Zapiekanki z makaronem to ciekawy sposób na danie szybkie i treściwe, którego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Potrawa jest łatwa, a smakuje wyśmienicie.

Reklama

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w tej wersji często nazywana bywa studencką, ze względu na prostotę wykonania przy minimalnej liczbie składników.

Składniki:

Zobacz także
  • 1 szklanka nieugotowanego makaronu – rurki lub świderki,
  • 1 pierś z kurczaka – świeża,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 10 sztuk średniej wielkości pieczarek,
  • 2 małe cebule (białe lub czerwone),
  • 1 sztuka mozzarelli,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki – krojonych,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i sos sojowy (sos sojowy jest słony, dlatego należy uważać z solą) – wszystko łączymy.

  1. Myjemy, kroimy pierś i wkładamy do ziołowo-oliwnej marynaty na 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron – al dente – lepiej, żeby był lekko niedogotowany, ponieważ będzie zapiekany w piekarniku.
  2. Kroimy w kostkę cebulę oraz pieczarki, czosnek możemy zetrzeć na tarce, jeśli nie mamy praski.
  3. Rozgrzewamy olej w rondelku i wrzucamy cebulę, gdy zacznie się robić szklista, dodajemy pieczarki, sól i czosnek, dusimy pod przykryciem 10 minut po czym dodajemy pomidory.
  4. Wszystko mieszamy przez około 10 minut odparowując nadmiar wody.
  5. Rozgrzewamy piekarnik ustawiając go na temperaturę 180 stopni.
  6. Kurczaka grillujemy na teflonowej patelni.
  7. Ugotowany makaron odcedzamy i płuczemy zimną wodą.
  8. Bierzemy naczynie żaroodporne lub małą blaszkę (wówczas trzeba ją lekko nasmarować olejem). Wszystkie składniki łączymy i układamy na wierzchu mozzarellę albo układamy warstwami przekładając plastrami mozzarelli.
  9. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi i odrobiną ostrej papryki. Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama