Surowy cały pstrąg na desce
©nioloxs/Fotolia
Styl życia

Pstrąg ma więcej wartości odżywczych niż mintaj i dorsz

Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń.

Pstrąg zawiera więcej białka niż łosoś, a ma mniej kalorii niż śledź czy makrela. Wartości odżywcze pstrąga są wyjątkowe także pod względem ilości kwasów omega-3, dlatego ryba ta jest polecana osobom z chorobami serca. Zawiera też witaminy z grupy B, potas, fosfor, selen, magnez i wapń.

Kalorie, białko i zdrowe tłuszcze – wartości odżywcze pstrąga

Pstrąg ma 119 kalorii w 100 g. To mniej od łososia (179 kcal), śledzia (158 kcal) czy makreli (205 kcal). Pstrąg zawiera aż 20,5 g białka, które jest przetwarzane przez ludzki organizm w 98%. Dla porównania dorsz ma 17,8 g białka, karp – 16,7 g, a mintaj – 12,2 g. Także pod względem zawartości tłuszczów pstrąg ma bardzo wysokie wartości odżywcze. Zawiera 0,7 g tłuszczów nasyconych, tłuszczów wielonienasyconych, czyli z grupy omega-3 i omega-6, 1,2 g, a tłuszczów jednonienasyconych 1,1 g. Kwasy omega-3 (EPA i DHA) są szczególnie ważne dla osób cierpiących na choroby układu krążenia i serca. Są to tzw. zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom złego cholesterolu i zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pstrąg ma średni poziom cholesterolu – 59 mg w 100 g. Mniej cholesterolu zawierają m.in. dorsz (43 mg), halibut (49 mg) i mintaj (46 mg).

Wartości odżywcze pstrąga: witaminy i minerały

Pstrąg zawiera duże ilości witamin z grupy B w 100 g: 5,4 mg niacyny (witaminy B3), 0,4 mg witaminy B6 oraz 4,5 µg witaminy B12. Więcej witaminy B12 mają m.in. makrela i śledź, ale są to ryby bardziej kaloryczne od pstrąga i zawierające mniej białka. Ponadto w 100 g pstrąga jest aż 481 mg potasu, to nawet więcej niż w halibucie (435 mg) czy w dorszu (413 mg). Pstrąg ustępuje innym rybom pod względem ilości selenu, bo ma go 12,6 µg, podczas gdy w dorszu, łososiu i śledziu jest go ponad 30 µg, a w makreli i halibucie ponad 40 µg. Z kolei ilość fosforu (271 mg) jest porównywalna do pozostałych gatunków ryb. Pstrąg zawiera też 25,3 mg magnezu (6% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej) oraz 52,9 mg wapnia (5% dziennego zapotrzebowania).

 

Część wartości odżywczych pstrąga niszczeje pod wpływem temperatury, dlatego zaleca się jego krótką obróbkę cieplną i bez używania dużej ilości dodatkowego tłuszczu i panierki. Zbyt często nie powinno się spożywać wędzonego pstrąga, ponieważ – jak i inne wędzone ryby – zawiera on szkodliwe związki azotowe.

Pstrąg tęczowy a potokowy

Pstrąg tęczowy i pstrąg potokowy różnią się pochodzeniem i wyglądem, ale oba gatunki należą do rodziny łososiowatych. Pstrąg potokowy pochodzi z Europy i występuje dziko m.in. w Polsce. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, w Polsce jest rybą hodowlaną. Oba gatunki można przyrządzać tak samo – w piekarniku czy na patelni. Pieczony pstrąg czy smażony doskonale smakuje z ziołami i masłem.


 

kanapka z sardynką
©photosiber/Fotolia
Styl życia
6 ryb, które warto jeść. Właściwości odżywcze ryb oraz substancje toksyczne zawarte w ich mięsie
Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D.

Najzdrowsze ryby to ryby, które zawierają najwięcej substancji odżywczych, a ich mięso nie jest w nadmiernym stopniu skażone toksycznymi metalami, dioksynami i pestycydami. Niestety nie zawsze bogactwo substancji odżywczych idzie w parze z brakiem toksyn. Z tego względu przy wyborze mięsa ryb nie można kierować się wyłącznie zawartością kwasów omega-3 i witaminy D. Pstrąg hodowlany – dietetyczne mięso Pstrąg hodowany w Polsce ma stosunkowo dużo kwasów omega-3 i witaminy D , a przy tym nie zawiera dużej ilości metali toksycznych. W jego mięso niewiele jest też trwałych zanieczyszczeń organicznych (np. pestycydów i dioksyn). Pstrąg zawiera pewną ilość rtęci: 54,8 µg/kg. Nie jest to jednak zagrażająca ludzkiemu zdrowiu dawka. Dopuszczalna dawka rtęci wynosi 0,5 mg na kilogram ciała.   W 100 g mięsa pstrąga znajduje się 1 g kwasów omega . Zapotrzebowanie osoby chorej na serce na kwasy omega-3 zaspokoi porcja mięsa ważąca 100 g. Natomiast już 50 g mięsa pstrąga wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie dorosłego, zdrowego człowieka na kwasy omega-3.   Pstrąg zawiera 2,3 µg witaminy D w 100 g, co stanowi ok. połowy dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na tę witaminę. Pstrąg jest też jedną z najmniej kalorycznych ryb , 100 g mięsa dostarcza ok. 160 kcal. Sardynki – witamina D W 100 g mięsa sardynek znajduje się 1,4 g kwasów omega-3. Już 30-40 g tego mięsa wystarczy, żeby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie człowieka na te kwasy. W sardynkach znajduje się też dużo witaminy D . Są one też w niewielkim stopniu zanieczyszczone rtęcią. Makrela – mięso bez zanieczyszczeń Porcja 100 g mięsa makreli dostarcza 1 g kwasów omega, co zaspokaja dzienne zapotrzebowanie osoby chorej na serca, a o połowę przewyższa dawkę profilaktyczną. Ta ilość mięsa...

ryba halibut
©mariusz_g/fotolia
Styl życia
Halibut - mało kalorii i dużo białka
Halibut to ryba o dużej zawartości białka, ale małej ilości tłuszczów. Wartości odżywcze halibuta dają mu wysoką pozycję na liście zdrowych ryb. Zawiera duże ilości selenu, niacyny i witaminy B6 oraz potasu.

Halibut to ryba o dużej zawartości białka, ale małej ilości tłuszczów. Wartości odżywcze halibuta dają mu wysoką pozycję na liście zdrowych ryb. Zawiera duże ilości selenu, niacyny i witaminy B6 oraz potasu.   Halibuta można przygotowywać na wiele sposobów. Możne być smażony, pieczony, wędzony. To bardzo zdrowa ryba, polecana szczególnie osobom dbającym o linię i zdrowy tryb życia. Kalorie, białko, tłuszcze, witaminy i minerały, czyli wartości odżywcze halibuta Zawartość białka w 100 g halibuta to aż 19 g, czyli prawie tyle samo, co w łososiu i pstrągu. Jednak halibut to o wiele chudsza ryba, bo ma 0,3 g tłuszczów nasyconych (dla porównania: łosoś 3,1 g, śledź 2,0 g), 0,3 g tłuszczów wielonienasyconych (łosoś 2,8 g, śledź 2,1 g) oraz 0,5 g tłuszczów jednonienasyconych (łosoś 4,4 g, śledź 3,7 g, makrela 5,5 g). Niska zawartość „zdrowych tłuszczów” nie przesądza o tym, że wartości odżywcze halibuta są niskie . Ryba ta zawiera duże ilości selenu (45,6 µg), niacyny, czyli witaminy B3 – (6,5 mg), oraz witaminy B6 (0,5 mg). Ma też więcej witaminy B12 niż np. dorsz i więcej fosforu niż dorsz i makrela. Natomiast pod względem zawartości potasu przewyższa większość ryb, więcej potasu ma tylko pstrąg. Przepis na pieczonego halibuta z ziołami Składniki: ½ kg świeżego halibuta bez skóry, ½ cytryny, 2 ząbki czosnku , kilka listków rozmarynu, 1 suszona papryczka chilli, 1 słodka suszona papryczka, sól, pieprz, kmin rzymski (kumin).   Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwy Ilość porcji: 4   Sposób przygotowania: Halibuta opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso przypraw solą, pieprzem, papryczką i kminem rzymskim, wetrzyj w rybę czosnek przeciśnięty przez praskę. W kawałki ryby powtykaj listki rozmarynu i pokrojoną...

Łosoś z warzywami
©ketrik17/fotolia
Styl życia
Przepis na pysznego łososia na parze z warzywami
Łosoś gotowany na parze z warzywami to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny by móc się cieszyć jego delikatnym smakiem.

Łosoś gotowany na parze z warzywami to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy jedynie pół godziny by móc się cieszyć jego delikatnym smakiem.   Łosoś z naturalnych łowisk jest bogatym źródłem witamin, zwłaszcza z grupy B, A, E i D. Dodatkowo dostarcza do organizmu jod i potas, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i działania układu krążenia. W łososiu obecne są także kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6 , odpowiedzialne za redukcję poziomu cholesterolu we krwi oraz wspomaganie działania serca i mózgu. Wysokie stężenie witamin grupy B w rybie, wzmacnia skórę i włosy. Łosoś gotowany na parze z warzywami Łosoś przyrządzony na parze jest bardzo zdrowy i delikatny w smaku . Podawany razem z papryką i brokułami tworzy pożywne danie na każdą porę dnia.   Potrzebujesz: garnka do gotowania na parze lub parowaru.   Składniki: dwa kawałki po 250 gramów łososia, 1 por, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, 1 brokuł, pęczek koperku, oliwa z oliwek (do smażenia), sól morska (do smaku), pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówka: Jeśli chcesz by łosoś był delikatniejszy, namocz go w solance. Wystarczy w litrze zimnej wody rozpuścić dwie łyżki soli i włożyć do niej łososia. Powinien się moczyć przez około 20 minut . Potem wystarczy osuszyć go i zacząć gotować na parze.   Sposób przygotowania: Łososia dokładnie umyj i osusz. Posyp go solą morską i pieprzem. Wlej litr wody do pojemnika naczynia do gotowania na parze. Żółtą i czerwoną paprykę umyj, i pokrój w paseczki. Brokuł porozdzielaj na kilka mniejszych różyczek....

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak