Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com
Styl życia

Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

 

Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok.

Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego

Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika, odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.

 

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól morska.

 

Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego, którego używamy.

 

Sposób przygotowania:

  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie.
  • Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła.
  • Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.

 

Kolorowa tarta warzywna z kozim serem

Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 żółtko,
  • sól.

 

Na nadzienie:

  • 100 g koziego sera,
  • 1/2 szklanki chudej śmietany,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • oliwa,
  • pieprz,
  • sól.

 

Czas wykonania: 30 minut + 30 minut na pieczenie

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi okrągła blacha do tarty.

 

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wałkujemy dość cienko i wkładamy do okrągłej formy na tartę.
  • Dociskamy ciasto fasolą lub kulkami ceramicznymi i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku z włączonym termoobiegiem około 15 minut.
  • Dusimy na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i plasterki cukinii.
  • Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa z patelni, plasterki pomidorów i pokruszony kozi ser.
  • W misce mieszamy jajko i śmietanę, doprawiamy je i wylewamy na wierzch tarty.
  • Pieczemy kolejny kwadrans w 180°.

     

  • Przepisy na dania z cykorii są najczęściej bardzo proste i przyjemne w realizacji. Wege przepisy na dania z cykorią: zapiekanka, łódeczki i sałatka
  • Wegetariańskie przepisy obiadowe są równie nieskomplikowane jak receptury z użyciem mięsa. Pyszny wegetariański obiad: przepisy bezmięsne.
  • Ryż z warzywami idealnie nadaje się do smażenia w woku lub na patelni bądź do zapiekania w piekarniku. Ryż z warzywami: danie główne i wspaniały dodatek.

 

Tarta z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z truskawkami – pyszny deser w wersji klasycznej lub niskokalorycznej i bezglutenowej
Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.

Mała porcja tarty z soczystymi truskawkami ma około 300 kalorii. Pyszny deser można modyfikować, robiąc kruche ciasto z mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej - z mieszanki mąk jaglanej, ryżowej i kukurydzianej. Krem można zrobić z serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego.   Zimowe oczekiwanie na świeże owoce sprawia, że pierwsze truskawki pochłaniamy już w drodze ze straganu do domu. Warto wykorzystać je do upieczenia pysznego, pachnącego deseru dla całej rodziny. Przepis na tartę z truskawkami i serkiem Jeżeli przed pieczeniem truskawkowej tarty okaże się, że nie mamy w lodówce serka mascarpone , śmiało użyjmy kremowego, delikatnego, homogenizowanego serka waniliowego. Jego słodycz sprawi, że nie będziemy musieli używać zbyt dużej ilości cukru.   Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 50 g mąki krupczatki, 120 g masła, 1 żółtko , 3 łyżki cukru pudru, sól.   Nadzienie: 250 g serka mascarpone lub homogenizowanego waniliowego, 1/2 kg truskawek, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, do ozdoby: płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.   Czas wykonania: 40 minut (bez czasu pieczenia i chłodzenia ciasta) Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzi okrągła blaszka na tartę (23 cm)   Sposób przygotowania: 1. Wsypujemy do dużej miski suche składniki ciasta oraz żółtko. 2. Masło siekamy ostrym nożem i jednocześnie mieszamy je z mąką. 3. Wyrabiamy rękami gładkie i elastyczne ciasto, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. 4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180° i natłuszczamy dokładnie blaszkę do tarty kawałkiem masła. 5. Schłodzone ciasto najlepiej rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wykładamy nim formę do tarty i nie przejmujemy...

Tarta z jabłkami
© sara_winter/Fotolia.com
Styl życia
Tarta z jabłkami – konkurencja dla szarlotki
Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.

Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.   Dobra tarta musi mieć dobrze przygotowany spód, na który następnie nakłada się nadzienie. Jest wiele rodzajów przepisów na spód do tarty, różniących się detalami. Najbardziej klasyczny polega na zrobieniu kruchego ciasta, które po schłodzeniu się rozwałkowuje i przekłada do formy. Nie wymaga wcześniejszego zapiekania. Możesz kupić także gotowe ciasto francuskie i zrobić spód z niego. Przepis na kruchy spód do tarty Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 3/4 kostki schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj wszystkie suche składniki. 2. Dodaj posiekane na małe kawałki masło. 3. Rozetrzyj ciasto w palcach, tworząc kruszonkę . 4. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto, po czym odstaw do lodówki, by się schłodziło przez 30 minut. 5. Rozwałkuj szybko ciasto na kształt okręgu i przełóż na blachę.   Przed nałożeniem nadzienia należy ciasto wcześniej ponakłuwać widelcem, dzięki czemu nie będzie się wybrzuszało pod wpływem temperatury. Tarta z jabłkami i cynamonem – przepis podstawowy Składniki: 5 jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 6 łyżeczek cukru.   Sposób przygotowania: 1. Jabłka pokrój w małe kawałki i przełóż do garnka. 2. Dodaj cukier i cynamon. 3. Duś na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną. 4. Przełóż na przygotowany wcześniej spód i piecz 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.   Smacznego! Inne pomysły na tartę z jabłkami Tartę z jabłkami możesz...

Szparagi w cieście francuskim
© aneta_gu/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi zapiekane w cieście francuskim – przepis na szparagi białe zapiekane z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera
Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim można podawać na dwa sposoby. Jednym z nich jest owinięcie szparagów szynką parmeńską i ciastem francuskim, a drugim są szparagi zapiekane w sosie beszamelowym. Jeszcze ciepły dressing dodajemy do szparagów po około 10 minutach zapiekania w piekarniku. Szparagi w cieście francuskim - przepis Szparagi zapiekane na cieście francuskim to przepis, z którym można dowolnie eksperymentować. Szynkę parmeńską można zastąpić inną szynką dojrzewającą , np. szynką serrano pochodzącą z Hiszpanii lub prosciutto – surową włoską odmianą. Ser żółty zastąpić może mozzarella lub ser kozi.   Przygotuj: blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, tarkę do sera.   Składniki: pęczek białych szparagów , około 150 gramów ciasta francuskiego, plasterki szynki parmeńskiej (połowę ilości łodyżek szparagów), około 100 gramów żółtego sera, oliwa extra virgin, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rozmrożone wcześniej ciasto francuskie rozwałkuj do grubości około 2 milimetry. Szparagi białe umyj i wyrzuć zdrewniałe, grube końcówki . Łodyżki ułóż na talerzu, polej oliwą extra virgin, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-220 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wytnij 6 kwadratów, mniej więcej 10 na 10 cm i ułóż na blaszce do pieczenia. Każdy kwadrat z ciasta przykryj plastrem szynki parmeńskiej , a po przekątnej połóż dwa szparagi. Na środek kwadratu zetrzyj około 30 gramów żółtego sera. Owiń szynkę wokół szparagów, a potem to samo zrób z ciastem francuskim, aby zlepiło się ze sobą. Piecz w piekarniku około 20 minut, aż ciasto się zarumieni. Szparagi zapiekane w sosie beszamelowym...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner