Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.

Reklama

Zupę dyniową można zrobić, dodając zamiast mleka – bulion warzywny. Dynia upieczona wcześniej w piekarniku sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna i aromatyczna. Umyte i wydrążone z pestek warzywo kroi się na kawałki i przekłada do naczynia żaroodpornego. Dynię oblaną olejem piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Warzywo można oprószyć ulubionymi przyprawami.

Przepis na mleczną zupę z dynią i lanymi kluskami

Potrzebujesz:

  • 2 garnków,
  • blendera.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200 gramów dyni (około 1/4 całej dyni),
  • 1/2 litra mleka kokosowego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru (może być trzcinowy),
  • szczypta soli,
  • szczypta wiórek kokosowych.

Czas przygotowania: 15 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mleko wlej do garnka i zagotuj.
  • Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i usuń z niej skórę.
  • Zdejmij z gazu garnek z mlekiem i dodaj do niego kawałki warzywa.
  • Całość zblenduj na gładką masę.
  • Zupę dopraw solą i cukrem do smaku.
  • W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki wody.
  • Mąkę i jajko wymieszaj dokładnie widelcem.
  • Ciasto na kluski wlewaj wąskim strumieniem do wrzącej wody.
  • Gotuj około 2 minuty.
  • Odcedzone lane kluski przełóż do zupy, a całość posyp wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Zupa z dyni na mleku z kluskami ziemniaczanymi

Zupę mleczną z dyni można podawać z kluskami ziemniaczanymi. Są one bardziej czasochłonne w przygotowaniu niż lane, ale nadają zupie wyjątkowy smak.

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • tarki z małymi oczkami,
  • 4 gaz niejałowych,
  • sita.

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej lub gryczanej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz surowe ziemniaki ze skóry, umyj i zetrzyj na tarce.
  • Na sito wyłóż gazy i wylej na nie ziemniaczaną masę.
  • Pozostaw ziemniaki na 10 minut, żeby woda ściekła.
  • Masę warzywną przełóż do miski, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • W garnku zagotuj 2 szklanki osolonej wody.
  • Masę ziemniaczaną wlewaj łyżką do wrzątku, tak jak w przypadku lanych klusek.
  • Gotuj kluski 2 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
Reklama

Gotowe!

Reklama
Reklama
Reklama