Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Chleb z ziaren na ciemnym tle
© id-art/Adobe Stock
Styl życia

Jak zrobić chleb z ziarnami bez mąki i zakwasu? Przepis, krok po kroku

Chleb z ziarnami nie zawiera mąki, drożdzy ani zakwasu. Przygotowując go do wypieku, możesz dodać swoje ulubione składniki, np. żurawinę lub jagody goji. Upieczony chleb jest pyszny, a dzięki płatkom owsianym, pestkom nasion i pozostałym składnikom zawiera dużo błonnika i cennych wartości odżywczych.

Chleb z ziarnami nie zawiera mąki, drożdzy ani zakwasu. Przygotowując go do wypieku, możesz dodać swoje ulubione składniki, np. żurawinę lub jagody goji. Upieczony chleb jest pyszny, a dzięki płatkom owsianym, pestkom nasion i pozostałym składnikom zawiera dużo błonnika i cennych wartości odżywczych.

 

Aby chleb zrobiony z samych ziaren nie rozpadł się po wyjęciu z piekarnika, do przepisu trzeba użyć babki płesznik. Dzięki niej możliwe jest “sklejenie” wszystkich składników w jedną masę. Nasiona babki regulują przemianę materii i pracę jelit. Użyta w przepisie żurawina ma właściwości antybakteryjne. Zawarte w niej flawonoidy działają dobroczynnie na serce i układ krążenia. Sprawdź, jak samemu zrobić zdrowy i smaczny zamiennik tradycyjnych chlebów.

Czego potrzebujesz:

  • dużej miski,
  • formy do pieczenia,
  • papieru do pieczenia.

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • ¾ szklanki siemienia lnianego,
  • 1 i ¼ płatków owsianych,
  • ½ szklanki orzechów lub migdałów,
  • ⅓ szklanki pestek dyni,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 4 łyżki babki płesznik,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 i ½ szklanki wody,
  • ½ szklanki suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki jagód goji.

Czas przygotowania: 3,5 godziny

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodaj miód, 1 i ½ szklanki przegotowanej, zimnej wody i suszoną żurawinę. Ponownie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dzięki babce płesznik masa po jakimś czasie zacznie gęstnieć. Tak przygotowaną mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, żeby forma nie była zbyt duża, ponieważ chleb nie zmieni już swojej objętości. Pozostaw blaszkę na 2 godziny w miejscu o temperaturze pokojowej. W tym czasie wszystkie składniki będą miały szansę się skleić.

Po upływie tego czasu wstaw formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz chleb przez 20 minut. Następnie wyjmij go z formy. Przez kolejne 40 minut piecz go na samej blasze od piekarnika. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Ostudzony chleb jest gotowy do spożycia!

Smacznego!

Wskazówka: Pamiętaj, że użycie babki płesznik jest konieczne i nie da się jej zastąpić innym produktem. Chleb wyśmienicie smakuje ciepły, posmarowany masłem roślinnym.

Wegańskie brownie
© korkiatt/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe z kakao: brownie z czerwonej fasoli i batata
Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.

Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach. Czekoladowe ciasto bez jaj to pomysł na pyszny deser np. na przyjęcie wielkanocne. Zamiast jaj można wykorzystać puree z warzyw lub owoców, np. bananów. Dodatek kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe. Wegańskie brownie z batata krok po kroku Składniki (na blachę 20x20 cm):  2 średnie bataty, 6 łyżek kakao, 15 daktyli bez pestek,  1 szklanka migdałów lub ¾ szklanki mąki migdałowej , ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, szczypta soli, 3-4 krople ekstraktu waniliowego, opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego, można dodać też rodzynki, kardamon, cynamon i posiekane orzechy.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:  Umyj, obierz i pokrój bataty w kostkę. Gotuj je w wodzie z 1 łyżeczką soli do miękkości (około 15 minut). Rozdrobnij bataty na puree. W trakcie gotowania batatów zalej daktyle wrzątkiem. Pozostaw je na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj daktyle i wymieszaj z puree. Zmiel migdały (najlepiej w młynku do kawy) i połącz je (lub mąkę migdałową ) z kakao oraz solą. Wlej ekstrakt waniliowy do batatów i daktyli, a następnie dodaj do nich suche składniki (w tym bakalie oraz przyprawy, jeśli chcesz ich użyć).  Wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.  Piecz brownie przez około 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowe, włóż w ciasto patyk – powinien być suchy, jeśli deser się upiekł. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw...

Pieczenie chleba - przepisy
EastNews
Newsy
Pieczenie chleba w domu! Oto najlepsze, proste przepisy na chleb Magdy Gessler, Ewy Wachowicz i Ani Lewandowskiej
Ze sklepów znikają drożdże, bo Polacy pieką chleba w domach. Chleb w domu - jak upiec, proste przepisy na domowy chleb.

Pieczenie chleba w domu podczas kwarantanny stało się jedną z ulubionych rozrywek Polaków! Właśnie dlatego w sklepach brakuje drożdży, które podobnie jak makarony czy papier toaletowy, stały się prawdziwym towarem deficytowym. Kto je upolował, z pewnością może upiec domowy chleb! Zebraliśmy dla Was najlepsze przepisy na domowy chleb - m.in. Magdy Gessler czy Ewy Wachowicz. Gotowi? Czas start! Pieczenie chleba - prosty przepis Zaczniemy od prostego przepisu na chleb: Składniki: 15 gramów świeżych drożdży, 4 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek oleju, pół łyżeczki cukru, łyżka soli, 3 szklanki letniej wody. Sposób przygotowania: Połącz drożdże z cukrem i poczekaj aż się rozpuszczą. Rozpuszczone drożdże połącz z mąką, olejem,  solą  i wodą. Zagniataj ciasto przez około 7 minut – do momentu, kiedy będzie się tylko delikatnie przyklejać do dłoni. Włóż ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Wyrośnięte ciasto zagnieć w podłużny bochen i przełóż do formy. Piecz 10 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza, a następnie 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Przepis na domowy chleb Magdy Gessler Składniki: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soli 250 g mąki pszennej chlebowej 250 g mąki razowej 150 ml zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 3 łyżki pestek słonecznika Sposób przygotowania: Wymieszać w misce zakwas z drożdżami i wodą. Dodać oliwę i sól. Stopniowo wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto Pod koniec dodać pestki słonecznika. Posmarować czystą miskę oliwą i...

babka wielkanocna na świątecznym stole
©teressa/Fotolia
Styl życia
Receptury na babki wielkanocne – drożdżową i piaskową
Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.

Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem. Drożdżowa babka wielkanocna Składniki: 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej, 40 g cukru, szczypta soli, 3 jajka, 150 g masła. Czas wykonania: 180 minut Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wyjdą 2 babki   Sposób przygotowania: W dużej misce rozmieszaj dokładnie drożdże w temperaturze pokojowej z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wskazówka: mleko powinno mieć mniej niż 40°C. Po kwadransie, gdy rozczyn będzie już wyrośnięty , dodaj pozostałe ciepłe mleko i cukier, a także sól, przesiej mąkę, wymieszaj wszystko. Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej, ciągle mieszając. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do miski ani do dłoni. Dodaj bakalie : rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę – łącznie 1⅓ szklanki. Odstaw ciasto ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj je ściereczką. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz i zagnieć szybko. Podziel na dwie równe części i umieść w natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremkach . Odstaw kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Po wyjęciu z pieca studź 10 minut i wyjmij babki wielkanocne z formy. Ostygniętą babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Babka piaskowa na Wielkanoc Składniki: 200 g masła , 1¼szklanki...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner