Ziemniaki pokrojone w łódeczki, opieczone w piekarniku, leżą na kuchennym stole
©koss13/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na placki, zapiekankę i pieczone ziemniaki Hasselback

W każdym domu podaje się ziemniaki na różne sposoby: w postaci placków, zapiekanek, frytek czy zwyczajnie ugotowane i rozgniecione. Oszczędność czasu zapewni ci użycie resztek ugotowanych kilka dni wcześniej ziemniaków i zrobienie z nich masy na smażone na oleju placki.

W każdym domu podaje się ziemniaki na różne sposoby: w postaci placków, zapiekanek, frytek czy zwyczajnie ugotowane i rozgniecione. Oszczędność czasu zapewni ci użycie resztek ugotowanych kilka dni wcześniej ziemniaków i zrobienie z nich masy na smażone na oleju placki.

 

Ziemniaki smakują najlepiej na gorąco. Gotowane, pieczone, smażone, pod apetyczną serową skorupką czy utłuczone i posypane koperkiem. Lepszego skrobiowego dodatku do obiadu nie można sobie wymarzyć.

Przepis na placki z ugotowanych ziemniaków

Rada: jeśli brakuje ci czasu na tarcie ziemniaków, ugotowane wcześniej sprawdzą się doskonale. Wystarczy je rozgnieść, porządnie przyprawić i możesz smażyć placki na gorącym oleju i podawać tak, jak lubisz.

 

Składniki na (na 3 porcje):

 

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków (pozostałych z poprzedniego obiadu),
  • 100 gramów surowego boczku,
  • 1 por (biała część),
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • kilka gałązek koperku,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Pokrój drobno cebulę i por, posiekaj boczek w kosteczki.
  • Wytop tłuszcz z boczku na suchej patelni.
  • Smaż cebulę i por na oleju przez 7 minut.
  • Rozgnieć ziemniaki.
  • W dużej misce połącz ziemniaki, boczek, cebulę, por, jajko, mąkę, posiekany koperek, sól, pieprz.
  • Dokładnie wymieszaj rękami na gładką masę i uformuj niewielkie placki.
  • Smaż je na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.

 

Smacznego!

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Rada: zapiekanka będzie gotowa znacznie szybciej, gdy ziemniaki wcześniej podgotujesz.

 

Składniki (na 6 porcji – średnie naczynie do zapiekania):

 

  • pół kilograma ziemniaków,
  • 1 puszka odsączonej ciecierzycy (400 gramów z zalewą),
  • 1 garść liści szpinaku,
  • 2 cebule pokrojone w plasterki,
  • 200 gramów startego sera żółtego,
  • 200 gramów jogurtu naturalnego,
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich bądź łuskanych fistaszków,
  • 10 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy i posiekanych,
  • odrobina oleju ze słoika z suszonymi pomidorami,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 garści rozdrobnionej kapusty kiszonej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki sproszkowanej ostrej papryczki chili,
  • sól,
  • pieprz.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

  • Gotuj nieobrane ziemniaki w lekko osolonym wrzątku przez 15 minut.
  • Nasmaruj naczynie do zapiekania olejem z suszonych pomidorów.
  • Wymieszaj w miseczce jogurt, starty ser, czosnek, chili, sól, pieprz.
  • Na spodzie naczynia ułóż warstwę z połowy ziemniaków, następnie umieść tam naprzemiennie liście szpinaku, ciecierzycę, orzechy, suszone pomidory, kapustę kiszoną.
  • Zapiekankę przykryj drugą połową ziemniaków i polej ją sosem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 30-40 minut, aż do zbrązowienia serowej skorupki.
  • Podawaj zapiekankę na gorąco, posypaną pokrojonym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Przepis na wegańskie ziemniaki Hasselback

Powstanie ziemniaków Hasselback świat zawdzięcza Szwedom. Do ich przygotowania wystarczy ostry nóż i mieszanka ulubionych przypraw.

 

Składniki (na 4 porcje):

 

  • 8 ziemniaków,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • pół łyżeczki wędzonej słodkiej papryki,
  • odrobina soli i pieprzu,
  • 4 łyżki oleju kokosowego.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

 

  • Nagrzej piekarnik do 220° Celsjusza.
  • Umyte ziemniaki osusz starannie ręcznikiem papierowym.
  • Ponacinaj je wszerz, na całej długości, co 2 milimetry, nie przecinając spodu.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej nacięte ziemniaki.
  • Natrzyj je połową oleju kokosowego, oprósz rozmarynem, solą i pieprzem.
  • Piecz ziemniaki w piekarniku 25 minut.
  • Ostrożnie je wyjmij, posmaruj pozostałym olejem, posyp wędzoną papryką, czosnkiem i jeszcze trochę posól.
  • Piecz kolejne 20 minut.
  • Najpyszniejsze są na gorąco, z aromatycznym warzywnym dipem, śmietanką sojową, wegańskim smalcem lub sosem serowo-ziołowym.

 

Smacznego!

 

Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.   Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia . Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zapiekanka z kaszy jęczmiennej Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli . Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, patelni.   Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu, szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g boczku, 1 cebula, 100 g białego sera, 4 łyżki śmietany 18%, 100 g kiełbasy np. śląskiej, pieprz (do smaku), sól (do smaku), bazylia (do smaku), masło (do smarowania naczynia żaroodpornego), bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).   Czas przygotowania: 80 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj litr bulionu. Wsyp kaszę do bulionu. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem Boczek pokrój w paski. Podsmaż go na patelni. Obierz cebulę i posiekaj. Wrzuć cebulę na patelnię. Piecz, aż się zarumieni. Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw według uznania przyprawami. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do naczynia nałóż kaszę. Kiełbasę pokrój w paski. Dodaj kiełbasę do naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe. Smacznego! Zrazy z kaszy Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie...

Upieczone w piekarniku frytki ze słupków marchewki
©Marina P./Fotolia
Styl życia
Przepisy na marchewkowe frytki, pastę oraz puree do makaronów i kasz
Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.

Marchew przyprawiaj wyraziście: chili, wędzoną papryką, cynamonem, czosnkiem, pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Nie musisz wstępnie podgotowywać jej przed pieczeniem czy duszeniem na puree – skropiona olejem zmięknie i nabierze słodkości.   Marchewka w kuchni to nie tylko półtwarde kostki warzywa z groszkiem w zasmażce z masła i mąki. Pieczenie bądź grillowanie wydobywa z warzyw nowe nuty smakowe – marchewka staje się wówczas łagodniejsza i łatwiej ją zblendować . Przepis na marchewkowe, pieczone frytki z sosem czosnkowym Smak pieczonych warzyw korzeniowych (marchwi, pietruszki, selera, pasternaku, batatów) można wzbogacić ulubioną mieszanką przypraw lub użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Frytki warto skropić kilkakrotnie w trakcie pieczenia dobrą oliwą bądź olejem dobrym do smażenia (np. rzepakowym).   Składniki na frytki (na 4 porcje):   1 kilogram marchewek, kilka łyżek oleju słonecznikowego bądź rzepakowego , odrobina soli morskiej, pół łyżeczki granulowanego czosnku, ćwierć łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta pieprzu ziołowego.   Składniki na sos czosnkowy:   2 obrane i starte ząbki czosnku, 200 gramów jogurtu naturalnego (można zamienić go na jogurt kozi ), 1 łyżka majonezu, drobno posiekana natka pietruszki lub koperek, szczypta soli, pieprz.   Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu marynowania marchwi) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania frytek z marchewki :   Obierz, umyj i osusz marchewki. Pokrój je w długie słupki. W dużej misce połącz olej i przyprawy i starannie namocz marchewkę. Dla uzyskania głębi smaku i aromatu marynuj ją co najmniej pół godziny. Rozłóż warzywne frytki pojedynczą warstwą na wyłożonej papierem do pieczenia...

Pieczony filet z łososia na talerzu
©bravissimos/Fotolia
Styl życia
Przepis na łososia z pieczonymi ziemniakami, sałatką i sosem
Łososia wystarczy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku 15 minut. Najlepiej zabezpieczyć go przed wysuszeniem plasterkami cytryny i marynatą z olejem.

Łososia wystarczy piec w dobrze rozgrzanym piekarniku 15 minut. Najlepiej zabezpieczyć go przed wysuszeniem plasterkami cytryny i marynatą z olejem.   Smak pieczonych lub grillowanych ryb podkreśla sok z cytryny, odrobina pieprzu i świeży koperek . Warto poeksperymentować z dodatkami, aby uzyskać własne najlepsze połączenie składników. Przepis na pieczonego łososia z ziemniakami, sałatką i sosem ziołowym Jeśli upieczona ryba będzie zbyt sucha, aromatyczny sos czosnkowo-ziołowy sprawdzi się doskonale. Można polać nim parujące kawałki łososia bądź maczać w nim pieczone ziemniaczki.   Składniki na pieczonego łososia (na 3 porcje):   600 gramów fileta z łososia ze skórą , pół pęczka koperku, 2 cytryny, kilka łyżek oleju, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, odrobina poszatkowanej papryczki chili bez pestek.   Składniki na pieczone ziemniaki (na 3 porcje)   1 kilogram niedużych ziemniaków, 100 mililitrów oliwy z oliwek, szczypta soli morskiej, odrobina soli kuchennej do gotowania ziemniaków, kilka łyżek oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu.   Składniki na sałatkę (na 3 porcje)   5 niedużych ogórków kiszonych, gotowy miks sałat, kilkanaście pomidorków koktajlowych, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka jogurtu naturalnego, szczypta cukru, odrobina soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego bądź cytrynowego.   Składniki na sos ziołowy:   3 zmiażdżone ząbki czosnku, kilkanaście listków świeżej bazylii, pół łyżeczki ziół prowansalskich, 1 mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: średnie  ...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner