Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
©akamaraqu/Fotolia
Styl życia

Pieczona dynia – jak upiec dynię i do czego ją wykorzystać?

Pieczona dynia jest niezwykle smaczna i może być podstawą wiele różnych dań i deserów. Mus z pieczonej dyni sprawdzi się w ciastach, pastach, kotletach, plackach i wielu innych potrawach. Z kolei dynia pieczona z dodatkiem ziół i przypraw może być ciekawą przekąską. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na pieczoną dynię oraz propozycje jej wykorzystania.

Jak upiec dynię?


Przygotowanie pieczonej dyni nie trwa długo i jest bardzo proste. To podstawowy przepis, bez żadnych dodatków. Z upieczonej dyni można przygotować mus-puree dyniowe, które jest podstawią wielu pysznych dań i deserów.

  1. Dynię umyć i pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki. Usunąć pestki dyni.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Kawałki dyni układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 
  4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Dynia będzie gotowa kiedy miąższ będzie miękki i bez problemu będzie można wbić w niego widelec.
  5. Dynię wyjąć w piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  6. Z pieczonej dyni najczęściej robi się gładki mus. Wystarczy wyjąć łyżką miąższ ze skórki i zmiksować dynię blenderem. Taki mus świetnie nadaje się do mi.in. ciast, placków, kotletów i babeczek.


Do czego wykorzystać pieczoną dynię?


Przepis na sernik dyniowy


Sernik dyniowy to pyszny i aksamitny deser, w którym można przemycić nieco warzyw.

 

Składniki na sernik dyniowy

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 200 g cukru
  • 400 g musu z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy

Jak przygotować sernik z dyni?

  1. Twaróg drobno zmielić. Zmiksować z musem z pieczonej dyni. 
  2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 
  4. Masę serową wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
  5. Piec przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić.
  6. Podawać z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

 

Hummus z dyni


Hummus dyniowy świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek lub kremowy dip do świeżych warzyw. Jest niezwykle zdrowy, a przyprawy podkręcą jego orientalny, charakterystyczny smak.

 

Składniki na hummus z dyni

  • szklanka suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • przyprawy: sól, ostra papryka, kmin rzymski, curry

 

Domowy hummus
© yuliiaholovchenko/Fotolia.com

Jak przygotować hummus dyniowy?

  1. Suchą ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Opłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą i gotować przez godzinę na średni ogniu. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki wystarczy ją opłukać.
  2. Do miski wrzucamy ugotowaną ciecierzyce, pastę tahini, czosnek sok z cytryny przyprawy i odrobinę soli. 
  3. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy blenderem ręcznym.
  4. Do masy dodajemy krem z pieczonej dyni. Ponownie miksujemy.
  5. Cały czas blendując dolewamy do pasty chłodną wodę.
  6. Doprawić do smaku solą i resztą przypraw.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem, oliwą, ziołami lub warzywami.

 

Placki z dyni na słodko


Placki z dyni to idealny wybór na drugie śniadania do szkoły lub słodki podwieczorek. 

 

Składniki na placki z dyni

  • 1,5 szklanki mąki
  • 300 g musu z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej roślinny

 

Jak przygotować placki z dyni na słodko?

  1. Pieczoną dynię wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. W oddzielnej misce zmieszać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Mąkę wsypywać do mokrych składników, cały czas mieszając rózgą do połączenia się składników na jednolitą masę. Ciasto można również zmiksować mikserem.
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać po jednej łyżce ciasta. 
  5. Smażyć z obu stron, aż będą delikatnie zarumienione.
  6. Placki można podawać z cukrem pudrem, dżemem lub jogurtem naturalnym.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Ciasto z 3 składników
©rainbow33/Fotolia
Styl życia
Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser

Sernik dyniowy na spodzie z kruchych herbatników to idealny wybór na jesienny deser. Jest niezwykle delikatny, rozpływa się w ustach, a dynia nadaje mu wyjątkowego smaku. Sekretem tego deseru jest dodanie serka mascarpone w proporcji 1:2 z twarogiem sernikowym. Dzięki temu ciasto jest niezwykle lekkie i puchate. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sernik dyniowy . Pieczona dynia to bardzo ciekawy i uniwersalny składnik. Można z niego wykonać wiele różnych dań i deserów. Świetnie nada się do kotletów, placków czy past kanapkowych . A także do babeczek i ciast dyniowych. Przepis na sernik dyniowy Składniki na sernik z dynią 1 kg twarogu sernikowego 500 g mascarpone 300 g pieczonej dyni 250 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka sok z połówki cytryny 200 g herbatników 80 g masła Jak zrobić sernik dyniowy? Dynię należy upiec i zmiksować według tego przepisu na pieczoną dynię . Twaróg zmielić. Dodać dynię i mascarpone i zmielić mikserem na wolnych obrotach. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę i jajka. Ponownie dokładnie zmiksować. Ciastka zmielić w malakserze. Dodać masło i zmielić jeszcze raz. Spód brytfanki lub tortownicy wyłożyć masą z herbatników i masła. Na to nałożyć masę serowo-dyniową. Piec przez około godzinę w 1800 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Ciasto pieczemy do suchej wykałaczki. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.      

ciasto dyniowe z dynią w tle
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy z dyni idealne na jesień – placki, spaghetti, ciasto
Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.

Dynia jest idealnym warzywem na okres jesienny, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn oraz ma zbawienne właściwości odżywcze dla człowieka. Popularne odmiany to hokkaido, prowansalska, makaronowa czy piżmowa. Na jesień warto przygotować placki z dyni, spaghetti z dyni makaronowej lub ciasto w konsystencji podobne do biszkoptu.   Dynia jest jednym z najlepszych warzyw do oczyszczania przewodu pokarmowego z toksyn , dlatego warto ją jeść w okresie jesiennym, kiedy ma się obniżoną odporność. W tym czasie należy też jeść szczególnie kiszonki (ogórki, kapustę, buraki) . Dynia – doskonały warzywo na jesienne dni Jesień jest okresem wysypu wielu warzyw i owoców, wśród których króluje dynia. Roślina ta ma wiele dobroczynnych właściwości odżywczych i można z niej zrobić niemalże wszystko – od zup, frytek i kotletów po brownie, ciasta i placki. Dodatkowo dynia jest symbolem zbliżającego się święta Halloween, więc po zjedzeniu jej można przygotować upiorną dekorację . Najbardziej popularne odmiany dyni to: Hokkaido – pochodzi z Japonii, nie trzeba jej obierać (wystarczy obróbka termiczna);, Lunga di Napoli – przybyła z Włoch, waży do 20 kg, Prowansalska – pochodząca z Francji i ma ciemno zieloną skórę, Makaronowa – podłużny kształt i żółty kolor, Piżmowa – pochodząca z Ameryki Środkowej, w kształcie gruszki. Spaghetti z dyni makaronowej Składniki: dynia makaronowa, 2, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, przyprawy (sól, pieprz), pestki dyni (opcjonalnie).   Poziom trudności: łatwe Sposób przygotowania: 1 godzina   Czas przygotowania: Gotuj dynię przez około 45 minut. Przekrój warzywo na pół i wyjmij...

Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Dynia marynowana – jak zrobić zalewę do dyni w occie?

Dynia marynowana to doskonały dodatek do obiadu i smaczna przekąska. Przygotowanie dyni w occie jest bardzo proste i szybkie. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na dynię marynowaną na zimę. Dynia - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Miąższ z dni zawiera witaminę A, która odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci . Jej niedobór może powodować między innymi tzw. "kurzą ślepotę". Jest również źródłem witaminy T, czyli witaminy B11 odpowiedzialnej za produkcję i krzepnięcie płytek krwi. Beta karoten obecny w dyni obniża ryzyko choroby wieńcowej i wspiera układ odpornościowy. W pestkach dyni znajduje się duża zawartość makroelementów . Zawierają w sobie mnóstwo niehemowego żelaza - będą idealnym rozwiązaniem dla wegetarian, którym może brakować tego składnika. Garść pestek dyni zapewni dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na magnez. Są one również źródłem cynku, potasu i miedzi. Przepis na dynię marynowaną Składniki na dynię w occie 2 kg dyni 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru opcjonalnie: cynamon , goździki Dynia marynowana - jak zrobić? Dynię dokładnie umyć, obrać i wydrążyć pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Dynię ułożyć ciasno w słoikach, w tym momencie można również dodać cynamon i goździki. W garnku zagotować wodę z cukrem i octem. Dynię zalać gorącym wywarem i dokładnie zakręcić. W dużym garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody włożyć słoiki - woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować przez 20 minut. Słoiki wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. Pomysły na dania z dyni Z dyni można przygotować wiele prostych i smacznych...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner