Łosoś ze szparagami jest znakomitym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad lub na wczesną kolację. Do przygotowania dania potrzebujesz kilku składników i czasu. Sprawdź nasz przepis.

Reklama

Składniki:

  • 0,5 kg filetów z łososia,
  • zielone szparagi,
  • skórki z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • pomidor,
  • ocet,
  • szczypior,
  • 2 żółtka,
  • masło.

Sposób przygotowania łososia

Filet z łososia umyj i osusz, po czym delikatnie natnij tak, by wetrzeć w rybę sól i pieprz. Przełóż doprawiony filet do srebrnej folii, do środka dołóż skórkę z cytryny i w takiej postaci odstaw do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wyjmij rybę z folii i smaż na głębokim oleju z każdej strony po 3-4 minuty.

Sposób przygotowania szparagów

Wstaw garnek wody i wsyp szczyptę soli do smaku. Kiedy woda zacznie wrzeć włóż do niej szparagi, tak by główki wystawały ponad wodę. Warzywo gotuj do miękkości. Po wyjęciu z wody odkrój główki i pokrój je na mniejsze kawałki.

Zobacz także

Sposób przygotowania pomidorów

Pomidory sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i usuń pestki. Następnie pokrój je w drobną kostkę i połącz z pokrojonym szczypiorkiem, solą, pieprzem i winnym octem.

Sposób przygotowania sosu:

Żółtka ubij i dodaj do nich sklarowane masło. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos przypraw solą i pieprzem.

Na talerzu umieść sos, następnie szparagi a na sam wierzch połóż obsmażonego łososia. Na koniec polej danie przygotowanymi pomidorami. Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama