kaczka w piekarniku
©artemiykas/Fotolia
Styl życia

Przepis na pyszną domową kaczkę

Książki kucharskie obfitują w przepisy na kaczkę: z jabłkami, pieczoną, faszerowaną. Kacze mięso doskonale komponuje się z owocowymi marynatami oraz miodową polewą. Podstawowymi przyprawami, które wydobędą smak potrawy są sól, pieprz i majeranek.

Książki kucharskie obfitują w przepisy na kaczkę: z jabłkami, pieczoną, faszerowaną. Kacze mięso doskonale komponuje się z owocowymi marynatami oraz miodową polewą. Podstawowymi przyprawami, które wydobędą smak potrawy są sól, pieprz i majeranek.

 

Kaczka podobnie jak gęsina, uważana jest za szlachetny rodzaj drobiu. Przepisy na kaczkę, wbrew panującemu przekonaniu nie są trudne w przygotowaniu. Dania z kaczki mają doskonałe walory smakowe i sprawią, że menu każdej uroczystości stanie się wyjątkowe.

Mięso z kaczki – co zawiera

Mięso z kaczki jest cenne ze względu na swoje walory smakowe oraz dietetyczne właściwości. W porównaniu z mięsem z kurcząt i indyków zawiera więcej tłuszczu, ale jest znakomitym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz potasu i żelaza.

Jak przygotować kaczkę

W świecie kulinarnym kacze mięso jest przygotowywane na rozmaite sposoby. Świetnie smakuje pieczone, gotowane, duszone oraz smażone. Przepisy na kaczkę z jabłkami, która uznawana jest za wielki przysmak z pewnością znakomicie się sprawdzą przy eleganckim przyjęciu. Piersi z kaczki warto przed pieczeniem zamarynować mocząc je przez kilka godzin w marynacie przygotowanej z czosnku, anyżu, imbiru, sosu sojowego oraz miodu.

Jak upiec kaczkę

Planując pieczenie kaczki warto pamiętać o kilku obowiązujących zasadach, które zagwarantują uzyskanie kruchego i soczystego mięsa.

  • Jeżeli dysponujesz mrożoną kaczką, przed pieczeniem pozostaw ją na dwa dni w lodówce, a jeśli zależy ci na czasie – pozostaw ją na noc w zlewie zanurzoną w zimnej wodzie.
  • Po rozmrożeniu kaczkę starannie umyj i osusz. Natrzyj ją w środku i na zewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem. Warto również dodać słodką paprykę lub sok z cytryny. Następnie odstaw kaczkę przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  • Jeżeli przygotowujesz kaczkę nadziewaną musisz spiąć otwór za pomocą wykałaczek.
  • Kaczkę posmaruj masłem, a na dno brytfanny wlej pół szklanki wody. Kaczkę włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • W trakcie pieczenia z kaczki będzie wytapiał się tłuszcz, którym od czasu do czasu polewaj kaczkę.

Przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami

Składniki:

  • kaczka (około 2 kilogramy),
  • łyżka suszonego majeranku, sól, pieprz.

Nadzienie:

  • 3-4 kwaśne jabłka,
  • masło,
  • miód,
  • majeranek.

Dodatki:

  • 5 jabłek,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • łyżka majeranku,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  • Kaczkę (na zewnątrz i w środku) natrzyj mieszanką przygotowaną z roztopionego masła połączonego z miodem, solą, pieprzem i majerankiem.
  • Obierz jabłka i pokrój na ćwiartki. Przypraw je majerankiem i włóż do wnętrza kaczki.
  • Umieść kaczkę w brytfannie wcześniej posmarowanej tłuszczem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny.
  • Gdy kaczka uzyska złocisty kolor, nakryj brytfannę folią aluminiową.
  • Po upływie godziny weź dwie łyżki tłuszczu wytopionego z kaczki. Uduś na nim pokrojone jabłka. Przypraw je sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i majerankiem.

 

Smacznego!

 

 

Kawałki mięsa gęsiego.
©studioJowita/Fotolia
Styl życia
Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście i pierś z gęsiny z gruszką: 2 pyszne przepisy na gęś w kawałkach
Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.

Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.   Gęś pieczoną w kawałkach można podawać z ryżem albo ziemniakami posypanymi szczypiorkiem. Danie będzie ładnie wyglądać na talerzu, kiedy mięso posypie się kiełkami lub ziarnami słonecznika. Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): udko gęsi (około 300 gramów), pół główki czerwonej kapusty , 1 cebula, pół cytryny, 2 jabłka, 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu. Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Udko gęsi natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę Posiekaj kapustę i połącz ją z cebulą. Smaż około 5 minut. Jabłka (nieobrane ze skórki) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do kapusty. Przypraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i zamieszaj. Smaż kolejne 5 minut. Pokrop całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zawartość patelni włóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch połóż gęsie udko. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz 1 godzinę. Smacznego! Pieczona pierś gęsi z gruszką, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): pierś gęsi (300-350 gramów), 1 gruszka, 6 łyżek miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki brązowego cukru, 1/4 szklanki białego...

Pieczona w całości kaczka na podłużnym talerzu.
©Filip Olejowski/Fotolia.com
Styl życia
Pomysły na świąteczny obiad. Pieczona kaczka z sosem, faszerowany indyk i szynka w rozmarynie
Pieczone mięso, które postawisz na świątecznym stole to np. kaczka z sosem malinowo-żurawinowym. Pyszny będzie też indyk faszerowany jabłkami i śliwkami. Podaj też szynkę, którą zamarynujesz m.in. w tymianku i rozmarynie.

Pieczone mięso, które postawisz na świątecznym stole to np. kaczka z sosem malinowo-żurawinowym. Pyszny będzie też indyk faszerowany jabłkami i śliwkami. Podaj też szynkę, którą zamarynujesz m.in. w tymianku i rozmarynie. Pieczona kaczka z sosem malinowo-żurawinowym – jak ją zrobić? Składniki na marynatę (na 6 porcji): 1 średniej wielkości kaczka, 1 ½ litra smalcu z kaczki, 150 g masła klarowanego, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej , 5-6 goździków, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny. Składniki na puree z selera : 3 średnie selery, 500 ml mleka, 1 łyżka masła, szczypta imbiru, nieco gałki muszkatołowej , pieprz do smaku, sól do smaku.   Składniki na sos malinowo-żurawinowy : 25 dag malin, 4 łyżki konfitury żurawinowej, 5 dag suszonej żurawiny. 150 ml czerwonego wytrawnego wina , 15 ml oleju rzepakowego, 15 ml czerwonego winnego octu, 3 łyżki miodu, czosnek mielony do smaku, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Czas przygotowania: około 2 godzin i nawet kilka dni, podczas których można przechować kaczkę w smalcu i przyprawach   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania marynaty: Umyj kaczkę i oskub z resztek piór. Do miski wsyp przyprawy, wlej sok z cytryny i olej. Natrzyj kaczkę marynatą. Włóż ją do lodówki. Roztop smalec na głębokiej patelni i wkładaj kaczkę po kawałku. Powinna być w całości zanurzona w smalcu. Duś mięso przez 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego . Zalej...

Danie z pieczoną gęsią.
©Witold Krasowski/Fotolia
Styl życia
Pierś z gęsi – przepis na soczyste danie. Jak upiec gęś?
Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.

Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.   Gęsina, przez niektórych określana jako „arystokracja wśród drobiu”, jest gatunkiem mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Nieprawidłowy sposób pieczenia czy użycie nieodpowiednich przypraw sprawia, iż potrawa zatraca swój wyjątkowy smak i aromat. Jak przyprawić gęsinę Podstawowymi przyprawami, które nadadzą mięsu z gęsi pożądany aromat i wyeksponują jej smak są sól i majeranek . Drugim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon  i czosnek . Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Zasada obowiązująca przy pieczeniu gęsi W większości przepisów zaleca się by pieczenie gęsi rozpocząć od bardzo wysokiej temperatury, rozgrzewając piekarnik do 250-220 stopni Celsjusza. Następnie, po około godzinie pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni Celsjusza. Przygotowane w taki sposób mięso zyskuje delikatność i soczystość. Przepis na piersi z gęsi pieczone w majeranku i jabłkach Składniki: 1 kilogram piersi gęsi, 4 – 5 łyżek majeranku, 0,5 kilograma jabłek winnych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Umyj piersi z gęsi i namocz w solance (do 5 litrów wody dodaj 2 łyżki soli) przez całą noc. Następnie wyjmij mięso i osusz. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek, wymieszaj i starannie natrzyj nimi mięso. Przyprawione mięso wstaw na około...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner