Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
jajka, pomidory i kiełbasa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Szybkie śniadanie – co zjeść na pierwszy posiłek?

Szybkie śniadanie możesz uzyskać z większości produktów spożywczych. Ważne, by pierwszy posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi energii na cały dzień.

Szybkie śniadanie możesz uzyskać z większości produktów spożywczych. Ważne, by pierwszy posiłek był pełnowartościowy i dostarczył organizmowi energii na cały dzień.

Jogurt z owocami i płatkami owsianymi na szybkie śniadanie

Jogurt naturalny z owocami i płatkami owsianymi jest pomysłem na szybkie i pełnowartościowe śniadanie. Do jogurtu naturalnego dodaj pokrojonego banana, pomarańczę, czy brzoskwinię i dokładnie wymieszaj. Całość połącz z garścią płatków owsianych.

Jajecznica ze szczypiorkiem na szybkie śniadanie

Jajecznica doskonale sprawdzi się na pierwsze danie. Do jej wykonania potrzebujesz 3-4 jajek, które rozbijesz i dokładnie ze sobą wymieszasz. Do mieszaniny dodaj szczyptę soli, pokrojony szczypiorek, a następnie wlej ją na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię. Jajka mieszaj do uzyskania właściwej konsystencji.

Twaróg z rzodkiewką, jogurtem naturalnym na szybkie śniadanie

Do 20-30 dag twarogu dodaj pokrojoną rzodkiewkę i 3-4 łyżki jogurtu naturalnego. Następnie do całości dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Twaróg z rzodkiewką idealnie smakuje z pełnoziarnistym pieczywem, które obniża cholesterol i ciśnienie krwi.

Płatki na mleku na szybkie śniadanie

Płatki ryżowe, jęczmienne, jaglane, czy kukurydziane są sycącym i pełnowartościowym posiłkiem. Kubek mleka przelej do garnka i delikatnie podgrzej na małym ogniu. Mleko połącz z wybranymi płatkami i odstaw na 2-3 minuty do nasiąknięcia.

Omlet z warzywami lub na słodko na szybkie śniadanie

Omlet wykonasz w kilka minut. Wystarczy, że na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię wlejesz zmieszane jajka (2-3) i przez 2-3 minuty będziesz smażyć na średnim ogniu. Gotowy omlet możesz posmarować owocowym dżemem lub wcześniej usmażonymi warzywami, np. pomidorami z pieczarkami i szynką.

Kanapki z warzywami na szybkie śniadanie

Kanapki z warzywami nie tylko świetnie smakują, ale i uzupełniają organizm o składniki odżywcze. Do zdrowych kanapek potrzebujesz pełnoziarnistego pieczywa, chudej wędliny (polędwicy lub szynki), sałaty, pomidora, szczypiorku i żółtego sera lub mozzarelli. Zamiast wędliny możesz też wykorzystać ugotowane na twardo jajka.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
jajka i mąka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zdrowy omlet wytrawny – przygotuj w 30 minut
Zdrowy omlet wytrawny może zawierać warzywa i mięsne dodatki. Danie jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki obiad, czy kolację. Omlet wytrawny przygotujesz w niecałe 30 minut.

Zdrowy omlet wytrawny może zawierać warzywa i mięsne dodatki. Danie jest świetnym pomysłem na śniadanie, szybki obiad, czy kolację. Omlet wytrawny przygotujesz w niecałe 30 minut.   Składniki: 3 jajka, 6 łyżek mąki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki mleka, 2 pomidory, 5-6 pieczarek, rukola, ser żółty, 1 cebula, sól, pieprz, curry, koperek, przecier pomidorowy lub sos czosnkowy.   Sposób przygotowania: Omlet Rozbij jajka w ten sposób, by oddzielić białka od żółtek. Następnie białka połącz ze szczyptą soli i ubij na sztywną pianę. Do osobnego naczynia przelej żółtka, 1/3 szklanki mleka, mąkę i oliwę z oliwek . Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji i dodaj do niej białka. Kolejno na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię wylej ¼ ciasta i rozprowadź drewnianą łyżką równomiernie . Omlet smaż na średnim ogniu z obu stron, tak by wierzchnia warstwa była lekko zarumieniona.   Farsz Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż ją na rozgrzaną oliwą z oliwek patelnię. Następnie cienko posiekane pomidory i pieczarki dołóż do cebuli i smaż pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj sól, pieprz, curry. Na koniec dodaj przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Farsz równomiernie rozłóż na omlecie , po czym na wierzch dodaj starty żółty ser i świeżą rukolę. Całość przykryj drugim omletem. Wierzch gotowego dania możesz dodatkowo ozdobić jogurtem greckim lub sosem czosnkowym.   Sos czosnkowy Około 10 ząbków czosnku przeciągnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Następnie do zmielonego czosnku dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego lub...

talerz z jajkami i bekonem
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Śniadanie – co najlepiej zjeść?
Śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Dlatego też zaleca się jadać na śniadanie posiłki zawierające duże ilości białka, błonnika, minerałów i witamin.

Śniadanie należy do najważniejszych posiłków w ciągu całego dnia. Dlatego też zaleca się jadać na śniadanie posiłki zawierające duże ilości białka, błonnika, minerałów i witamin. Śniadanie – dlaczego jest tak ważne? Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, ponieważ dostarcza energii, a tym samym witamin, pierwiastków i to od niego głównie zależy jak się będziemy czuli przez cały dzień . Warto jeść produkty, które zawierają duże ilości białka i błonnika. Śniadanie zaleca się spożywać do godziny po przebudzeniu. Śniadanie – przykładowe posiłki Śniadanie powinno być różnorodne , składać się z produktów zdrowych i dostarczających organizmowi energii, witamin i pierwiastków.   I propozycja śniadania Na śniadanie można zjeść twarożek z rzodkiewką, natką pietruszki, czy koperkiem. Twaróg warto połączyć z bułką grahamką lub ciemnym pieczywem i ciepłą herbatą. Ciemne pieczywo jest bogate w błonnik i witaminę C , dlatego idealnie nadaje się do pierwszego posiłku. Rzodkiewka z kolei bogata jest w potas, który korzystnie wpływa na nadciśnienie, pobudza trawienie i wzmacnia włosy i paznokcie . Koper, czy natka pietruszki bogate są w witaminę E i kwas foliowy i dobrze działają na układ nerwowy.   II propozycja śniadania Jajecznica z pomidorami ze śmietaną i ciemnym pieczywem. Jajecznica jest kaloryczna i posiada  wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie, ponieważ skutecznie pobudza żołądek do pracy . Pomidory z kolei mają wiele witamin, głównie C i B, a także pierwiastki, takie jak wapń, żelazo, czy magnez.   III propozycja śniadania Jeśli nie przepadasz za twarożkiem bądź jajecznicą możesz skusić się na płatki kukurydziane na mleku lub owsiankę na mleku z owocami. Owsianka zawiera duże ilości białka i aminokwasów. Ponadto posiada...

omlet z pomidorem i z szynką
©ScriptX/fotolia
Styl życia
Przepisy na dania z jajek
Dania z jajek są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Do najbardziej popularnych potraw z jajek zalicza się jajecznicę, omlety i jajka sadzone.

Dania z jajek są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację. Do najbardziej popularnych potraw z jajek zalicza się jajecznicę, omlety i jajka sadzone. Jajka zapiekane w chlebowej miseczce Jajka zapiekane w chlebowej miseczce są doskonałym pomysłem na pożywne i pełnowartościowe śniadanie. Wystarczy, że odetniesz wierzch chleba (specjalny chleb np. do żurku) lub bułek i pozbędziesz się środka . Pieczywo ułóż na blasze do pieczenia, po czym do każdej porcji wlej jedno lub dwa jajka, posyp solą, pieprzem, a na wierzch wlej odrobinę śmietany i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 stopni na 20-25 minut, aż białko się zetnie. Po tym czasie, do piekarnika włóż górną część bułek lub chleba i przypiekaj do momentu, aż zrobią się złote. Danie podawaj na gorąco. Smacznego! Jajko sadzone z kalafiorem i ziemniakami Obrane ziemniaki i kalafior dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie (w osobnych garnkach). Pod koniec gotowania ziemniaków i kalafiora usmaż jajka na maśle, pamiętaj by białko było ścięte – żółtko może się rozlewać. W osobnym rondelku możesz rozpuścić tłuszcz, dodać bułkę tartą, szczyptę soli (według uznania) i wszystko dokładnie wymieszać . Na talerz wyłóż składniki, a całość polej przygotowaną bułką tartą. Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami są doskonałym pomysłem na szybką i pyszną kolację. Jajka ugotuj na twardo, przekrój na pół, po czym wyjmij delikatnie z nich żółtka. Pieczarki obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tłuszczu. Wyjęte żółtka rozdrobnij za pomocą widelca, dodaj do nich pieczarki i kilka łyżek majonezu. Całość dokładnie wymieszaj, po czym łyżeczką napełnij połówki jajek. Całość możesz podawać z rzodkiewką i liśćmi sałaty. Omlety na słono Z...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner