Ryba po grecku
© minadezhda/Fotolia.com
Styl życia

Prosty przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.

Ryba po grecku pomimo swojej nazwy weszła już do kanonu potraw, które najczęściej goszczą na polskim wigilijnym stole. Smakuje nawet osobom, które nie przepadają za rybami, ponieważ warzywa zabijają nieprzyjemny dla niektórych, posmak ryby.

 

Składniki:

 

  • 300 g filetów ze świeżych ryb, najlepiej dorsza lub sandacza,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 średniej wielkości pietruszki,
  • pół dużego selera,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pieprz do smaku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • cytryna (do dekoracji),
  • natka pietruszki (do dekoracji).

 

Czas przygotowania: ok. 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przyrządzenia:

 

Usmaż rybę na oleju i przełóż do innego naczynia. Zetrzyj na tarce marchew i pietruszkę, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Wrzuć warzywa na patelnię, podlej 2-3 łyżkami wody i gotuj przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewaj odrobinę wody. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rybę połóż na półmisku i przykryj warzywami. Możesz udekorować danie plasterkami cytryny lub świeżą natką pietruszki.

 

Smacznego!

 

Kawałki dorsza położone na blacie i pokropione sokiem z cytryny.
©JoannaTkaczuk/Fotolia
Styl życia
Dorsz z grilla na ostro i zapiekany w folii z warzywami: 2 przepisy na rybę
Dorsza na patelni grillowej najlepiej smażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i imbiru. Piekąc rybę w piekarniku, należy pamiętać, aby dokładnie zawinąć końce folii. Masło dodane do dorsza, sprawi, że smak ryby będzie delikatniejszy.

Dorsza na patelni grillowej najlepiej smażyć z dodatkiem cebuli, czosnku i imbiru. Piekąc rybę w piekarniku, należy pamiętać, aby dokładnie zawinąć końce folii. Masło dodane do dorsza, sprawi, że smak ryby będzie delikatniejszy.   Dorsze, nazywane wątłuszami, są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3, które naturalnie zwiększają odporność organizmu. Z wątroby ryby pozyskiwany jest tran, zawierający duże ilości witaminy A oraz D. Dorsz z grilla na ostro z chili, czosnkiem i imbirem Potrzebujesz: ręcznika papierowego, rękawiczek foliowych, moździerza, patelni do grillowania.   Składniki (na 2 porcje): 1 dorsz (około 500 gramów), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 korzeń imbiru (wielkości ziarnka białej fasoli), 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka cukru, 1 łyżka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki sosu rybnego, szczypiorek (do ozdoby), plasterek cytryny.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Natnij rybę ukośnie , z obu stron, w najgrubszym miejscu. Z papryczki chili usuń gniazda nasienne i drobno pokrój (najlepiej w rękawiczkach foliowych). Do moździerza dodaj pieprz, papryczkę chili i sos rybny i całość utrzyj na jednolitą masę. Pastą natrzyj rybę z obu stron. Odstaw do zamarynowania, w chłodne miejsce, na 30 minut. Imbir i czosnek pokrój w cienkie plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Patelnię posmaruj oliwą. Grilluj rybę 10 minut z jednej strony. Dodaj cebulę, czosnek i imbir posypany cukrem. Przewróć dorsza na drugą stronę i grilluj 10 minut. Całość z patelni przełóż na talerz. Danie oprósz posiekanym szczypiorkiem. Obok ryby połóż plasterek...

Talerz z łososiem i warzywami.
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis na łososia, dorsza i sandacza gotowanego na parze
Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.

Ryby gotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych. Para jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej jedzenia.   Ryby są niskokaloryczne. Powinny je jeść osoby na diecie, dbające o linię, zdrowo odżywiające się i mające problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Łosoś gotowany na parze z warzywami Łosoś z dodatkiem cebulki, groszku, kukurydzy i marchewki tworzy smaczne oraz niesamowicie zdrowe danie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6 (odpowiedzialne są za poziom triglicerydów we krwi, kondycję naszego mózgu i nastrój).   Potrzebujesz: garnka, sita do parowania.   Składniki na 2 porcje: 400 g filetu z łososia, 4 ząbki czosnku , marchewka, 1 cebula, 100 g groszku, 100 g kukurydzy, 4 ziemniaki, 2 łyżki soku z cytryny, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj i osusz rybę. Polej sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek, ziemniaki, marchewkę i pokrój w plasterki. Do garnka wlej niewielką ilość wody. Włóż sito do parowania. Ułóż na sicie rybę i warzywa. Dosyp groszku i kukurydzy. Gotuj na parze pod przykryciem przez pół godziny.  Smacznego! Dorsz gotowany na parze Dorsz z kalafiorem gotowany na parze to dietetyczne danie pełne smaku i aromatu. Pokochają je wszyscy fani lekkiego, zdrowego i smacznego jedzenia.   Potrzebujesz: parowaru.   Składniki na 2 porcje: 300 g filetu z dorsza, 1 kalafior, 150 g jogurtu naturalnego , 2 łyżki musztardy sarepskiej, tymianek (do smaku), bazylia (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), oregano (do smaku), rozmaryn (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut (60 minut oczekiwania)...

Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami
Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu. Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy Składniki na zupę: 1 mała cukrowa cebula, 1 średniej wielkości por – tylko bała część, 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki, 1 mały lub ½ dużego selera, 3 średniej wielkości ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżeczka sosu sojowego jasnego, szczypta białego mielonego pieprzu, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczka oleju kokosowego. Składniki na czipsy: łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta soli himalajskiej, 1 ząbek czosnku, 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu . Sposób przygotowania: 1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. 2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami. 3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym . Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner