Zbliżenie na węgierski langosz
© Viliam/Adobe Stock
Styl życia

Wegański langosz - przepis na węgierski placek w wersji roślinnej

Langosz (langos) to tradycyjny węgierski przysmak, który w kraju nad Dunajem jedzony jest jako przekąska, drugie danie lub pełnoprawny posiłek. To, jakim daniem się stanie, jest uzależnione od dodatków, które będą umieszczone na jego wierzchu. Langosz jest dużym plackiem z mąki pszennej, ziemniaków i drożdży smażonym w głębokim oleju.

Langosz (langos) to tradycyjny węgierski przysmak, który w kraju nad Dunajem jedzony jest jako przekąska, drugie danie lub pełnoprawny posiłek. To, jakim daniem się stanie, jest uzależnione od dodatków, które będą umieszczone na jego wierzchu. Langosz jest dużym plackiem z mąki pszennej, ziemniaków i drożdży smażonym w głębokim oleju.

 

Langosz w wersji wegańskiej nie jest trudniejszy w przygotowaniu od pierwowzoru. Wystarczy w przepisie zamienić mleko krowie na dowolne mleko roślinne, a tradycyjne dodatki, takie jak: kwaśną śmietanę i ser żółty zastąpić wegańskim żółtym serem i wegańską śmietaną (np. ze słonecznika) lub w opcji fit świeżymi ziołami, płatkami drożdżowymi oraz warzywami. Langosze można jeść również na słodko, np. posypane cukrem pudrem.

 

Przepis na wegański langosz

 

Składniki na 4 duże placki:

  • 2 duże obrane ze skórki i ugotowane ziemniaki,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka cukru np. trzcinowego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki neutralnego w smaku oleju,
  • 1,5 szklanki ciepłego niesłodzonego mleka roślinnego, np. ryżowego lub wody,
  • olej do smażenia, najlepiej ryżowy lub rzepakowy.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki rozgnieć widelcem lub tłuczkiem na gładkie puree.
  • W dużej misce przygotuj drożdżowy zaczyn: wymieszaj pokruszone drożdże z 10 łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka lub wody, cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły “pracować”.
  • Do gotowego zaczynu dodaj olej, pozostałe mleko lub wodę, sól, ziemniaki delikatnie wymieszaj i cały czas mieszając, zacznij powoli dodawać mąkę. Po wsypaniu całej mąki zacznij wyrabiać ciasto. W miarę wyrabiania powinno zacząć odklejać się od dłoni, jeżeli jest zbyt mokre lub luźne dosyp trochę mąki. Po wyrobieniu umieść kulkę ciasta w oprószonej mąka misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto na 4 części i uformuj z nich langosze o grubości około 1,5 - 2 cm. Ułóż placki na stolnicy lub posypanym mąka blacie i przykryj ściereczką - dzięki temu nie wyschną, czekając w kolejce do smażenia.
  • Rozgrzej na patelni olej, musi być go tyle, aby placek zanużył się w nim całkowicie.
  • Smaż langosze na złoto z obu stron.
  • Po usmażeniu wykładaj langosze na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.


 

Langosze najlepiej smakują na ciepło, dlatego podawaj je od razu z ulubionymi dodatkami.

 

 

Racuchy drożdżowe
© minadezhda/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na racuchy drożdżowe, jedną z dwunastu potraw wigilijnych
Racuchy drożdżowe są jedną ze słodkich potraw wigilijnych. Racuchy to przygotowane na bazie mąki, jaj, ciepłego mleka i drożdży placuszki, smażone na złoty kolor w głębokim tłuszczu.

Racuchy drożdżowe są jedną ze słodkich potraw wigilijnych. Racuchy to przygotowane na bazie mąki, jaj, ciepłego mleka i drożdży placuszki, smażone na złoty kolor w głębokim tłuszczu.   Rada: W trakcie wyrastania ciasta drożdżowego nie należy zaglądać do miski, aby ciasto nie opadło. Racuchy będą puszyste, jeżeli ciasto dobrze wyrośnie. Aby racuchy drożdżowe nie były zbyt tłuste należy wykładać je na dobrze rozgrzany, skwierczący olej. W trakcie smażenia obracać tylko jeden raz, a po smażeniu wykładać na ręcznik papierowy , który wchłonie nadmiar tłuszczu.   Potrzebujesz: dużej metalowej miski, bawełnianej ściereczki, łyżki, ręcznika papierowego, dużego talerza, szklanki.   Składniki:  ½ kg mąki pszennej, 50 g drożdży, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 1,5 szklanki ciepłego mleka, olej do smażenia .   Sposób wykonania: 1. Drożdże pokrusz i wrzuć do dużej miski. Do drożdży wsyp cukier i wlej mleko. Mieszaj aż do rozpuszczenia drożdży. Miskę przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.   2. Do miski dodaj jajka, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.   3. Miskę ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 50 minut do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.   4. Do szklanki wlej ciepłą wodę. Racuchy drożdżowe należy wykładać na patelnię łyżką. Moczenie łyżki w szklance z ciepłą wodą sprawi, że ciasto drożdżowe będzie łatwo odchodziło od łyżki.   5. Na patelnię wlej olej na wysokość ok. 1,5 cm i rozgrzej go na ogniu. Gdy olej zaczyna skwierczeć zmniejsz ogień, nabierz ciasto na łyżkę i...

bliny wegańskie
©kitchenkiss.de/Fotolia
Styl życia
Przepisy na bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej – wytrawne i słodkie
Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.

Bliny ziemniaczane to połączenie kuchni rosyjskiej z polską. Blinami bywają nazywane popularne u nas placki ziemniaczane, jednak te oryginalne, kresowe bliny z ziemniakami mają niewiele wspólnego. Tradycyjnie przyrządza się je z drożdży, mąki pszennej lub gryczanej i mleka lub wody.   Bliny ziemniaczane w wersji wegetariańskiej można podawać z kwaśną śmietaną i sokiem z cytryny, jajkiem sadzonym, świeżymi ziołami, sosem pieczarkowym, pomidorowym lub koperkowym. Wyśmienicie smakują również na słodko, polane miodem, konfiturą lub z dodatkiem świeżych owoców i jogurtu. Bliny ziemniaczane z sosem pomidorowym Składniki na około 10 placków: 6 dużych ziemniaków, 1 mała cebula, 2 jajka, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżeczka soli, olej do smażenia. Składniki na sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych bez skórki, mała cebula czerwona, garść listków świeżej bazylii , 1 ząbek czosnki, łyżka sosu sojowego jasnego, olej do smażenia.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odciśnij nadmiar soku przy pomocy bawełnianej ściereczki lub gazy. Płyn ostrożnie odlej , na dnie powinna wytrącić się skrobia. Jeżeli jest jej bardzo niewiele dodaj mąkę ziemniaczaną. Cebulę zetrzyj na tarce. Do skrobi/mąki ziemniaczanej wsyp starte ziemniaki, sól, cebulę i dobrze wszystko wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Ciasto wykładaj łyżką i formuj grube placki. Smaż na małym ogniu na złoto z każdej strony. Przygotuj sos: cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oleju z dodatkiem sosu sojowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodaj pomidory i 5 łyżek soku spod nich. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minuty. Zblenduj sos na gładką masę z dodatkiem bazylii....

Langosz ze śmietaną, serem, szynką i rukolą na obrusie w kratę
©diamant24/Fotolia
Styl życia
Kuchnia węgierska: tradycyjny langosz
Langosz (węg. lángos) dawniej przygotowywany był z ciasta chlebowego. Pieczono go nad żywym ogniem i podawano wyłącznie na śniadanie. Obecnie tworzony jest na bazie drożdży, mąki, ziemniaków i mleka. Może być podawany zarówno na słodko, jak i słono.

Langosz (węg. lángos) dawniej przygotowywany był z ciasta chlebowego. Pieczono go nad żywym ogniem i podawano wyłącznie na śniadanie. Obecnie tworzony jest na bazie drożdży, mąki, ziemniaków i mleka. Może być podawany zarówno na słodko, jak i słono.   Langosze są popularne nie tylko na Węgrzech ale również w Czechach, w Serbii, na Słowacji i w Chorwacji . Sprzedaje się je na ulicach i w barach szybkiej obsługi. Ceny langoszy wahają się między 200 a 500 forintów (od 3 do 7 złotych). Węgierski langosz Tradycyjnie langosz podaje się wysmarowany śmietaną ze startym, żółtym serem . Wyśmienicie smakuje zarówno z okrasą czosnkową, ze śmietaną i czerwoną cebulą, z leczo, jak i gulaszem. W wersji na słodko można go jeść z konfiturami, owocami, cynamonem lub miodem .   Potrzebujesz: dwóch misek, ręcznika papierowego, głębokiej patelni.   Składniki na 4 porcje: 200 g ziemniaków mącznych , łyżeczka cukru, 30 g drożdży, 400 ml mleka, 500 g mąki pszennej , 4 łyżki oleju, 10 g soli, olej do głębokiego smażenia (tak, aby zalać do 5 cm wysokości patelni), 10 g śmietany 18%, 20 g tartego, żółtego sera.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki w mundurkach , odcedź je, ostudź i obierz. Rozgnieć je na puree. Wsyp mąkę do miski. W misce wymieszaj 100 ml ciepłego mleka z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut całość w ciepłe miejsce . Do dużej miski wsyp 500 g mąki i wymieszaj z solą, ziemniakami, olejem, zaczynem drożdżowym. Lekko wymieszaj. Podczas wyrabiania ciasta stopniowo dolewaj mleka. Na koniec posyp mąką i owiń w ściereczkę. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Przygotuj głęboką patelnię i wlej olej do smażenia na głębokość...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik