Sos śliwkowy
Flickr/Alice Seba/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Prosty i niezawodny przepis na sos śliwkowy

Sos śliwkowy, to połączenie słodyczy i kwaskowatości, których wyrazisty smak idealnie współgra z mięsnym aromatem. Jest wiele wariacji na temat sosu śliwkowego. Może być przyrządzony ze śliwek świeżych, suszonych a nawet z powideł śliwkowych.

Sos śliwkowy, to połączenie słodyczy i kwaskowatości, których wyrazisty smak idealnie współgra z mięsnym aromatem. Jest wiele wariacji na temat sosu śliwkowego. Może być przyrządzony ze śliwek świeżych, suszonych a nawet z powideł śliwkowych.

 

Opanowanie jednego wypróbowanego przepisu pozwoli na urozmaicanie dań w ciekawy sposób. Poniżej propozycja najprostszego sosu śliwkowego.

Sos śliwkowy - przepis

Składniki:

  • 100 g suszonych śliwek (zamiast śliwek możesz dodać powidła śliwkowe – 7 dużych łyżek),
  • 2 szklanki wywaru powstałego podczas pieczenia mięsa lub bulionu wołowego z kostki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

 

1. Pokrój śliwki w paski, zalej bulionem i gotuj około 15 minut, aż zaczną się rozpadać. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Możesz zmiksować wszystko na gładką masę.

2. Do szklanki wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej, zalej do połowy zimną wodą i dokładnie wymieszaj. Zagęść sos mąką.

3. Zagotuj sos, cały czas mieszając.

 

Sos śliwkowy przyrządzony w ten sposób jest nie tylko posty i szybki w wykonaniu, ale również doskonale dopełnia smak mięsnych dań.

 

Smacznego!

 

 

Słoiki z sosem
Pixabay/countrygirl3/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos węgierski krok po kroku
Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.

Sos węgierski wzbogaca smak i wygląd wielu potraw. Jest idealnym dodatkiem do dań z mięs i ziemniaków takich jak: bitki cielęce, zrazy wieprzowe czy placki ziemniaczane.   Potrzebujesz: patelni, noża, deski do krojenia, garnka.   Składniki: 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 duża cebula, 1 szklankę bulionu warzywnego, 0,5 szklanki śmietany, 2 łyżki oleju, szczypta kwasku cytrynowego, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, cukier.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju, aby się zeszkliła. Dodaj mąkę i zasmaż ją z cebulą. W garnku podgrzej bulion warzywny i dodaj do niego zasmażoną cebulę z mąką i koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj i dopraw solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym, cukrem i papryką według uznania. Przed podaniem sos wymieszaj ze śmietaną.   Smacznego!     Sos węgierski pasuje do pieczonej kaczki . Zobacz, jak przygotować ją samodzielnie. Pieczone mięso na słodko? Wypróbuj  sos śliwkowy do mięs . Zobacz,  jak wyczyścić piekarnik .

Plasterki upieczonej kaczki podane na talerzu z dodatkami.
@Grafvision/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Kaczka w marynacie z pszennymi plackami mandaryńskimi
Kaczka pekińska wymaga pieczenia przez ponad półtorej godziny w aromatycznej marynacie. Pyszna jest również chrupiąca skórka z kaczki. Należy pamiętać o skropieniu mięsa na talerzu sosem śliwkowym.

Kaczka pekińska wymaga pieczenia przez ponad półtorej godziny w aromatycznej marynacie. Pyszna jest również chrupiąca skórka z kaczki. Należy pamiętać o skropieniu mięsa na talerzu sosem śliwkowym.   Oryginalne chińskie przepisy na kaczkę po pekińsku zakładają podanie kawałków pieczonej kaczki z przypominającymi naleśniki plackami mandaryńskimi, warzywami pokrojonymi w słupki i sosem. Oryginalny chiński przepis na kaczkę po pekińsku Rada: naleśniki z kaczką i warzywami można zamykać z jednej strony, aby nadzienie nie wypadało i moczyć w sosach. Oprócz sosu śliwkowego z wykwintnym drobiem dobrze komponuje się również sos musztardowo-sojowy, słodki chili, chrzanowy lub czosnkowy.   Składniki (na 5 porcji):    1 średnia kaczka,  3 łyżki miodu, 2 łyżki octu ryżowego , 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego + kilka łyżek do smażenia placków, 3 ząbki obranego i zmiażdżonego czosnku, szczypta cynamonu, świeżo zmielony czarny pieprz, półtorej szklanki mąki pszennej, 3 łyżki oleju sezamowego , odrobina soli, pół słoiczka sosu śliwkowego, 2 ogórki obrane i pokrojone w słupki, kilkanaście cebul dymek – same zielone części pokrojone w słupki.   Czas przygotowania: do 2 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania:   1.      Sprawioną kaczkę bez szyi umyj dokładnie i osusz. 2.      Do dużego garnka z wrzątkiem włóż po 1 łyżce miodu i octu ryżowego i umieść w nim kaczkę, aby była cała zanurzona w płynie. 3.      Gotuj ją 3 minuty, odcedź, osusz i ponakłuwaj widelcem co kilka centymetrów....

Placki warzywne na talerzu.
©magic_rainbow/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariańskie przepisy na warzywne placki i „rybne” selerowe nuggetsy
Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.

Wegetarianizm zakłada niejedzenie mięsa oraz ryb. Doskonałą przekąską dla wegetarian są smażone nuggetsy z panierowanego selera, którym rybnego posmaku nadają suszone nori. Do zrobienia chrupiących placków potrzebne są całoroczne warzywa korzeniowe.   Do wegetariańskich dań dodaje się podobne przyprawy, jak do potraw mięsnych i rybnych . Są to np. algi, garam masala, curry czy mieszanka przypraw do kebaba bądź gyrosa. Wegetariański przepis na warzywne placki Placki ze startych warzyw korzeniowych można przyrządzać cały rok i podawać jako przekąskę na gorąco i na zimno. Jedzone z surówką i sosem grzybowym to wspaniały bezmięsny obiad.   Składniki (na 5 porcji placków): 8 średnich ziemniaków, 1 nieduży seler, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 szklanka mąki, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki wędzonej w proszku , pół łyżeczki suszonego rozmarynu, pół łyżeczki garam masala, szczypta soli, odrobina pieprzu cytrynowego, olej roślinny do smażenia.   Czas przygotowania: 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz warzywa. Wyszoruj je. Zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużej misce połącz i dokładnie wymieszaj starte warzywa z mąką oraz przyprawami . Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju. Nakładaj masę warzywną łyżką na patelnię i smaż po kilka minut z każdej strony, ostrożnie obracając łopatką. Placki serwuj z domowym keczupem lub sosem śmietanowo-ziołowym .   Smacznego! Przepis na „rybne” selerowe nuggetsy Smażone kawałki ugotowanego selera w panierce smakują podobnie jak ryba. Przed podaniem można je dodatkowo oprószyć...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner