Dynia piżmowa pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce ten gatunek jest rzadko uprawiany. Wyglądem bardziej przypomina melona z bardzo długą szyjką, niż popularne u nas krągłe i pękate dynie zwyczajne. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek.

Reklama

Z względu na bogatą zawartość składników odżywczych warto jeść dynię piżmową w okresie jesiennym. To przyjemny sposób na wzmocnienie organizmu przed infekcjami. Wszystkie dynie mają wysoki indeks glikemiczny. Można go jednak nieco zmniejszyć, dodając do potraw pomidory czy paprykę.

Właściwości i składniki odżywcze dyni piżmowej

Zobacz także

Dynia piżmowa znana również jako butternut squash zawiera potas, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze. Dzięki zawartości tych składników jedzenie jej pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego oraz sprawia, że eliminowane są wolne rodniki, odpowiedzialne za szybsze starzenie organizmu. Ponadto działa przeciwzapalnie i wzmacniająco. Dynia piżmowa jest szczególnie polecana jako urozmaicenie jadłospisu osób, które dbają o linię, gdyż zawiera mało tłuszczu.

100 g miąższu dyni piżmowej zawiera około 40 kcal; 1 g białka; 8 g węglowodanów oraz mniej niż 1 g tłuszczu.

Przepis na pieczoną dynię piżmową z pieczarkami

Składniki na 3 porcje:

  • 1 średniej wielkości dynia,
  • 1 szklanka kuskus,
  • poł szklanki warzywnego bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta cukru,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 20 dkg pieczarek.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Przekrój dynię na pół – wzdłuż.
  • Wydrąż łyżka gniazda nasienne.
  • Podgrzej bulion i zalej nim kuskus – poczekaj, aż wchłonie płyn.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i zeszklij. Wlej sos sojowy, dodaj cukier i podsmażaj przez około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Umyj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Dodaj je do cebuli, dokładnie wymieszaj.
  • Odparuj nadmiar wody z pieczarek podsmażając całość przez kolejne 10 minut.
  • Przełóż na patelnię kuskus, połącz go z cebulą i pieczarkami. Dodaj przyprawy.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Nafaszeruj dynię i piecz przez 20 minut.

Przygotowana w ten sposób dynia piżmowa jest doskonałym pomysłem na kolację.

Przepis na frytki z dyni piżmowej

Składniki na około 2 porcje:

  • 1 średniej wielkości dynia piżmowa,
  • 5 łyżek oleju np. rzepakowego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta chili.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  • Obierz dynię – jeżeli jest młoda, wystarczy ci zwykła obieraczka do warzyw. W przypadku, gdy skórka jest zdrewniała, użyj bardzo ostrego i cienkiego noża.
  • Przekrój dynię na pół, wydrąż łyżka gniazda nasienne i pokrój miąższ na grube frytki.
  • Do miseczki wlej olej, dodaj przyprawy, sól, starty na tarce czosnek i dokładnie wymieszaj.
  • Umieść dyniowe frytki w dużej misce, polej smakowym olejem i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty płynem.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
  • Rozkładaj frytki na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Piecz dynię przez około 20 minut, w trakcie sprawdzaj, czy jest gotowa.

Przygotowane w ten sposób frytki z dyni piżmowej są idealnym dodatkiem do dań. Sprawdzają się również jako przekąska.

Smacznego!

Dynię piżmową w całości można przechowywać w chłodnym miejscu (nie w lodówce) nawet przez 3 miesiące.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama