Brukselki
Pixabay/Lebensmittelfotos/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad

Przepis na zupę brukselkową - pomysł na jesienny obiad

Zupa brukselkowa to smaczne i bardzo zdrowe danie. Świeża brukselka to najważniejszy składnik dania, a delikatne jarzyny świetnie uzupełnią smak. Sekretem jest krótki czas gotowania brukselki, dzięki czemu nie będzie gorzka, lecz chrupiąca. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na zupę z brukselką.

 

Brukselka - składniki odżywcze

 

Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera takie witaminy i składniki odżywcze jak:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • ryboflawinę,
  • witaminę E,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor i wiele innych.

Dodatkowo brukselka jest niskokaloryczna, zwiera jedynie 43 kcal w 100 g produktu. Świetnie sprawdzi się jako składnik diety odchudzającej.

Wykazuje silne działania prozdrowotne - wspomaga układ nerwowy i odpornościowy, przyspiesza metabolizm i zapobiega nowotworom.

Przepis na zupę brukselkową

 

Składniki - zupa brukselkowa

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g brukselek
  • 2 marchewki
  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki koperku
  • sól i pieprz

Jak zrobić zupę brukselkową?

  1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i pokroić na ćwiartki.
  2. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plasterki.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Warzywa zalać gorącym bulionem i gotować przez 20 - 30 minut, aż warzywa zmiękną. Brukselkę dodać 10 minut przed końcem gotowania.
  5. Zupę zabielić śmietaną zmieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić.
  6. Podawać ze świeżym, posiekanym koperkiem.

 

 

miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Zupa krem z cukinii - prosty przepis
Zupa krem z cukinii - prosty przepis

Klasyczna zupa krem z cukinii jest pyszna i sycąca. Delikatny smak podkreśla smażona cebulka z czosnkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek lub pestek dyni. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na zupę krem z dyni . Cukinia to warzywo , które daje nieskończenie wiele możliwości w kuchni. Można z niej przyrządzić pyszne placki, frytki czy babeczki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy makaronu. Jej delikatność warto podkreślić subtelnymi smakami - kremową śmietaną, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem.  Często wykorzystywana jest do różnych przetworów - ketchup z cukinii oraz cukinia kiszona lub marynowana są niezwykle popularne. Cukinia - witaminy i składniki odżywcze Ma najwięcej wartości ze wszystkich warzyw dyniowatych . Cukinia jest dobrym źródłem takich witamin i składników , jak: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C , fosfor, wapń, żelazo, potas, jod. Cukinia ma bardzo mało tłuszczu i kalorii, 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal. To idealne warzywo dla osób na diecie odchudzającej. Z cukinii można przygotować np. makaron spaghetti, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ten klasyczny. Warto również wspomnieć, że zapobiega on zatrzymywaniu się wody w organizmie i zakwaszeniu organizmu. Przepis na zupę krem z cukinii Składniki na zupę z cukinii 1,5 litra bulionu warzywnego 3 średnie ziemniaki 2 duże cukinie cebula ząbek czosnku 3 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól i świeżo mielony pieprz Zupa krem z cukinii - jak zrobić? Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w talarki lub kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę...

zapiekanka warzywna
© lilechka75/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na zapiekankę z brukselką
Prosty przepis na zapiekankę z brukselką

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką to pożywne i sycące danie. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Aby była jeszcze bardziej treściwa, można do niej dodać nieco boczku. Poniżej znajdziesz bardzo prosty przepis na zapiekankę brukselkową . Jeśli lubisz smak brukselki, koniecznie skosztuj zupy brukselkowej lub klasycznej brukselki z zasmażaną bułką tartą. Brukselka - składniki odżywcze Brukselka to źródła niezwykle cennego sulforafanu, który ma silnie działanie antynowotworowe. W brukselce znajduje się również wiele innych składników odżywczych i witamin, takich jak: witamina C , magnez,   wapń,   fosfor,   żelazo,   potas,   cynk, miedź, mangan. Dodatkowo brukselka jest warzywem niskokalorycznym, więc świetnie sprawdzi się u osób na diecie odchudzającej . Z drugiej strony zawiera wiele błonnika pokarmowego, dzięki czemu będziemy po niej syci przez dłuższy czas. Przepis na zapiekankę z brukselką Składniki na zapiekankę brukselkową (4 porcje) 500 g ziemniaków 500 g brukselki cebula 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 3 jajka 100 g sera żółtego - parmezan, cheddar lub emmentaler 2 łyżki oleju roślinnego przyprawy: tymianek, sól i pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie: 100 g boczku wędzonego Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z brukselką? Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i gotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać i ugotować niemal do miękkości - powinny być lekko twarde w środku. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Pod koniec dodać sprasowany czosnek. Następnie podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, jeśli używamy....

Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis na zupę krem z pietruszki i gruszki
Przepis na zupę krem z pietruszki i gruszki

Zupa z pietruszki i gruszki to kolejna propozycja na uwielbiane zupy krem. W tej wersji ma zdecydowany jesienno-zimowy charakter. Połączenie korzenia pietruszki i słodkiej gruszki nadaje jej wyjątkowy, niespotykany smak. To szybkie i sycące danie sprawdzi się również dla osób na diecie wegetariańskiej lub odchudzającej. Przygotowaliśmy dla Was najprostszy przepis na krem pietruszkowo-gruszkowy . Przepis na zupę krem pietruszkowo-gruszkową Składniki na zupę krem (4 porcje) 500 g korzenia pietruszki 2 średnie ziemniaki dojrzała gruszka litr bulionu warzywnego 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek szklanka mleka  przyprawy: sól, pieprz, tymianek opcjonalnie: parmezan lub ziarna słonecznika i grzanki Jak zrobić zupę z pietruszki i gruszki? Pietruszkę należy obrać, umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Do średniego garnka wlać oliwę lub masło i podsmażyć pietruszkę z ziemniakami przez 5 minut. Gruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pietruszki. Całość doprawić i smażyć jeszcze około 10 minut. Warzywa zalać bulionem, zagotować, a następnie gotować około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gotujemy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy całość. Zawartość garnka miksujemy na gładki krem i ostatecznie doprawiamy. Podajemy z ziarnami słonecznika lub tartym parmezanem, można również dodać grzanki. Jak zrobić grzanki ziołowe do zupy krem? kilka kromek białego pieczywa, najlepiej lekko czerstwego kilka łyżek oliwy z oliwek przyprawy: sól, zioła prowansalskie lub oregano, czosnek granulowany Przepis na grzanki do zupy krem Pieczywo kroimy w kostkę i wrzucamy do miski....

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner