Na stole stoją dwie miski napełnione kremem ze szparagów.
©fortyforks/Fotolia.com
Styl życia

Zupa ze szparagów na dwa sposoby: z selerem i marchewką oraz z brokułem i szpinakiem

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

Zupa ze szparagów, selera i marchewki doskonale syci i rozgrzewa. Z warzyw przygotowuje się bulion, który należy doprawić i zblendować. Zielona zupa ze szparagów, brokułu i szpinaku jest niskokaloryczna i szybka w przygotowaniu. Można podawać ją z siekaną bazylią i startym serem żółtym.

 

Szparagi są niskokaloryczne i bogate w minerały. W 100 gramach rośliny znajduje się niespełna 20 kalorii. Ponadto szparagi są bogate w kwas foliowy, błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C i E.

Kasia gotuje z Polki.pl: krokiety z pieczarkami

Przepis na zupę ze szparagów z selerem i marchewką

Zupa ze szparagów, selera i marchewki jest rozgrzewająca, pożywna, delikatna i lekko słodka w smaku. Można przygotować ją zarówno w wersji mięsnej (na rosole), jak i wegańskiej (na bulionie warzywnym).

 

Składniki (na 4 porcje):

  • pęczek świeżych szparagów,
  • seler,
  • 2 marchewki,
  • czerwona cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • łyżeczka oliwy,
  • po szczypcie soli, pieprzu ziołowego, lubczyku i słodkiej papryki mielonej.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa obierz, oczyść i pokrój na mniejsze części. Wrzuć je do garnka i zalej wodą oraz oliwą. Gotuj przez godzinę.
  • Do bulionu dodaj sól, pieprz, lubczyk i paprykę. Całość zamieszaj i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut.
  • Gdy wszystkie składniki się rozgotują zupę zblenduj. Podgrzewaj ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu.
  • Zupę podawaj na ciepło z makaronem, grzankami, ryżem albo pestkami słonecznika i dyni.

 

Dobra rada: Zupę możesz zabielić jogurtem naturalnym bądź śmietaną.

 

Smacznego!

Jak przygotować zieloną zupę krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku

Zielona zupa krem z marynowanych szparagów, brokułu i szpinaku jest sycąca i niskokaloryczna. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja. Zupę można przyrządzić już w pół godziny.

 

Składniki (na 4 porcje):

  • słoik marynowanych szparagów,
  • brokuł,
  • 100 gramów świeżych liści szpinaku,
  • łyżka masła (roślinnego lub śmietankowego),
  • łyżka posiekanej bazylii,
  • po szczypcie soli himalajskiej, pieprzu, curry i ziół prowansalskich.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę.
  • Warzywa obierz, umyj i podziel na mniejsze części.
  • Do wrzątku wrzuć różyczki brokułu. Po 10 minutach dodaj szparagi, a po kolejnych 5 – szpinak. Całość gotuj przez 15 minut.
  • Gotową zupę zblenduj. Dodaj masło, sól, pieprz, curry i zioła prowansalskie. Całość wymieszaj.
  • Zupę przelej do miseczek i udekoruj siekaną bazylią. Danie możesz podawać z duszonym kurczakiem i startym parmezanem.

 

Smacznego!

 

 

Dwa pęczki szparagów leżą na stole.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia
Sos do szparagów w dwóch wariantach: kukurydziany oraz z sera pleśniowego
Sos do szparagów można przygotować z kukurydzy konserwowej albo sera pleśniowego. Ten pierwszy robi się na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego. Sos z sera pleśniowego jest gęsty i pożywny. Dipem polewa się ugotowane szparagi.

Sos do szparagów można przygotować z kukurydzy konserwowej albo sera pleśniowego. Ten pierwszy robi się na bazie śmietany albo jogurtu naturalnego. Sos z sera pleśniowego jest gęsty i pożywny. Dipem polewa się ugotowane szparagi.   Jedzenie szparagów wspiera odchudzanie, a także pracę układów moczowego i krwionośnego. Rośliny działają moczopędnie i usuwają toksyny z organizmu. Sos kukurydziany do białych szparagów Szparagi białe są twarde i delikatne smaku . W połączeniu z sosem kukurydzianym tworzą smaczne danie obiadowe.   Składniki (na 4 porcje): puszka kukurydzy konserwowej, 100 mililitrów słodkiej śmietany, 2 łyżki soku z cytryny , po szczypcie gałki muszkatołowej, soli himalajskiej i pieprzu białego.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kukurydzę wsyp do miski. Dodaj śmietanę i sok z cytryny. Całość zblenduj. Do sosu dodaj przyprawy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut. Polej sosem ugotowane szparagi. Gotowe!   Dobra rada: Zamiast śmietany możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego. Wówczas sos będzie mniej kaloryczny. Dip możesz również podgrzać w rondlu.   Smacznego! Jak zrobić sos z sera pleśniowego do zielonych szparagów Sos z sera pleśniowego jest sycący, wyrazisty w smaku i bardzo gęsty. Świetnie komponuje się z zielonymi szparagami. Takie danie można podawać na kolację lub na eleganckim przyjęciu.   Składniki (na 5 porcji): 100 gramów sera pleśniowego (najlepszy będzie lazur błękitny), 100 gramów śmietankowego serka topionego, 200 mililitrów rosołu lub wywaru warzywnego, 200 mililitrów śmietany (36 procent tłuszczu), po łyżce świeżych, posiekanych ziół: pietruszki, koperku i bazylii, po szczypcie soli i pieprzu ziołowego....

Zupy dla wegan
© George Dolgikh/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na pyszną zupę wegańską: marchewkową, curry i z czerwonej soczewicy
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy wymaga dodania czosnku, cebuli oraz kurkumy i tymianku. Natomiast zupa marchewkowa będzie pyszna z masłem orzechowym. Wegańskie curry powstanie dzięki użyciu dyni bądź batatów i ziemniaków oraz soku z limonki.   Wegańskie zupy nie powinny zawierać żadnych tłuszczów zwierzęcych. Zwykle są przygotowywane na bulionie warzywnym. Często używa się do nich oleju kokosowego bądź mleczka kokosowego. Wegańska zupa marchewkowa Składniki: 600 ml bulionu jarzynowego, 1 łyżka oleju kokosowego , 250 ml mleka kokosowego, 500 g marchewki, 5-7 cm łodygi selera naciowego bądź pora, ½ cebuli cukrowej, 1 łyżka masła orzechowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżeczki kuminu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 40-50 minut   Sposób przygotowania: Obierz czosnek i cebulę, a następnie je posiekaj. Roztop olej w garnku i zeszklij na nim czosnek oraz cebulę. Umyj i pokrój selera lub pora i włóż do naczynia. Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój na plasterki i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć masło orzechowe, imbir i chili. Smaż całość przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodawaj do wywaru 1-2 łyżki bulionu, by uniknąć przypalenia. Dopraw zupę kuminem , kurkumą oraz cynamonem. Wlej pozostałą część bulionu i zagotuj wszystko. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut dotąd, aż marchewka zmięknie. Zblenduj zupę, dodając do niej mleko kokosowe.   Przepis na wegańską zupę curry Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego, 2 łyżki oleju roślinnego, 200 g mleka kokosowego, ½ szklanki czerwonej...

Zupa z soczewicą podana w dużej misce.
©nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
Zupa z soczewicy, gulaszowa i kapuśniak rozgrzeją jesienią i zimą
Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.

Zupy jesienne i zupy zimowe zawierają duże ilości białka i tłuszczu oraz aromatyczne przyprawy. Tworzą one pyszne połączenia dodające energii, której organizm potrzebuje, gdy na zewnątrz robi się zimno. Dobrze rozgrzewają np. zupa gulaszowa, zupa z soczewicy i kapuśniak.   Jesienią i zimą najlepsze są zupy rozgrzewające i treściwe . Popularne w tej grupie są zupy z kaszami, grochem, fasolą, kapustą, soczewicą, dynią na ostro, pomidorami i z mięsem. Powinno się je podawać ze świeżym chlebem i posypane natką pietruszki.   Zupa z soczewicy rozgrzewa i poprawia odporność   Zupa z soczewicy czerwonej lub zielonej jest odpowiednia dla wegetarian , ponieważ nie zawiera mięsa.   Potrzebujesz: tarki, patelni, garnka.   Składniki (na 4 porcje): 1 szklanka soczewicy zielonej lub czerwonej (suchej), 2-3 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 por, 1 cebula, liść laurowy, majeranek, ostra papryka w proszku, kurkuma, 2-3 cm świeżego imbiru, sól, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na dużych oczkach na tarce, wrzuć do wrzątku, gotuj przez 15 minut. Cebulę i pora zeszklij na oliwie, dodaj do garnka razem z imbirem i wypłukaną soczewicą. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Gotuj do miękkości około 20 do 30 minut, posól na koniec.   Zupa gulaszowa – jednogarnkowe danie z mięsa i warzyw   Zupa gulaszowa z dodatkiem mięsa to sycąca potrawa , dlatego świetnie nadaje się na zimne dni.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki (na 4 porcje): 300 g łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik