Makaron z łososiem na patelni.
©Massimiliano Gallo/fotolia
Styl życia

Przepisy na makaron z łososiem i łososia zapiekanego z serem

Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.

Aby świeży łosoś nie był zbyt suchy, obsmażaj go krótko – po maksymalnie 3 minuty z każdej strony – żeby pozostał wilgotny wewnątrz. Apetycznie chrupiąca skorupka na zewnątrz dobrze smakuje skropiona sokiem z cytryny lub limonki.

 

Ryba psuje się od głowy, więc podczas wybierania świeżego łososia (jeśli w sklepie masz możliwość obejrzenia ryby w całości) warto zwrócić uwagę na wygląd jego oczu - nie mogą być mętne. Sprężyste mięso, błyszcząca skóra oraz różowe i wilgotne skrzela są również oznaką świeżości ryby.

Przepis na makaron ze smażonym łososiem w sosie cytrynowym

Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, białko i witaminy. Najlepsze dzwonki z łososia pochodzą ze środkowej części ryby i charakteryzują się dużymi słojami tłuszczowymi.

 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 500 gramów fileta z łososia w kawałku,
  • 400 gramów kolorowego makaronu tagliatelle (szerokie wstążki) o smaku czosnkowym, szpinakowym lub pomidorowym,
  • 4 łyżki odsączonych kaparów ze słoika,
  • 1 sparzona cytryna,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła,
  • 200 mililitrów śmietanki 36%,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki miodu,
  • odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu,
  • świeży koperek do dekoracji.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj makaron tagliatelle w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
  • W garnku o głębokim dnie rozgrzej połowę masła i zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  • Dodaj miód i sok z całej cytryny i duś na małym ogniu kilka minut.
  • Stopniowo wlewaj do rondla słodką śmietankę, często mieszając - sos powinien zgęstnięć po kilku minutach.
  • Dorzuć do sosu pozostałą część masła i gotuj na małym ogniu, dopóki sos nie zmniejszy objętości.
  • Usuń skórę z łososia i dokładnie umyj w bieżącej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym rybę.
  • Natrzyj ją solą i pieprzem i smaż razem z odsączonymi kaparami ze słoika na rozgrzanej na patelni oliwie po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Podawaj w głębokich talerzach – na spodzie makaron ułożony w gniazdka, na nim kawałki smażonego łososia z kaparami, zanurzone w kremowym sosie cytrynowym.
  • Ozdób potrawę posiekanym drobno koperkiem oraz otartą skórką ze sparzonej cytryny.

Przepis na łososia zapiekanego z serem pleśniowym i gruszkami

Smak pieczonej ryby można podkreślić słodkim sosem chili i ostrzejszym serem z niebieską pleśnią. Wyrazista gruszka i sok z limonki odmienią charakter tego dania, do którego można również zaserwować chińskie kluski oraz smażone z grzybami mun warzywa w słupkach.

 

Składniki (na 3 porcje):

  • 3 filety z łososia bez skóry po około 170-200 gramów,
  • 100 gramów sera z niebieską pleśnią,
  • 2 średnie gruszki,
  • 1 por,
  • pół pęczka pietruszki,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili,
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku,
  • odrobina soli i pieprzu.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200° Celsjusza.
  • W małej miseczce wymieszaj sok z limonki z miodem, sosem chili, posiekaną pietruszką, czosnkiem.
  • Umyj i osusz filety rybne.
  • Oprósz je z obu stron solą i pieprzem i nasmaruj marynatą.
  • Ułóż kawałki łososia oddzielnie na sporych kwadratach papieru do pieczenia.
  • Rozłóż na filetach kostki lub cienkie plasterki gruszki, pokruszony ser pleśniowy, półplasterki sparzonego pora.
  • Zbierz rogi papieru razem w dłoń i uformuj niewielki pakunek z odrobiną wolnego miejsca nad rybą.
  • Zwiąż papilotki kawałkami sznurka bądź łodygami szczypiorku.
  • Zapiekaj w piekarniku około 20 minut.
  • Podawaj rybne pakunki na górce z kaszy, polane sosem chili z surówką lub sałatką ze świeżych warzyw.

 

Smacznego!


 

naleśniki z serem pleśniowym
© maryviolet/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na rybę i naleśniki à la quesadilla z serem pleśniowym
W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.

W daniach rybnych warto zapiec niebieski ser pleśniowy w sosie na bazie pora i śmietany. Doskonale sprawdzi się tu również posiekana trawa cytrynowa, plasterki limonki lub słodki sos chili.   Pokochaj ser pleśniowy dodawany do dań na ciepło. Pieczenie wydobywa z niego nowy smak, a ser zyskuje nową konsystencję, oblepiając mięso lub rybę kremową warstewką. Przepis na zapiekaną rybę z porem i serem pleśniowym niebieskim Rada: wzbogać smak smażonej ryby, dodając do niej lekko słodki sok z pomarańczy lub garść suszonej żurawiny.   Składniki (na 2 duże porcje): 400 gramów filetów z białej ryby w grubszych kawałkach (dorsz, miruna, sola), 100 gramów sera z niebieską pleśnią, 1 por, 1 cebula, 400 gramów śmietany 18%, sok wyciśnięty z połowy cytryny, kilka łyżek oleju, 1 jajko, kilka łyżek mąki, pół pęczka koperku, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, pół łyżeczki pieprzu ziołowego lub cytrynowego, odrobina soli, szczypta cukru.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozgrzej olej na patelni i duś przez 10 minut cebulę pokrojoną w piórka i krążki porów. Umyj filety rybne, osusz, zamocz w soku z cytryny i obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu oraz w mące. Podsmaż rybę po kilka minut z każdej strony na gorącym oleju. Gdy pory zmiękną, wlej na patelnię śmietanę, dodaj posiekany drobno koperek, zioła prowansalskie, szczyptę soli, cukru i pieprzu. Duś sos kilka minut, często mieszając i wkrusz do niego ser pleśniowy. Ułóż filety rybne w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 15-20 minut. Podawaj...

łosoś pokrojony w dzwonka z cząstką cytryny
©BillionPhotos.com/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z tuńczyka i łosoś na wigilię – przepisy
Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło.

Ryba na wigilię to wielowiekowa tradycja. Najczęściej serwowane ryby to karp i śledzie. Obecnie równie łatwo dostępne i coraz chętniej wybierane jako ryby na wigilię są tuńczyk oraz łosoś. Ten pierwszy zwykle występuje w sałatce, drugi – na ciepło. Rybne potrawy na wigilię przyrządza się na zimno i na ciepło. Pyszna, słodko-kwaśna rybna sałatka zaostrza apetyt i jest jednocześnie lżejsza niż inne potrawy wigilijne, jak kapusta z grzybami czy pierogi. W tej roli najlepiej sprawdza się sałatka z tuńczykiem. Z kolei monotonię potraw z karpiem może przełamać podanie smażonego lub duszonego na parze czy pieczonego łososia . Sałatki wigilijne – sałatka z tuńczyka: przepis Sałatka z tuńczyka z ryżem Potrzebujesz: tarki. Składniki (na 6-8 porcji): 2 puszki tuńczyka w kawałkach, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka zielonego groszku, 1 cebula, 1 duże jabłko, ok. 250-300 gramów papryki marynowanej (lub ogórków konserwowych), 1 woreczek ugotowanego ryżu (około 100-150 gramów przed ugotowaniem), sól i pieprz do smaku 4-6 łyżek majonezu. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut gotowanie i studzenie ryżu Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Tuńczyka odsącz z oleju lub sosu własnego i włóż do miski. Cebulę i paprykę (lub ogórki) pokrój w kostkę, dodaj do tuńczyka. Odcedź groszek i kukurydzę, dodaj do miski. Obierz jabłko i zatrzyj je na tarce na grubych oczkach. Dodaj ugotowany ryż. Dopraw pieprzem, wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj majonez, ponownie wymieszaj, na końcu dodaj sól do smaku. Wskazówka: Sałatka z tuńczyka jest najlepsza, gdy schłodzi się w lodówce przynajmniej przez kilkadziesiąt minut. Łosoś wigilijny: zastępca smażonego karpia...

Surowy filet z łososia na desce, obok posiekany koperek i cytryna
©adrian_am13/Fotolia.com
Styl życia
Obiad dla gości w 20 minut: pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku
Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.

Obiad dla niespodziewanych gości powinien być ekspresowy w przygotowaniu, ale też efektowny. Ciekawe propozycje to pieczony łosoś i kurczak po seczuańsku. Przygotowanie tych potraw nie zajmie dłużej niż 20 minut.   Oba przepisy bazują na popularnych składnikach, które na pewno masz w domu lub kupisz w najbliższym sklepie. Pieczony łosoś z koperkiem w 20 minut Składniki na 4 osoby: 4 porcje świeżego, filetowanego łososia (możesz go zastąpić pstrągiem łososiowym), 1 cytryna, garść świeżego kopru, przyprawy do smaku: pieprz, sól, ulubione zioła.   Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem) Stopień trudności: bardzo łatwe   Sposób przygotowania: Łososia umyj zimną wodą, wysusz ręcznikiem papierowym i przypraw. Cytrynę przekrój na pół. Z jednej połówki wyciśnij sok, a następnie skrop nim filety ryby. Drugą połowę pokrój w plastry. Posiekaj koper i posyp nim łososia. Na każdej porcji ryby ułóż plaster cytryny. Każdy filet zawiń oddzielnie w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 12-15 minut. Można też ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.   Filety z łososia dobrze komponują się z pieczonymi ziemniakami i świeżymi surówkami . Jeśli nie masz dużo czasu na przygotowanie dodatków, podaj rybę z frytkami i sałatą z dressingiem jogurtowym. Szybki kurczak po seczuańsku Składniki dla 4 osób:   2 filety z kurczaka, 5 łyżek sosu sojowego (możesz go zastąpić przyprawą w płynie), 3 łyżki mąki kukurydzianej, 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1/4 szklanki wody, 1/4 łyżeczki przyprawy chili.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: średnie   Sposób...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner