Ketchup z chili
©robertsre/Fotolia
Styl życia

Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

 

Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną.

Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań

Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup, sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.

 

Składniki:

  • 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory),
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 liści laurowych,
  • po 3 ząbki czosnku na każdy słoik,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki.
  • Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu.
  • Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki).
  • Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut.
  • Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.

Jak przygotować pastę z papryki chilli?

Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek, mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw.

 

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych papryczek chilli,
  • 4 czerwone papryki słodkie,
  • 4 czerwone cebule,
  • ćwierć szklanki octu,
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne oraz pestki. Pokrój drobno w kostkę.
  • Cebulę obierz, umyj i poszatkuj w kostkę.
  • W garnku zagotuj ocet, oliwę oraz przyprawy i wrzuć paprykę oraz cebulę.
  • Gotuj na małym ogniu przez 40 minut, mieszając co kilka minut.
  • Pastę przełóż do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.
  • Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.

Ketchup z ostrej papryki to idealny sos do kanapek

Ostry ketchup z chili smakuje lepiej, niż sklepowy. Sos paprykowy urozmaici kanapki, dania z grilla oraz ciepłe i zimne przekąski.

 

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonej papryczki chilli,
  • 1 kilogram czerwonej papryki słodkiej,
  • 1 kilogram pomidorów malinowych,
  • 2 szklanki cukru brązowego,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 łyżki soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 liści laurowych.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Warzywa umyj, osusz, usuń gniazda oraz pestki i zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Mielonkę przełóż do garnka, dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny (mieszając co kilka minut).
  • Ketchup przełóż do słoików i ustaw na ręczniku do góry dnem.

Smacznego!

 

Słoiki z przetworami z papryki.
©aneta_gu/fotolia
Styl życia
Przetwory z ostrą papryką chili: konfitura, papryczki z olejem, marynowane papryczki i buraki z papryczkami
Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.

Przetwory z papryki chili można dodawać zarówno do kanapek, sałatek, jak i ryb lub mięs. Możesz przygotować marynowane papryczki, buraczki z papryką, a nawet konfiturę.   Przy przyrządzaniu przetworów z papryczką chili koniecznie należy używać rękawiczek . Przydadzą się przy krojeniu papryk i usuwaniu z nich nasion . Dzięki nim unikniesz np. zatarcia oka lub pieczenia skóry rąk. Konfitura z ostrych papryczek chili Składniki (na 5 niedużych słoików): 1 kg papryczek chili, 75 dag cukru, sok z 1 cytryny.   Czas przygotowania: około 20-30 minut Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Oczyść papryczki, usuń z nich gniazda nasienne i drobno pokrój. Posyp warzywa cukrem i wymieszaj. Zostaw paprykę na jakiś czas, aby puściła sok. Możesz ją pozostawić nawet na całą noc. Doprowadź papryczki z cukrem do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie rozdrobnij je, jednak tak, by kawałki chili były widoczne. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez 5 minut. Jeszcze gorące papryczki włóż do małych słoiczków (które zostały wcześniej umyte i wyparzone) i postaw do góry dnem. Zostaw je do ostygnięcia. Marynowana papryczka chili Składniki: 1 kg papryczek chili, 1 ¼ szklanki octu, 1,2 l wody, 1,5 łyżki soli, 2 ½ łyżki cukru, 4-5 listków laurowych, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżka oliwy do każdego słoika, 2 ząbki czosnku do każdego słoika.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj papryczki i wytnij z nich gniazda nasienne oraz usuń pestki. Przygotuj zalewę z wody,...

Różnokolorowe papryki
© whitestorm/Fotolia.com
Styl życia
Pyszne pomysły na przetwory z papryki
Przetwory z papryki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zapiekanek, makaronów, warzyw itp. Najwięcej zastosowań ma papryka czerwona, ponieważ dzięki zawartości olejków eterycznych jest najbardziej aromatyczna i intensywna w smaku. Można jednak do marynowania wykorzystać paprykę zieloną i żółtą, a do ostrych past niezastąpiona jest pikantna jalapeno.

Przetwory z papryki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, zapiekanek, makaronów, warzyw itp. Najwięcej zastosowań ma papryka czerwona, ponieważ dzięki zawartości olejków eterycznych jest najbardziej aromatyczna i intensywna w smaku. Można jednak do marynowania wykorzystać paprykę zieloną i żółtą, a do ostrych past niezastąpiona jest pikantna jalapeno. 1. Pieczona papryka marynowana w oliwie Tak przygotowana papryka z powodzeniem zastępuje surówki podczas obiadu, nadaje się na kanapkę, do pizzy i warzywnych tart.   Składniki: 2 kg rożnokolorowych papryk, 100 ml oleju rzepakowego, 10-20 ząbków czosnku w zależności od liczby papryk, sok z 1 cytryny, łyżka soli, łyżka cukru.   Sposób przygotowania:   1. Z każdej papryki wyjmij ogonek i włóż do środka ząbek czosnku. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, skrop olejem i piecz w 200 stopniach do momentu pojawienia się na skórce brązowych plamek. 2. Gdy papryki lekko przestygną wyjmij z nich czosnek i gniazda nasienne. Pokrój w szerokie paski lub trójkąty. 3. Przygotuj oliwną marynatę - czosnek przełóż do miseczki, dodaj olej, sól, cukier i sok z cytryny. 4. Papryki włóż do wyparzonych słoików i zalej marynatą. Pasteryzuj 15 minut. 2. Konfitura z czerwonej papryki i rozmarynu Konfitura z papryki to niecodzienny sposób na jej wykorzystanie. Tego rodzaju przysmak zachwyca bogactwem aromatów i wspaniale smakuje z serami i warzywami.   Składniki: 1 kg czerwonej papryki, 200 g papryczki chilli, 40 g cukru, szczypta soli, 1/3 szklanki wody, sok z cytryny, gałązka świeżego rozmarynu, szczypta cynamonu.   Sposób przygotowania: 1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj wodę, cukier, cynamon, rozmaryn i sól. Gotuj na małym...

przecier z papryki
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na przeciery z papryki na zimę: z pomidorami i z chili
Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.

Przecier z papryki i pomidorów oraz z papryki i chili jest wspaniałym dodatkiem do sosów, zup i makaronów. Sprawdza się również jako smarowidło do kanapek i wyśmienicie smakuje z zapiekanym serem.   Do przygotowania paprykowego przecieru najlepiej użyć papryki czerwonej, ponieważ jest najbardziej aromatyczna. Ważne jest, by do przygotowania przecierów używać garnka z grubym dnem, dzięki temu nic się nie przypali. Tego typu przetworów nie trzeba pasteryzować. Paprykowo-pomidorowy przecier do słoików na zimę – przepis Składniki (na około 7 słoiczków 200 ml):   2 kg czerwonej papryki, 1,5 kg bardzo dojrzałych pomidorów , ½ kg cebuli, łyżeczka cukru, pół szklanki octu spirytusowego, pół szklanki oleju rzepakowego, 1 czubata łyżka soli kamiennej, 4 liście laurowe, 10 ziaren kolorowego pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 3 godziny   Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Pokrój w ósemki. Paprykę umyj dokładnie, wydrąż gniazda nasienne, białe włókna i pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz i posiekaj drobno. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj pozostałe warzywa i duś pod przykryciem przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj liście laurowe, pieprz, ocet, cukier i sól. Zredukuj ilość płynu mniej więcej o połowę, podgrzewając całość na wolnym ogniu bez pokrywki, do uzyskania konsystencji przecieru, czyli około 1,5 godziny. Usuń liście laurowe i jeszcze gorący przecier przełóż do wyparzonych wcześniej (gorącą wodą lub w piekarniku) słoiczków i mocno zakręć. Odstaw do góry dnem do wystudzenia.   Przecier paprykowo-pomidorowy przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu , a po otwarciu słoika – w lodówce. Dodatek pomidorów sprawia, że...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner