Makaron z sosem carbonara
Flickr/gaku./CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Makaron z sosem carbonara – włoskie danie w polskiej wersji

Coś dobrego na obiad można przyrządzić z zaledwie kilku składników. Takim daniem jest makaron z sosem carbonara – drugie obok pizzy najczęściej naśladowane danie kuchni włoskiej. W wersji, w jakiej go jadamy, niewiele ma wspólnego z tradycyjnym przepisem na carbonarę. Historia tego dania sięga czasów powojennych, kiedy to stacjonujące w Rzymie wojska amerykańskie odkryły przed Italczykami bekon, który natychmiast zaczął być łączony z makaronem. U nas częściej niż z bekonem robi się carbonarę z boczkiem.

Coś dobrego na obiad można przyrządzić z zaledwie kilku składników. Takim daniem jest makaron z sosem carbonara – drugie obok pizzy najczęściej naśladowane danie kuchni włoskiej. W wersji, w jakiej go jadamy, niewiele ma wspólnego z tradycyjnym przepisem na carbonarę. Historia tego dania sięga czasów powojennych, kiedy to stacjonujące w Rzymie wojska amerykańskie odkryły przed Italczykami bekon, który natychmiast zaczął być łączony z makaronem. U nas częściej niż z bekonem robi się carbonarę z boczkiem.

 

Składniki:

  • 1 opak. dowolnego makaronu,
  • 15 dag chudego boczku (najlepiej wędzonego),
  • 10 dag ostrego żółtego sera, np. parmezanu,
  • 3 jajka,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • szczypta soli, pieprzu i ulubionych ziół (najlepszy do carbonary jest rozmaryn).


Sposób przygotowania:

Makaron:

Makaron ugotuj na półtwardo w garnku z dużą ilością (1 l na 100 g makaronu) osolonej wody (1 łyżeczka soli na 100 g makaronu). Czas gotowania zależy od rodzaju makaronu, więc szukaj informacji na opakowaniu, ale nie przekracza on zwykle 15 min. Po ugotowaniu makaronu nie przelewaj go zimną wodą! To częsty błąd w serwowaniu makaronu z sosem, który powoduje, że sos nie przykleja się do makaronu.

Sos carbonara:
1. Boczek pokrój na cienkie plastry.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej boczek z obydwu stron.
3. Drobno posiekaj czosnek i cebulę i wrzuć je na patelnię.
4. Wylej na patelnię połowę opakowania śmietany, dokładnie ją wymieszaj z boczkiem, cebulą i czosnkiem, a następnie dopraw sos solą, pieprzem i ziołami. Wszystko duś przez ok. 8 min. Nie dopuszczaj do wrzenia, by śmietana się nie zwarzyła.
5. Oddziel żółtka jaj od białek.
6. Dodaj żółtka i starty na tarce ser do śmietany pozostałej w opakowaniu.
7. Wylej wymieszane składniki na patelnię, dokładnie mieszając. Duś jeszcze przez ok. 5 min.


Gotowy sos przełóż do naczynia z makaronem i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!


 

Carbonara na patelni obok leży kawałek parmezanu
© lilechka75/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na makaron carbonara
Makaron carbonara często gości na polskich stołach. Nie dziwi to wcale, bo to danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakuje wybornie. Jak zrobić prawdziwy makaron carbonara? Przepis na smaczne i szybkie danie

Makaron carbonara często gości na polskich stołach. Nie dziwi to wcale, bo to danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakuje wybornie. Jak zrobić prawdziwy makaron carbonara? Przepis na smaczne i szybkie danie.   Włosi słyną ze smacznych, sycących potraw z wykorzystaniem różnego rodzaju past. Makaron carbonara to właśnie jedno z typowych dań kuchni włoskiej. Potrawa składa się z makaronu i specjalnego sosu. Tradycyjna, oryginalna wersja jest przygotowywana z jajek, pieprzu, włoskiego, sera żółtego Pecorino i guanciale (wieprzowych policzków). Do przygotowania sosu nie stosuje się śmietany. Przepis na makaron carbonara nie jest skomplikowany. Z przygotowaniem tej pysznej potrawy poradzą sobie nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu. Makaron carbonara to pomysł na danie, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku - jest ono gotowe w kilka minut. Makaron carbonara - przepis Makaron carbonara jest daniem, które przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Jedynym problemem może być dostępność niektórych składników. Do przygotowania tradycyjnego carbonara Włosi wykorzystują wieprzowe policzki (guanciale). W niektórych regionach kucharze zamieniają guanciale na zawijany boczek, czyli pancettę . W polskich sklepach spożywczych trudno będzie nam znaleźć zarówno pancettę, jak i guanciale. Jednak znalezienie tych składników nie jest niemożliwe - niektóre delikatesy oferują oryginalne włoskie produkty. Jeśli zależy nam na przygotowaniu tradycyjnej carbonary , możemy sprawdzić, czy w okolicy nie ma akurat takiego sklepu. Innym rozwiązaniem jest zastąpienie wieprzowych policzków albo zawijanego boczku popularnym u nas boczkiem wędzonym. Makaron carbonara z boczkiem smakuje równie wybornie, co potrawa przygotowana z guanciale. Żeby przygotować carbonarę z...

Makaron na talerzu
Pixabay/Eisenmenger/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos śmietanowy – na ciepło i na zimno
Makaron w sosie śmietanowym to szybkie i proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie większość osób. Jednak na makaronie nie kończy się zastosowanie sosu śmietanowego, który może być przyrządzany na zimno i na ciepło. Sos śmietanowy do makaronu powinien być ciepły i mieć kremową konsystencję.

Makaron w sosie śmietanowym to szybkie i proste danie, z którym bez problemu poradzi sobie większość osób. Jednak na makaronie nie kończy się zastosowanie sosu śmietanowego, który może być przyrządzany na zimno i na ciepło. Sos śmietanowy do makaronu powinien być ciepły i mieć kremową konsystencję. Podstawowy przepis na sos śmietanowy na ciepło Składniki: 25 dag makaronu, szklanka śmietany 18%, pół szklanki bulionu (możesz go zrobić z kostki rosołowej), pół szklanki mąki pszennej, pietruszka, koperek, szczypta soli i pieprzu.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Podgrzej bulion. 2. Dodaj do niego szklankę śmietany i gotuj na małym ogniu. 3. W osobnym naczyniu wymieszaj na gładką masę pół szklanki wody z mąką. Możesz wodę z mąką dać do słoika, zakręcić i intensywnie nim potrząsać, by nie zostawić grudek. 4. Wlej wymieszaną mąkę z wodą do sosu, nadaj gotując. 5. Dodaj posiekaną pietruszkę i koperek. 6. Przypraw pieprzem i solą, 7.Wymieszaj z makaronem. Makaron w sosie śmietanowym z serem Nie jest to jedyny przepis na sos śmietanowy do makaronu. Inny wariant sosu śmietanowego na ciepło, bardziej kaloryczny, przygotowuje się z dodatkiem sera.   Składniki: 25 dag makaronu, szklanka śmietany 30%, 1 łyżka masła, starty żółty ser (np. gouda), pietruszka, szczypta soli i pieprzu.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Roztop masło na patelni. 3. Cały czas mieszając, dodaj do masła śmietanę. 4. Dodaj starty żółty ser, gdy się rozpuści zdejmij...

spaghetti bolognese
©Jacek Chabraszewski/Fotolia.com
Styl życia
Bolognese, napoli, carbonara, puttanesca - popularne rodzaje spaghetti
Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe.

Spaghetti to długi cienki makaron. Podaje się go z sosem bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatricana. Podstawą większości sosów są pomidory i inne warzywa pochodzące z Włoch. Do spaghetti bolognese dodaje się też mięso wieprzowe i wołowe. Spaghetti to kultowe danie kuchni włoskiej, które na dobre zadomowiło się na polskich stołach. Popularne odmiany tej potrawy to bolognese, napoli, puttanesca, carbonara lub amatriciana. Spaghetti bolognese – klasyka kuchni włoskiej Sos bolognese jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej wywodzącą się z Bolonii. Podstawą potrawy jest kilka rodzajów mięs zmielonych lub krojonych na małe kawałki: kiełbasa, boczek, wieprzowina i wołowina. W internecie można spotkać wiele przepisów na sos Bolognese, więc warto dostosować składniki wedle własnego uznania. Składniki: 150 g wieprzowego mięsa mielonego i 150 g wołowego mięsa mielonego, 1 seler (opcjonalnie), 1 czerwona cebula, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie), 2 ząbki czosnku, 50 g boczku, 2 lampki wina wytrawnego, 2 puszki pomidorów bez skórek, przyprawy: sól, pieprz, bazylia, liść laurowy. Czas przygotowania: 20 minut i 2 godziny duszenia Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Marchewkę, seler, boczek, cebulę i czosnek posiekaj na drobno lub zetrzyj na tarce. Pomidory z puszki zmiksuj na jedną masę. Rozgrzej patelnię i polej ją oliwą z oliwek. Poszatkowaną cebulę, czosnek i boczek dodaj na patelnię. Gdy składniki się zeszklą, dodaj marchew i seler. Przez kila minut mieszaj zawartość patelni, aż wszystkie wystarczająco zmiękną. Dodaj mięso mielone i mieszaj składniki, aż do zrumienienia. Dolej wino i pozwól mu odparować. Do zawartości patelni dodaj pomidory i przyprawy w postaci bazylii liści laurowych i pieprzu. Maksymalnie zmniejsz ogień i duś...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner