Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
majonez i jajka
© Lukas Gojda/Fotolia.com
Styl życia

Majonez a karmienie piersią – znajdujące się w nim surowe jaja mogą szkodzić

Domowy majonez robiony jest m.in. z surowych żółtek jak. Ze względu na ryzyko zarażenia się salmonellozą i alergię pokarmową należy ostrożnie podchodzić do potraw, które zawierają surowe jaja. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.

Domowy majonez robiony jest m.in. z surowych żółtek jak. Ze względu na ryzyko zarażenia się salmonellozą i alergię pokarmową należy ostrożnie podchodzić do potraw, które zawierają surowe jaja. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.

 

Salmonella nie przenika do mleka matki, ale może osłabić ją na tyle, że pokarm zaniknie. Alergeny obecne w jajach są ponadto częstą przyczyną wysypek, biegunek i wymiotów u dzieci karmionych piersią.

Produkty zawierające surowe jajka mogą wywoływać salmonellozę

Jednym ze składników domowego majonezu są surowe żółtka jaj. Ponieważ na skorupkach jaj mogą bytować bakterie salmonelli, należy zawsze przed użyciem, wyparzać jajo przez 10-20 sekund we wrzącej wodzie. Nie powinno ono mieć potem kontaktu z opakowaniem, w którym znajdowało się przed wyparzeniem, ponieważ na opakowaniu też mogą być bakterie. W wielu przypadkach nie można mieć pewności, czy przed dodaniem jajka do potrawy zostało ono wyparzone. Wtedy najlepiej powstrzymać się od zjedzenia jej. Bezpieczniejsze pod tym względem są produkty, np. majonezy, wyprodukowane przemysłowo ze sproszkowanych żółtek oraz domowe majonezy z żółtek gotowanych.

 

Zakażenie bakterią salmonelli objawia się silnymi mdłościami, wymiotami i biegunką. Objawy te mogą pojawić się już w ciągu 5 godzin po spożyciu posiłku, mogą też wystąpić w drugiej dobie po zjedzeniu potrawy zakażonej salmonellą. Chociaż salmonella nie przenika do mleka matki, zatrucie pokarmowe u matki karmiącej piersią może źle odbić się na jakości jej pokarmu, a nawet doprowadzić do odwodnienia i zaniku pokarmu.

Surowe jaja mogą alergizować

Surowe jaja w potrawach jedzonych przez matkę mogą wywoływać alergię pokarmową u dziecka karmionego jej mlekiem. Obecne w jajach alergeny mogą bowiem przenikać do mleka. Objawami alergii u dziecka mogą być: wysypka, czerwone plamy na zgięciu łokci i kolan, biegunki, wymioty i kolki, wodnisty katar oraz niepokój i problemy ze snem.

W jakich innych potrawach znajdują się surowe jaja

Surowe jaja mogą znajdować się nie tylko w majonezie. Są one m.in. składnikiem serników na zimno, domowych lodów, kremach tortowych, tatara. Surowe jajko jest także składnikiem sosu do sałatki cezar. Wszystkie te potrawy mogą wywoływać salmonellę lub alergizować. Z tego względu kobiety karmiące piersią powinny ich unikać.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Karmienie piersią 2
© Syda Productions/Fotolia.com
Styl życia
Jedzenie grzybów podczas karmienia piersią
Ogólnie nie jest wskazane, by jeść grzyby i pieczarki podczas karmienia piersią. Jednak jeśli dziecko dobrze toleruje nowe pokarmy i ma już kilka miesięcy, można spróbować włączyć grzyby do diety.

Ogólnie nie jest wskazane, by jeść grzyby i pieczarki podczas karmienia piersią. Jednak jeśli dziecko dobrze toleruje nowe pokarmy i ma już kilka miesięcy, można spróbować włączyć grzyby do diety.   Do około trzeciego miesiąca życia układ pokarmowy dziecka nie jest jeszcze na tyle rozwinięty, by tolerować ciężkostrawny pokarm. Lepiej do tego czasu nie eksperymentować z nowościami kulinarnymi. Grzyby i pieczarki, a karmienie piersią Podczas karmienia piersią można jeść grzyby i pieczarki , ale najlepiej włączyć je do diety dopiero po około trzech miesiącach, a i to przestrzegając kilku warunków: nie mogą być bardzo wysmażone, ponieważ ogólnie smażone potrawy są jeszcze bardziej ciężkostrawne ; nie należy przesadzać z ich ilością; lepiej zjeść je na śniadanie lub obiad niż kolację; grzyby leśne muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła. Jakie więc grzyby można jeść podczas karmienia piersią ? Najlżejsze są ugotowane, suszone lub w postaci sosu grzybowego.   Pizza z pieczarkami lub wigilijne uszka są jak najbardziej do zaakceptowania, byle tylko nie przesadzić z ich ilością. Nowe pokarmy należy wprowadzać stopniowo, aby dziecko się z nimi oswoiło. Cały czas trzeba także obserwować malucha, czy nie pojawiają się zmiany na jego skórze lub kupka nie zmienia konsystencji. Wzdęcia i kolka to także sygnały, że dziecko źle zareagowało na nowość w diecie mamy. Kiedy nie jeść grzybów podczas karmienia piersią Lepiej nie jeść grzybów, gdy: dziecko źle znosi każdą zmianę pokarmu – jeśli nawet lekkostrawne nowości są z trudem przyjmowane, z ciężkostrawnymi grzybami prawdopodobnie będzie problem; dziecko nie ma jeszcze trzech miesięcy; grzyby nie pochodzą ze sprawdzonego źródła – dotyczy szczególnie grzybów leśnych.   Dowiedz się czy opalanie ma wpływ na pokarm...

Ciężarna kobieta gotuje
© Foton/Fotolia.com
Styl życia
Czy można jeść jajka w ciąży - ryzyko Salmonelli
Jajka można a nawet trzeba jeść podczas ciąży, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Pozostaje jedynie kwestia dotycząca sposobu ich przygotowania. Jajka surowe oraz jajka na miękko nie są wskazane, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia pałeczką Salmonelli.

Jajka można a nawet trzeba jeść podczas ciąży, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Pozostaje jedynie kwestia dotycząca sposobu ich przygotowania. Jajka surowe oraz jajka na miękko nie są wskazane, ponieważ mogą być przyczyną zakażenia pałeczką Salmonelli.   Dłuższa obróbka termiczna lub przyrządzanie jajek w wyższej temperaturze, jak np. podczas smażenia czy pieczenia są wskazane, ponieważ w ten sposób są niszczone zagrażające zdrowiu a nawet życiu mikroorganizmy . Dlatego kobieta w ciąży może pozwolić sobie na jajecznicę lub sadzone jajko, pod warunkiem, że białko i żółtko będą mocno ścięte. Jak długo należy gotować jajko W czasie ciąży można jeść jedynie jajka ścięte - ugotowane na twardo. Ile czasu należy je gotować? Najlepiej 7-10 minut. Na co zwracać uwagę kupując jajka Na jajkach kupowanych w sklepie znajduje się oznaczenie w następującym formacie: X-YY-AABBCCDD . Pierwsza cyfra (w miejscu X) informuje nas o sposobie w jakim była hodowana kura nioska. Cyfra 3 oznacza chów klatkowy (zabroniony w wielu krajach UE, ale nie w Polsce). Pasze, którymi są karmione zwierzęta zawierają bardzo dużo różnego rodzaju dodatków (przyspieszających znoszenie jajek) oraz antybiotyków. Kury te chorują i są okaleczane (m.in. przycina im się dzioby). Powierzchnia, na której żyje jedna kura jest mniejsza niż kartka A4. Ten sposób hodowli to niestety aż 90% „produkcji” jajek w naszym kraju. Cyfra 2 oznacza chów ściółkowy. Teoretycznie warunki i jakość jajek powinny być lepsze, ale jest to nadal chów wielkoprzemysłowy, więc liczy się przede wszystkim ilość, a nie jakość produktu. Cyfra 1 oznacza chów wolnowybiegowy. Jajka z jedynką na skorupce to informacja, że kury je znoszące mają do dyspozycji obszar zieleni na świeżym powietrzu, po którym mogą się poruszać. Jedzą trawę i rzadziej...

lody w gałkach
Pixabay/Foundry/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Salmonelloza: choroba surowego mięsa i rozpuszczonych lodów
Salmonella to bakteria, która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zatruciom można zapobiegać przestrzegając prostych zasad.

Salmonella to bakteria, która wywołuje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zatruciom można zapobiegać przestrzegając prostych zasad.   Salmonelloza to choroba zakaźna układu pokarmowego, wywołana przez bakterie salmonelli. Najczęściej przyczyną zatrucia jest spożywanie zainfekowanych bakterią produktów. To choroba odzwierzęca, co oznacza, że bakteria rozwija się przede wszystkim w produktach odzwierzęcych, np. mięsie, jajach, mleku. Zatruciom sprzyja niewłaściwe przetwarzanie żywności zawierającej powyższe produkty. Objawy zatrucia salmonellą Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego mogą się pojawić już od 6 do 72 godzin po spożyciu zatrutego pokarmu. Salmonellozę można rozpoznać po takich reakcjach organizmu jak dreszcze, uczucie rozbicia, bóle głowy, nudności i wymioty, tępy ból brzucha, gorączka, gwałtowna biegunka .   Choroba może mieć łagodny przebieg, ale może też wywoływać zagrożenie dla życia.Zatrucie salmonellą jest niebezpieczna szczególnie dla dzieci i starszych ludzi, ponieważ może doprowadzić do odwodnienia organizmu . Leczenie salmonellozy Zazwyczaj zatrucie mija wraz z wydaleniem toksyn i nie jest wymagana interwencja lekarska. Pierwsza pomoc w przypadku salmonellozy to uzupełnianie płynów i lekkostrawna dieta, warto również zażywać węgiel leczniczy, który wspomaga usuwanie wielu toksyn, a także zmniejsza podrażnienie błon śluzowych (jednorazowo 10-12 tabletek rozpuszczonych w 1/2 szklanki ciepłej wody, następnie 6 rozpuszczonych tabletek co 4 godziny do momentu ustąpienia objawów). Wskazane jest także przyjmowanie elektrolitów, ponieważ wymioty i biegunka powodują ich wypłukiwanie z organizmu.   Podczas lekkiego zatrucia salmonellą nie należy przyjmować leków przeciwbiegunkowych, ponieważ to w takcie biegunki człowiek wydala bakterie i toksyny.   Jeśli jednak objawy nie ustępują po trzech dniach,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner