Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Pieczenie chleba - przepisy
EastNews
Newsy

Pieczenie chleba w domu! Oto najlepsze, proste przepisy na chleb Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Ani Lewandowskiej

Ze sklepów znikają drożdże, bo Polacy pieką chleba w domach. Chleb w domu - jak upiec, proste przepisy na domowy chleb.

Pieczenie chleba w domu podczas kwarantanny stało się jedną z ulubionych rozrywek Polaków! Właśnie dlatego w sklepach brakuje drożdży, które podobnie jak makarony czy papier toaletowy, stały się prawdziwym towarem deficytowym. Kto je upolował, z pewnością może upiec domowy chleb! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na domowy chleb - m.in. Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz. Gotowi? Czas start!

Kto zostanie Gwiazdą roku magazynu "Party"? Lewandowska, Gessler czy Wojciechowska? Zobacz nominowanych!

Pieczenie chleba - prosty przepis

Zaczniemy od prostego przepisu na chleb:

Składniki:

  • 15 gramów świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 5 łyżek oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka soli,
  • 3 szklanki letniej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Połącz drożdże z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą.

  2. Rozpuszczone drożdże połącz z mąką, olejem, solą i wodą.

  3. Zagniataj ciasto przez około 7 minut – do momentu, kiedy będzie się tylko delikatnie przyklejać do dłoni.

  4. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto zagnieć w podłużny bochen i przełóż do formy.

  6. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Przepis na domowy chleb Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki razowej
  • 150 ml zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 łyżki pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą.
  2. Dodać oliwę i sól. Stopniowo wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto
  3. Pod koniec dodać pestki słonecznika.
  4. Posmarować czystą miskę oliwą i przełóż ciasto. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce. Odczekać 2 godziny.
  5. Uformować bochenek, posmarować oliwą i posypać mąką. Odstawić do wyrastania na godzinę. Piec 40 minut w temp. 210 stopni. 

Gotowe! Filmik - tutaj. 

Chleb bezglutenowy w domu - przepis Anny Lewandowskiej

Oczywiście nie może zabraknąć przepisu dla nietolerujących glutenu. Oto propozycja Anny Lewandowskiej: 

Składniki:

  • 500 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki z amarantusa
  • 3 łyzki masła klarowanego
  • 25 g drożdży lub zakwas
  • 1 łyżeczka cukru (najlepiej ksylitol)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki wody (mniej więcej)
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • garść rodzynek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Drożdże utarłam z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiłam w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Wymieszałam mąkę z solą, zmielonym siemieniem lnianym, drożdżami, masłem i ciepłą wodą, odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości ciasta. Wyłożyłam foremkę papierem do pieczenia i umieściłam w niej ciasto.Posmarowałam wierzch masłem i wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. godziny w 210 °C, patyczkiem sprawdzałam, czy chleb jest już gotowy - pisze Anna na swoim blogu hpba.pl. 

Chleb na zakwasie - prosty przepis Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 50 g - mąki żytniej razowej
  • 50 g - mąki pszennej
  • 300 ml - wody
  • 40 g - drożdży
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 300 g - pszenicy
  • 1 szklanka - otrębów żytnich
  • 1 łyżeczka - soli
  • 2 - jajka
  • szczypta czarnuszki lub słonecznika

Sposób przygotowania:

Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, mąkę żytnią razową i cukier. Wymieszać.

Pszenicę (najlepsza będzie orkiszowa) wsypać do robota z ostrymi nożami i zmielić na mąkę. Dodać zakwas, otręby i sól (ew. jajka). Wyrobić ciasto. Przełożyć do prostokątnej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 st. C.

Jak ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, zwiększyć temperaturę do 200 st. C i piec ok. 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.

Podawać z rzodkiewką i pomidorem. 

Tutaj - zdjęcia. 

Na stronie ewawachowicz.pl pojawił się również przepis na chleb pełnoziarnisty.

Pieczenie chleba w domu - chleb pełnoziarnisty

Składniki:

  • ½ kg - mąki z pełnego przemiału
  • 4 łyżki - ziaren słonecznika
  • 4 łyżki - siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki - otrębów owsianych
  • 4 łyżki - siemienia lnianego
  • 50 g - drożdży
  • ½ l - wody
  • 1 łyżeczka - cukru
  • 1 łyżeczka - soli
  • mleko do zwilżenia
  • czarnuszka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drożdże pokruszyć do miski. Dodać cukier. Zalać ciepłą wodą (100 ml), wymieszać i odstawić.

Do miksera wsypać mąkę. Dodać ziarna słonecznika, orzechy włoskie, otręby i siemię lniane. Wlać ciepłą wodę (400 ml) oraz rozpuszczone drożdże. Posolić. Dokładnie wymieszać.

Przełożyć do prostokątnej formy (np. keksówki, 30 cm x 12 cm), natłuszczonej masłem lub smalcem gęsim i wysypanej mąką razową. Wierzch wyrównać i zwilżyć mlekiem. Posypać czarnuszką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C. Po 20-30 minutach podnieść temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę.

Na który przepis się skusicie?

Chleb
Eastnews

 

Anna Lewandowska je jabłko
Instagram/Anna Lewandowska
Styl życia
Jak być "zero waste" w kuchni? Sposób Lewandowskiej... świetny! Ale zobaczcie, co robi Gessler!
Jak być "zero waste" w kuchni? Sposób Lewandowskiej... świetny! Ale zobaczcie, co robi Gessler!

Przeciętny Polak, jak wynika z badań CBOS, wyrzuca ponad 200 kilogramów jedzenia rocznie. Dane te są szokujące. Marnowanie jedzenia to nie tylko strata pieniędzy. Ma także ogromny wpływ na zaśmiecanie środowiska. Na szczęście coraz częściej zwracamy na to uwagę. Sporo gwiazd ruszyło z inicjatywą, by zapobiec temu problemowi. Co robią w tym celu? Jakie mają porady, aby w kuchni być "zero waste" ? Zobaczcie nasze wideo! Zobacz także:  Ewa Farna prowadzi dom w stylu zero waste. Na czym dzięki temu oszczędza najwięcej?

chleb wegański
©Denis Tabler/Fotolia
Styl życia
Wegański i bezglutenowy chleb z kaszy jaglanej krok po kroku.
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego przygotowany z niej chleb jest produktem bezglutenowym. Chleb z kaszy jaglanej można wykorzystać też w diecie wegańskiej.

Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego przygotowany z niej chleb jest produktem bezglutenowym. Chleb z kaszy jaglanej można wykorzystać też w diecie wegańskiej.   Kasza jaglana uważana jest za jedną z najzdrowszych kasz. Można podawać ją dzieciom już od 8 miesiąca życia. Jest lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. Jest dobrym zamiennikiem ziemniaków do obiadu. Można z niej również przygotować chleb. Chleb z kaszy jaglanej – wersja bezglutenowa Składniki: 2 szklanki mąki jaglanej; szklanka mąki ziemniaczanej; niepełna szklanka mąki z tapioki; łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć ten składnik); 2,5 szklanki kefiru wodnego (opcjonalnie: kefir lub maślanka); pół szklanki wody lub mleka roślinnego; łyżka suchych drożdży; łyżeczka soli; 3 łyżki masła lub margaryny o pokojowej temperaturze; płatki jaglane do posypania. Sposób przygotowania: Należy wymieszać w misce wszystkie suche składniki. Następnie zagrzać mleko bądź kefir, odlać pół szklanki i dodać mąkę i drożdże. Pozostawić na 10 minut. Po tym czasie trzeba wymieszać składniki suche z resztą składników – ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut, po czym piec przez 30 minut w rozgrzanym piekarniku nastawionym na 170 stopni. Wegański chleb z kaszy jaglanej Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej na sypko – należy uprażyć kaszę na sucho w garnku, następnie przepłukać wrzątkiem; 6 łyżek mąki gryczanej; 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej bądź kukurydzianej; pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy albo cytryny; 30 ml (mały kieliszek) dowolnego oleju nierafinowanego; 2 szczypty soli naturalnej, nierafinowanej; 1-2 łyżeczki kminu rzymskiego; łyżka...

Chleb ciabatta leży na stole.
©Yulia Furman/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić ciabattę, czyli włoskie pieczywo na drożdżowym zaczynie z dodatkiem płatków owsianych
Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.

Ciabatta to rodzaj białego włoskiego pieczywa. Bochenki formuje się na płaskie prostokąty. Chleb piecze się na wcześniej zrobionym zaczynie drożdżowym. Ciasto na ciabattę przygotowuje się z drożdży, mąki pszennej, cukru, oliwy, mleka, wody i płatków owsianych.   Tradycyjną ciabattę macza się w oliwie z oliwek i posypuje odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo można też pokropić octem balsamicznym lub posmarować masłem czosnkowym . Ciasto na ciabattę urozmaica się, dodając np. suszone pomidory, zielone lub czarne oliwki albo kapary. Przepis na włoską ciabattę Przed włożeniem ciasta drożdżowego do piekarnika trzeba przygotować zakwas. Zaczyn do chleba odstawia się w ciepłe miejsce na 12 godzin. Pieczenie trwa około 30 minut. Aby skóra chleba była chrupiąca, na spód piekarnika kładzie się żaroodporną miskę z zimą wodą . Pod wpływem pary wodnej wierzch pieczywa robi się chrupiący. Chleb piecze się w piekarniku, aż skóra pieczywa będzie zarumieniona.   Potrzebujesz: 2 misek, sita do przesiewania mąki, 2 ścierek kuchennych, miksera z nasadką do ciast drożdżowych , blachy do pieczenia.   Składniki na zaczyn: 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 1/2 łyżeczka cukru, 1 szklanka mąki pszennej (170 gramów).   Składniki na ciasto (2 bochenki): 1/4 opakowania świeżych drożdży (25 gramów), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3/4 szklanki letniej, przegotowanej wody (200 mililitrów), 2 łyżki letniego mleka (około 30 mililitrów), 3 łyżki oliwy z oliwek (około 50 mililitrów), 2 szklanki mąki pszennej (340 gramów), 0,5 szklanki płatków owsianych.   Czas...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner