Babka z dyni
© griffin/Fotolia.com
Styl życia

Babka dyniowa – przepis

Babka z dyni jest ciekawym pomysłem dla zwolenników dyni. Jest to babka połączona z piernikiem podawana z dżemem lub śmietaną. Kawałek ciasta ma około 250 kalorii.

Babka z dyni jest ciekawym pomysłem dla zwolenników dyni. Jest to babka połączona z piernikiem podawana z dżemem lub śmietaną. Kawałek ciasta ma około 250 kalorii.

 

Składniki na ciasto z dyni:

  • starta dynia (2 szklanki),
  • cukier (2 szklanki),
  • proszek do pieczenia (jedna łyżeczka),
  • soda (pół łyżeczki),
  • cynamon (2 łyżeczki),
  • jajka (4 sztuki),
  • mąka pszenna (2 szklanki).

 

Składniki na posypkę do babki z dyni:

  • drobny cukier (4 łyżki),
  • cynamon (1 łyżeczka),
  • płatki migdałowe (3 łyżki).

 

Sposób przygotowania:

  • Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do głębokiego naczynia dodaj jajka, cukier i ubijaj za pomocą miksera.
  • Następnie dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon i mąkę pszenną i ponownie mieszaj mikserem.
  • Pod koniec dosyp wcześniej startą dynię i ponownie zamieszaj.
  • W osobnym naczyniu połącz ze sobą składniki na posypkę.
  • Do blachy wysmarowanej tłuszczem lub obłożonej papierem do pieczenia wlej powstałą masę dyniową i posyp wierzch przyrządzonymi płatkami migdałowymi.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Po ostygnięciu ciasto możesz podawać z dżemem lub ze śmietaną.

Smacznego!

 

Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa
Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.    Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki. Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane Składniki: 250 g buraków - ugotowanych, 50 g naturalnego kakao, 175 g mąki pszennej, 200 g drobnego cukru (do wypieków), 3 duże jaja, 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g oleju rzepakowego.   Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw. 2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree.  3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj. 4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.  6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową. Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe Składniki: 170 g szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do...

Talerz zupy z dyni.
©chandlervid85/Fotolia
Styl życia
2 przepisy na dyniowe dania: zupa z dyni na rosole i placki z dyniowego miąższu z dodatkiem słodkiej papryki
Zupa dyniowa najlepiej smakuje gotowana na drobiowym rosole. Miąższ, bagietkę, ser i śmietanę zapieka się w piekarniku, potem miksuje na gładką masę i dodaje bulion. Placki z dyni w wersji na słono dobrze komponują się ze słodką papryką i gałką muszkatołową.

Zupa dyniowa najlepiej smakuje gotowana na drobiowym rosole. Miąższ, bagietkę, ser i śmietanę zapieka się w piekarniku, potem miksuje na gładką masę i dodaje bulion. Placki z dyni w wersji na słono dobrze komponują się ze słodką papryką i gałką muszkatołową.   Zupę z dyni robi się na bulionie. Rosół z kury najlepiej ugotować dzień wcześniej, żeby wywar się „przegryzł” i był bardziej aromatyczny. Zupa z dyni, krok po kroku Składniki: 1 litr bulionu rosołowego, 1 duża dynia , 500 mililitrów śmietany kremówki 36 procentowej, 500 gramów żółtego sera, 1 długa bagietka, 1 łyżka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.   Czas przygotowania: około 2,5 godziny Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Odkrój „kapelusz” z dyni i wydrąż jej środek. Miąższ poszatkuj na drobne kawałki. Bagietkę i ser pokrój na małe kostki. Miąższ, pieczywo oraz ser włóż na dno wydrążonej dyni i zalej śmietaną. Dynię przykryj i wstaw do piekarnika (rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza). Piecz około 2 godziny. Wyjmij zawartość dyni do dużego garnka i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dolej bulion rosołowy. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Doprowadź zupę do wrzenia.   Smacznego! Podawanie i urozmaicanie przepisu na zupę dyniową Zupę z dyni można podawać z grzankami  i odrobiną śmietany (dla ozdoby talerza). Przepis na dynię można urozmaicić, dodając np. czosnek, marchewkę i cebulę. Placki z dyni na słono, krok po kroku Podczas smażenia przyda się ręcznik papierowy, który pochłonie tłuszcz ze świeżo usmażonych placków dyniowych.   Składniki: 500 gramów miąższu z dyni (około 2 szklanki), 1 szklanka mąki pełnoziarnistej lub zwykłej, 3 jajka,...

Ciasta dyniowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ciasta dyniowe: proste przepisy na tofurnik i piernik
Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy.

Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy. Przepis na supermodny wegański tofurnik w wersji dyniowej Składniki: 500 g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek; 6 łyżek miękkiej sojowej margaryny; 700 g tofu naturalnego; 350 g miękkiego serka sojowego; 250 g ugotowanej dyni; 312,5 g cukru; łyżeczka cynamonu; pół łyżeczki otartej gałki muszkatołowej; ćwierć łyżeczki mielonych goździków; łyżeczka ekstraktu waniliowego. Czas wykonania: łącznie 2 godziny Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzą 2 sztuki 23-centymetrowych okrągłych blaszek do tart   Sposób przygotowania: Drobno zmielone ciastka wrzucamy razem z margaryną do blendera i rozdrabniamy. Rozgrzewamy piekarnik do około 160 stopni, rozprowadzamy zblendowaną miksturę na dnie obu foremek do tart. Blendujemy dynię z tofu na puree , dodajemy przyprawy, cukier, serek sojowy, wanilię i jeszcze chwilę rozdrabniamy, po czym wylewamy masę na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy 50 minut, zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na dodatkową godzinę i studzimy. Przepis na beztłuszczowe ciasto dyniowe Do przygotowania ciast z dyni potrzebne będzie dyniowe puree: możemy je przygotować na dwa sposoby. gotujemy kawałki dyni bez skóry w małej ilości wody do zmięknięcia (15 minut) i blendujemy. Ćwiartki dyni pieczemy przez godzinę w 220 stopniach do miękkości, blendujemy miąższ bez pestek.   Składniki: 2 szklanki dyniowego puree, 1 szklanka jabłek pokrojonych w drobną kostkę, 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich, 3 ubite jaja, 2 szklanki mąki, 200...

Nasze akcje
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner