Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Klopsiki z mięsa mielonego na tle ziemniaków i sałatki.
©Mick.Siemieniacki/fotolia
Styl życia

Klopsy w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i chili: przepis na szybki domowy obiad z mięsa mielonego

Mięso mielone po dodaniu cebuli, pietruszki, jajka i suszonych pomidorów formuje się w kulki. Aby dłonie nie się kleiły, wystarczy zmoczyć je w wodzie. Przed smażeniem klopsów dobrze jest obtoczyć je w mące, która dodatkowo zagęści sos.

Mięso mielone po dodaniu cebuli, pietruszki, jajka i suszonych pomidorów formuje się w kulki. Aby dłonie nie się kleiły, wystarczy zmoczyć je w wodzie. Przed smażeniem klopsów dobrze jest obtoczyć je w mące, która dodatkowo zagęści sos.

 

Jeśli nie masz w domu maszynki do mielenia mięsa, kup już zmieloną łopatkę wieprzową. Pulpety bardzo dobrze smakują z gotowanymi ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Zanim zaczniesz gotować pulpety

Zanim zaczniesz gotować, przygotuj wcześniej maszynkę do mielenia mięsa. Bułkę, np. kajzerkę włóż do miseczki i zalej mlekiem. Odstaw naczynie na około 20 minut, aż pieczywo zmięknie. Z podanego przepisu wyjdzie około 10 klopsów wieprzowych.

Pulpety w sosie pomidorowym, krok po kroku

Składniki na klopsy:

  • łopatka wieprzowa (500 gramów),
  • 1 bułka (może być kajzerka),
  • 0,5 pęczka natki pietruszki,
  • 0,5 cebuli,
  • 5 suszonych pomidorów ze słoiczka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej.

 

Składniki na sos pomidorowy:

  • około 200 mililitrów wody (niecała szklanka),
  • 100 mililitrów przecieru pomidorowego (około pół szklanki),
  • 4 ząbki czosnku,
  • szczypta chili (może być w proszku).

 

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  • Zmiel wieprzowinę i namoczoną wcześniej bułkę w maszynce do mielenia.
  • Natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki i dodaj do mięsa.
  • Cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę i wrzuć do wieprzowiny.
  • Wbij do całości jajko.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wyrabiaj masę, najlepiej rękami, aby składniki zmieszały się ze sobą.
  • Formuj kulki z mięsa (aby ręce się nie kleiły, mocz je w wodzie przed formowaniem każdego kolejnego klopsa).
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
  • Klopsy obtocz w mące i smaż na patelni około 4 minuty (aż zarumienią się z każdej strony).
  • Wlej na patelnię wodę i przecier pomidorowy.
  • Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw chili.
  • Całość gotuj około 10-15 minut.

 

Smacznego!


 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kurczak piccata podany z na talerzu z cytyną.
©Africa Studio/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kurczaka piccata w serowej panierce, duszonego w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii
Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.

Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.   W oddzielnym rondlu przygotowuje się sos z pomidorów z dodatkiem świeżej posiekanej bazylii i cebuli. Po podsmażeniu mięsa, na patelnie wlewa się dressing pomidorowy i całość dusi przez 10 minut.   Przepis na kurczaka piccata – krok po kroku   Kurczaka można zastąpić filetem z indyka . Dla podkreślenia smaku sosu wystarczy dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki lub drobno posiekanej zielonej papryczki jalapeno .   Potrzebujesz: tarki z małymi oczkami, praski do czosnku, tłuczka do mięsa, patelni, rondla, ręcznika papierowego, blendera.   Składniki (na 2 porcje): 500 gramów piersi z kurczaka, 1/4 kostki żółtego sera (100 gramów), 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki otrębów pszennych, 1 jajko, 1 cebula, 1 łyżka masła roślinnego, 1 puszka pomidorów bez skóry (400 gramów), 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (lub suszonej), sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym. Kurczaka pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozklep je tłuczkiem. Mięso obtocz w czarnym pieprzu. Całe jajko wymieszaj z otrębami i serem startym na tarce. Obtocz kurczaka z mące, a następnie w jajku z dodatkami. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Mięso lekko podsmaż do uzyskania złotego koloru. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na maśle w rondlu z dodatkiem czosnku...

Zupa orzechowa w miseczce stoi na blacie.
©Stefan Gräf/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zupę afrykańską z masłem orzechowym, batatami, mlekiem kokosowym, bulionem warzywnym i pulpecikami
Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.

Zupa afrykańska powstaje z warzywnego bulionu wymieszanego z mlekiem kokosowym, cebulą, batatami, czosnkiem, selerem, chili, solą oraz pieprzem. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, do zupy dodaje się masło orzechowe. Po zagotowaniu całość blenduje się, aby zupa miała konsystencję gładkiego kremu. Orzechową zupę podaje się z posiekaną pietruszką i orzeszkami ziemnymi. Można też dodać pulpety z mięsa mielonego.   Masło orzechowe do zupy można kupić gotowe w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu . Orzeszki ziemne praży się na patelni z solą i blenduje, aż uzyskają gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis na zupę orzechową z pulpecikami Zupa afrykańska z dodatkiem pulpetów to sycące danie, które można podać na obiad lub kolację. Potrawę mogą jeść także wegetarianie, wystarczy zrezygnować z mięsnego dodatku . Zamiast batatów używa się też dyni , wcześniej upieczonej w piekarniku.   Potrzebujesz: 2 garnków, praski do czosnku, blendera, miski.   Składniki na pulpety: 30 dekagramów mięsa mielonego, jajko, 4 łyżki bułki tartej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.   Składniki na zupę: 2 szklanki bulionu warzywnego  (500 mililitrów), puszka mleka kokosowego (400 mililitrów), 5 łyżek masła orzechowego, 3 ząbki czosnku, 2 bataty, 1 cebula, 1/3 małego selera, 1/2 puszki krojonych pomidorów bez skórki, 1/2 łyżeczki chili w proszku, łyżeczka sosu sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, 4 łyżki prażonych fistaszków (do ozdoby), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki albo kolendry (do ozdoby).   Czas przygotowania: około 40 minut (bez wliczania czasu na przygotowywania bulionu)...

dania z pomidorów
©M.studio/fotolia
Styl życia
Potrawy z pomidorów – co przygotować?
Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.

Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.  Pomidory są bogate w witaminę C, B, K i PP. Są też źródłem minerałów, m.in. magnezu, wapnia i żelaza. Poniżej znajdziesz kilka oryginalnych przepisów na potrawy z pomidorami. Pomidory smażone w cieście Składniki: - 4 pomidory, - koperek, - natka pietruszki, - 1 szklanka mąki, - 1 szklanka mleka, - 2 jajka, - 1 łyżka oleju, - ½ łyżeczki soli do ciasta, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i potnij w plastry Do osobnej misy wlej mleko, mąkę, żółtka, sól, olej i wszystko dokładnie zmiksuj. Ubij białka na sztywną pianę, przełóż do płynnego ciasta i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj łyżką placuszki i obsmaż je z jednej strony. Na każdy placek nałóż plaster pomidora i przykryj go drugim plackiem mocno dociskając drewnianą łopatką. Placuszki przewróć na drugą stronę, dosmaż na złoty kolor i podawaj z paprykowym twarożkiem lub śmietaną z dodatkiem kopru i pietruszki. Pomidorowe sushi Składniki: - 1,5 kg pomidorów, - czosnek granulowany, - 3 ząbki świeżego czosnku, - świeży tymianek, - cebula, - ¼ szklanki oliwy, - liście laurowe, - 2 łyżki rumu, - 1/3 szklanki ryżu do sushi, - ½ szklanki wody, - ½ szklanki uprażonych orzeszków, - listki świeżej mięty, - cukier, - pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki, a następnie przekrój je na krzyż. Połowę tak przygotowanych warzyw rozłóż na oblanej oliwą blasze, posyp czosnkiem i tymiankiem, po czym zapiekaj w piekarniku przez około 3 godziny. W osobnym rondlu rozgrzej oliwę, włóż...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner