Party Stories
Włoszczyzna
Pixabay/HebiFot/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Czarna polewka - zupa z kaczej krwi

Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.

Czarnina, czernina, czarna zalewajka lub czarna polewka – wszystko to nazwy wyjątkowej zupy, której podstawowym składnikiem jest krew z kaczki. Charakterystyczny smak czarnina zawdzięcza dodatkowi cukru i octu.

 

Jest wiele wariantów czerniny – do przepisu podstawowego można dodawać na przykład syrop ze śliwki, suszone owoce, miód, ocet winny lub jabłkowy. Można ją podawać z makaronem, kluskami i ziemniakami. Dla niektórych czarnina jest rarytasem, innym nie może przejść przez gardło ze względu na składniki.

Czarna polewka – symbol odmowy

„Do zamku nieproszony coraz częściej jeździł.

W końcu u nas jak w domu swoim się zagnieździł.

I już się miał oświadczać, lecz pomiarkowano.

I czarną mu polewkę do stołu podano.”

– tak kończą się starania Jacka Soplicy, czyli księdza Robaka z „Pana Tadeusza”. Czarną polewkę ojciec panny podawał mężczyźnie, którego odrzucał jako kandydata na męża dla córki. Krótko mówiąc – w kulturze szlacheckiej był to symbol rekuzy, czyli najzwyczajniejszego w świecie „kosza”.

Oczywiście obecnie nie stosuje się czerniny jako znaku odrzucenia adoratora. Kojarzy się natomiast z tradycyjną polską potrawą, która była serwowana przez babcię.

Czernina – przepis podstawowy

Składniki:

  • krew z kaczki,
  • korpus kaczki,
  • żołądki drobiowe,
  • szyjka z indyka,
  • 4 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 pietruszki,
  • 8 suszonych śliwek,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • 3 łyżki octu,
  • 1-2 łyżki cukru,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar jak na rosół – gotuj żołądki drobiowe, szyjkę z indyka, kaczkę razem z suszonymi śliwkami, zielem angielskim, pieprzem i solą.

2. Jabłko pokrój na pół (nie obieraj go), wytnij gniazda nasienne i włóż do rosołu.

3. Krew z kaczki wlej do miski, dodaj:

  • 2 łyżki przegotowanej schłodzonej wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki mąki.

Wszystko dokładnie wymieszaj, by nie było grudek (możesz wymieszać w zakręconym słoiku).

4. Wyłącz ogień pod rosołem. Używając sitka, przecedź krew z kaczki do rosołu.

5. Dodaj cukier, by zupa była prawie słodka.

6. Wstaw czerninę na wolny ogień, aby ją podgrzać, ale nie zagotować.

7. Podawaj z makaronem lub szarymi kluskami.

Czernina na słodko

Czernina może występować też w wariancie na słodko, z dodatkiem kompotów i owoców.

Z pewnością warto choć raz wypróbować ten przepis, by przekonać się, że zupa na słodko także może być sycąca i smaczna. Nawet czernina.

 

Składniki:

  • szklanka kaczej krwi,
  • skrzydło i szyjka z kaczki,
  • podroby z kaczki: serca i żołądki (w sumie około 20 dag),
  • kacze łapki,
  • 1 marchewka,
  • 1 seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól,
  • 3 goździki,
  • 3 łyżki octu,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • laska cynamonu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • kompoty z wiśni, gruszek, śliwek i jabłek.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotuj wywar z kaczki.

2. Dodaj sól, przyprawy, cebulę. Gotuj około pół godziny.

3. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler.

4. Gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu.

5. Gdy mięso jest miękkie, wyjmij je z rosołu.

6. Krew wymieszaj dokładnie z octem, mąką i dwiema łyżkami rosołu.

7. Wlej wymieszaną krew przez sitko do rosołu, wymieszaj i zagotuj.

8. Dopraw zupę cukrem, przełóż do niej z powrotem podroby i mięso.

9. Na talerze wyłóż ugotowany makaron, mięso, owoce z kompotu i sok z kompotów.

10. Zalej czerniną.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
rosół z kury
© O.B./Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół z kury: składniki, przepis i przydatne porady
Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.

Rosół to popularna zupa, najczęściej gotowana z kurczaka. Podstawą tradycyjnego rosołu jest cała kura lub połowa jej korpusu. Można też wybrać lżejszą wersję: rosół na udkach. Do wywaru oprócz mięsa potrzebne są warzywa i przyprawy.   Ta tradycyjna zupa smakuje każdemu. Sprawdza się nie tylko jako samodzielna potrawa. Na bazie rosołu z kury domowej można przygotować wiele innych dań , np. farsz do pierogów lub krokietów, bulion, inne zupy lub mięso w galarecie. Mięso na rosół z kurczaka Na rosół kup całą tuszę lub półtuszę z kurczaka. Do zupy wykorzystaj świeże – nie mrożone mięso. Mrożenie zwiększa bowiem ryzyko zmętnienia wywaru. Jeśli jednak masz mięso mrożone, przełóż je z zamrażalnika do lodówki dzień przed planowanym gotowaniem. Rozmrażanie w mikrofalówce nie jest najlepszym sposobem. Jak ugotować rosół – cenne wskazówki Istnieją dwa główne sposoby, na pozbycie się piany ze ściętego białka (tzw. szumów, szumowin), która powstaje podczas gotowania mięsa na rosół . Pierwszy to wrzucenie mięsa do wrzącej wody. Po pojawieniu się szumów trzeba je zebrać, a potem wyrzucić. Możesz również wylać wywar z mięsa i zalać je świeżą wodą. Jeśli nie wylejesz wody, część ściętego białka może pozostać w zupie. Drugi sposób to zalanie mięsa zimną wodą i zagotowanie go. Dzięki temu powstanie mniej szumowin. Te, które się pojawią, zbierz i wyrzuć. Rosół dosól dopiero pod koniec gotowania. W przeciwnym wypadku zupa może być za słona. W trakcie gotowania woda wyparowuje, a tym samym zmniejsza się ilość wywaru w stosunku do dodanej soli. Bardziej esencjonalny wywar o oryginalnym smaku otrzymasz po dodaniu cebuli z wbitymi goździkami. Warzywa...

dyniowa zupa mleczna
©Thaweerat/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zupę z dyni na mleku kokosowym z kluskami lanymi i ziemniaczanymi – pomysł na śniadanie dla dziecka
Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.

Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Zupę dyniową można zrobić, dodając zamiast mleka – bulion warzywny . Dynia upieczona wcześniej w piekarniku sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna i aromatyczna. Umyte i wydrążone z pestek warzywo kroi się na kawałki i przekłada do naczynia żaroodpornego. Dynię oblaną olejem piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Warzywo można oprószyć ulubionymi przyprawami. Przepis na mleczną zupę z dynią i lanymi kluskami Potrzebujesz: 2 garnków, blendera. Składniki (na 2 porcje): 200 gramów dyni (około 1/4 całej dyni), 1/2 litra mleka kokosowego , 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru (może być trzcinowy), szczypta soli, szczypta wiórek kokosowych. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mleko wlej do garnka i zagotuj. Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i usuń z niej skórę. Zdejmij z gazu garnek z mlekiem i dodaj do niego kawałki warzywa. Całość zblenduj na gładką masę. Zupę dopraw solą i cukrem do smaku. W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Mąkę i jajko wymieszaj dokładnie widelcem. Ciasto na kluski wlewaj wąskim strumieniem do wrzącej wody. Gotuj około 2 minuty. Odcedzone lane kluski przełóż do zupy, a całość posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zupa z dyni na mleku z kluskami ziemniaczanymi Zupę mleczną z dyni można podawać z kluskami ziemniaczanymi. Są one bardziej czasochłonne w przygotowaniu niż...

rosół z kaczki
© leszekglasner/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić rosół z kaczki: dobór mięsa, warzyw i przypraw
Rosół z kaczki to aromatyczna i niecodzienna zupa. Aby go przygotować, koniecznie należy kupić chudą kaczkę. Wyrafinowany smak zupy zapewni dodatek lubczyku.

Rosół z kaczki to aromatyczna i niecodzienna zupa. Aby go przygotować, koniecznie należy kupić chudą kaczkę. Wyrafinowany smak zupy zapewni dodatek lubczyku.   Rosół z kaczki nie powinien być zbyt tłusty. Tę zupę robi się z porcji rosołowej, a więc korpusu kaczki. Można też dodać kaczą pierś lub uda. Czasem do rosołu wykorzystuje się również skrzydła i szyję.   Składniki na rosół z kaczki: 1 duża kaczka (chuda), 2-3 pietruszki, 5-6 marchwi, 1/2 selera, 2 cebule w łupinach, 2 pory, 3-4 liście laurowe, 6-8 ziaren ziela angielskiego , pieprz i sól do smaku, 1 garść ususzonego lubczyku, koperek bądź natka pietruszki do dekoracji rosołu.   Do rosołu z kaczki idealnie pasuje przyrządzony w domu makaron. Do jego wykonania potrzebne będą: 1 szklanka semoliny , 1 szklanka mąki pszennej, 3 jaja, nieco oliwy, trochę soli.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Najpierw należy oczyścić kaczkę, wyjąć ze środka podroby, jeśli nadal tam są i dokładnie umyć mięso. Jeśli kaczka nie mieści się do garnka, można ją pokroić. Do rosołu można dodać też umyte uprzednio podroby (np. serce lub żołądek). Kaczkę należy włożyć do garnka i zalać w całości wodą. Gotuje się ją na niewielkim ogniu. Duży ogień sprawi, że zupa będzie mętna. Kaczkę należy gotować przez mniej więcej godzinę. Przez ten czas na bieżąco trzeba zdejmować małym sitkiem lub łyżką powstającą pianę (inaczej szumy lub szumowiny). W międzyczasie należy umyć i pokroić warzywa. Po godzinie do wywaru należy dodać obrane warzywa: pietruszkę, marchewkę, por, seler i cebulę. Dodaje się też przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól oraz lubczyk . Całość gotuje się jeszcze przez 1 lub 1,5 godziny. Marchewki...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner