Jakie właściwości mają orzechy i które są najzdrowsze?

orzech włoski
Fot. Image by LifetimeStock.com

Piękna skóra, włosy i paznokcie – to nie reklama kosmetyków, ale konsekwencja włączenia do codziennej diety porcji orzechów. Pomimo tego, że orzechy są produktem o wysokiej zawartości kalorii, z wielu powodów powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Orzechy świetnie wpływają na zdrowie

Orzechy zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz wspomagają pracę układu krwionośnego, także świetnie sprawdzają się w profilaktyce przeciwko miażdżycy czy zawałowi. Również praca mózgu usprawniona jest dzięki substancjom zawartym w orzechach: pomagają w koncentracji i zwiększają zdolność zapamiętywania. Organizm po spożyciu orzechów wytwarza hormon szczęścia – serotoninę, dzięki czemu orzechy poprawiają nastrój. Dzięki zawartości magnezu i potasu usprawniają pracę mięśni i pomagają im się regenerować. Orzechy m.in. dzięki zawartości błonnika przyspieszają metabolizm i ograniczają gromadzenie się zbędnej tkanki tłuszczowej. Pozytywnie wpływają również na układ odpornościowy.

Orzechy ważne są też dla urody

Dzięki mieszance witamin i minerałów orzechy wpływają na kondycję skóry, włosy i paznokcie. Antyoksydanty zawarte w tych bakaliach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, których nadmiar przyczynia się do przedwczesnego procesu starzenia się. Zatem orzechy będą uelastyczniać skórę oraz wspomagać proces jej regeneracji.

CIĄG DALSZY ARTYKUŁU POD WIDEO

POLECAMY: Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z pieczarkami

Które orzechy są najzdrowsze?

Łatwo powiedzieć, które na pewno najzdrowsze nie są: te z zawartością dodatków takich jak sól czy panierka. Natomiast każdy rodzaj orzechów bez dodatków ma swoje zalety, na przykład:

  • orzechy włoskie mają najwyższą spośród wszystkich orzechów zawartość przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia,
  • orzechy nerkowca mają pośród wszystkich orzechów najwyższą zawartość magnezu, cynku, żelaza i fosforu, korzystnie wpływają m.in. na pracę mięśni,
  • migdały to rekordziści orzechowi jeśli chodzi o zawartość witaminy B2 i witaminy E, dzięki czemu m.in. wzmacniają włosy i paznokcie,
  • orzechy brazylijskie z kolei obfitują w największą ilość selenu, dzięki czemu wpływają na wzmocnienie odporności organizmu.

Każdy naturalny orzech, bez dodatku soli czy panierki, zjadany w umiarkowanych ilościach (np. garść dziennie), przyniesie organizmowi wiele pożytku i pozytywnie wpłynie na jego funkcjonowanie.

 

Najczęściej czytane

 

Nasze akcje

Top Video

Top Galerie

Najczęściej czytane porady

Nasze akcje