. Dodaj pomidory wraz z zalewą i dosól do smaku. Gotuj bez przykrycia na dużym ogniu przez około 5 minut.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź 3-6 łyżek sosu pomidorowego. Ułóż kilka plastrów selera, posyp oliwkami, pestkami dyni i szczypiorkiem. Powtarzaj tę czynność układając składniki warstwami. Wierzch skrop olejem i posyp szczypiorkiem.

6. Zapiekaj bez przykrycia przez około 15 minut.

 

Zapiekankę podawaj z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną lub pełnoziarnistym chlebem.

 

Wegańska kolacja – pieczone jabłka z nadzieniem jaglano-kokosowym – przepis

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 4 duże (najlepiej kwaśne) jabłka,
  • 2 szklanki mleka kokosowego z puszki,
  • ½ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • sok z połowy cytryny,
  • garść suszonej żurawiny,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki dżemu np. truskawkowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przepłucz kilkakrotnie na sitku zimną wodą.

2. W rondelku zagotuj mleko kokosowe z żurawiną, cukrem trzcinowym, wiórkami, cukrem waniliowym i solą. Dodaj kaszę i gotuj pod przykryciem często mieszając, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka – około 15 minut.

3. Z jabłek usuń gniazda nasienne przy pomocy małej łyżeczki lub ostrego nożyka, zostaw wierzchy ogryzków, których użyjesz jako przykrywek. Wnętrze każdego jabłka skrop sokiem z cytryny.

4. Nafaszeruj każde jabłko obficie kaszą. Dobrze ugnieć i przykryj „czapeczką z ogonkiem”.

5. Każde jabłko owiń folią aluminiową i piecz przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Jabłka podawaj udekorowane dżemem i posypane wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
zupa ze świeżą kolendrą w drewnianej miseczce
©romablack/Fotolia.com
Styl życia
Świeża kolendra – jako sposób na urozmaicenie popularnych zup – 2 przepisy na zupy z dodatkiem kolendry
Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika.

Świeża kolendra ma delikatnie orzechowy smak (zbliżony nieco do pestek słonecznika) i subtelnie cytrynowo-anyżowy aromat. Można jej używać jako dodatku do wszystkich zup zamiast natki pietruszki oraz używać jej jako ich składnika. Zielone i drobne listki kolendry są wspaniałym urozmaiceniem kremu z pieczonej cukinii oraz zupy pomidorowej. Dzięki niej zyskują zupełnie nowy, orientalny charakter. Znakomitym dodatkiem do tego rodzaju dań będą czosnkowe grzanki lub makaron gryczany. Przepis na krem z cukinii i świeżej kolendry Składniki na 3-4 porcje: 2 małe cukinie, duża garść świeżej kolendry, 4 ząbki czosnku, 2 duże cebule cukrowe, 1 łyżka oleju rzepakowego , 1 łyżeczka soku z cytryny , 600 ml bulionu warzywnego , sól, pieprz, do dekoracji: kilka listków kolendry, garść drobno posiekanych fistaszków i 100 ml jogurtu greckiego. Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Wyszoruj cukinie pod bieżącą wodą, pokrój w grubą kostkę, rozsyp na blaszce, oprósz solą i włóż do piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza na około 10 minut, aż skórka lekko zbrązowieje. Obok ułóż nieobrane ząbki czosnku. Pokrój cebule w piórka. Wlej do garnka olej i zeszklij cebulę. Wyjmij upieczone cukinie, wsyp je do cebuli, Obierz i dodaj czosnek i wszystkie pozostałe składniki – oprócz kolendry. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj do czasu, aż cukinia będzie miękka (około 10 minut). Zdejmij garnek z ognia, dodaj kolendrę (razem z łodyżkami) i zblenduj całość. Ponownie zagotuj zupę – dzięki temu wszystkie smaki znakomicie się połączą. Spróbuj, czy nie trzeba dosolić kremu. Podawaj zupę udekorowaną kleksem jogurtu, orzeszkami ziemnymi i listkiem kolendry. Przepis na pikantną zupę pomidorową ze świeżą kolendrą...

Zupa dyniowa podana na stole
©supercat69/Fotolia
Styl życia
Przepisy na zupę dyniową i makaron z dynią i kozim serem
Z dyni możesz przygotować pyszne zupy z dodatkiem warzyw lub owoców czy gęste sosy do makaronów. Smak dyni dobrze podkreśla cebula, czosnek, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa. Sezon na dynię trwa od sierpnia do grudnia.

Z dyni możesz przygotować pyszne zupy z dodatkiem warzyw lub owoców czy gęste sosy do makaronów. Smak dyni dobrze podkreśla cebula, czosnek, rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa. Sezon na dynię trwa od sierpnia do grudnia.   100 gramów dyni ma tylko 28 kalorii. Jest bogata w B-karoten, potas, wapń, fosfor, witaminę B, karoten. Przepis na zupę dyniową Późnym latem i jesienią warto spróbować domowego, rozgrzewającego dyniowego kremu. Kawałki dyni można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy .   Składniki (na 4 porcje):   1 kilogram dyni piżmowej lub hokkaido, 1 gruszka, 1 marchewka, 1 czerwona cebula, kilka łyżek oleju, 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki), pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki garam masali, 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki kuminu, ćwierć łyżeczki cynamonu, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta soli, szczypta cukru, 4 kromki razowego chleba, garść uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika , ćwierć pęczka natki pietruszki.   Czas wykonania: 35 minut (bez pieczenia dyni i studzenia zupy) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Pokrój dynię na kilka mniejszych kawałków i piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220° Celsjusza. Usmaż w garnku na oleju cebulę pokrojoną w piórka, a po kilku minutach dodaj kurkumę, garam masalę, wędzoną paprykę, kumin, cynamon i smaż 2 minuty. Dorzuć do garnka obrane i pokrojone w kostki gruszkę i marchewkę i smaż 3 minuty, mieszając. Zalej bulionem warzywnym, zagotuj i trzymaj na średnim ogniu około 15 minut. Dodaj upieczony miąższ dyni bez skóry i pestek i wystudź zupę. Zmiksuj ją na gęsty krem, dodaj odrobinę soli, pieprzu i cukru do smaku. Na zwilżonej...

Kasza jaglana
© SpaPartners/Fotolia.com
Styl życia
Dieta wegetariańska: jadłospis na jeden dzień
Dieta wegetariańska to pełna kolorów, świeżych warzyw, owoców i serów feria smaków. Skomponowany przez nas całodzienny jadłospis to znakomity pomysł na kulinarną odmianę dla mięsożercy lub inspirację dla osoby, która stosuje wegetariańskie menu na co dzień.

Dieta wegetariańska to pełna kolorów, świeżych warzyw, owoców i serów feria smaków. Skomponowany przez nas całodzienny jadłospis to znakomity pomysł na kulinarną odmianę dla mięsożercy lub inspirację dla osoby, która stosuje wegetariańskie menu na co dzień.   Przedstawiamy przepisy, które są bardzo proste w wykonaniu. Składniki, z których przygotowane są proponowane przez nas dania są ogólnodostępne i niedrogie. Efekt zadowoli niejednego smakosza. Wegetariańskie śniadanie – bananowo-cynamonowe smoothie i kasza jaglana na słodko Bananowe smoothie – przepis Czas przygotowania: około 5-10 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 1 dojrzały banan, 1 szklanka mleka krowiego lub sojowego waniliowego, szczypta cynamonu, pół soczystego jabłka,   Sposób przygotowania: 1. Obierz banana i jabłko. Pokrój na kawałki. Umieść w wysokim naczyniu lub kielichu blendera, dodaj mleko, cynamon. 2. Zblenduj całość na gładka masę.   Pij przez grubą słomkę lub jedz łyżeczką.   Kasza jaglana z orzechami i miodem – przepis Czas przygotowania: około 15-20 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: ¼ szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka, orzechy laskowe, ziemne, włoskie lub migdały, 1 łyżka miodu.   Sposób przygotowania: 1. Kaszę przepłucz na sitku. 2. Mleko zagotuj w rondelku i wsyp kaszę. 3. Gotuj do miękkości przez około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. 4. Do lekko przestudzonej kaszy dodaj miód i orzechy. Wegetariański obiad – zupa z łuskanego grochu i kotlety gryczane Zupa krem z łuskanego, żółtego grochu – przepis Czas przygotowania: około 25-30 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: szklanka łuskanego, żółtego...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner