Tarta z jabłkami
© sara_winter/Fotolia.com
Styl życia

Tarta z jabłkami – konkurencja dla szarlotki

Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.

Tarta z jabłkami to popularne ciasto na kruchym spodzie, będące konkurencją dla szarlotki. Do jej przygotowania najlepiej używaj kwaśnych odmian jabłek, np. glostera, ponieważ ciasto i tak jest słodzone i podawane z różnymi dodatkami.

 

Dobra tarta musi mieć dobrze przygotowany spód, na który następnie nakłada się nadzienie. Jest wiele rodzajów przepisów na spód do tarty, różniących się detalami. Najbardziej klasyczny polega na zrobieniu kruchego ciasta, które po schłodzeniu się rozwałkowuje i przekłada do formy. Nie wymaga wcześniejszego zapiekania. Możesz kupić także gotowe ciasto francuskie i zrobić spód z niego.

Przepis na kruchy spód do tarty

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3/4 kostki schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie suche składniki.

2. Dodaj posiekane na małe kawałki masło.

3. Rozetrzyj ciasto w palcach, tworząc kruszonkę.

4. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto, po czym odstaw do lodówki, by się schłodziło przez 30 minut.

5. Rozwałkuj szybko ciasto na kształt okręgu i przełóż na blachę.

 

Przed nałożeniem nadzienia należy ciasto wcześniej ponakłuwać widelcem, dzięki czemu nie będzie się wybrzuszało pod wpływem temperatury.

Tarta z jabłkami i cynamonem – przepis podstawowy

Składniki:

  • 5 jabłek,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 6 łyżeczek cukru.

 

Sposób przygotowania:

1. Jabłka pokrój w małe kawałki i przełóż do garnka.

2. Dodaj cukier i cynamon.

3. Duś na małym ogniu, dopóki jabłka nie zmiękną.

4. Przełóż na przygotowany wcześniej spód i piecz 40-50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

 

Smacznego!

Inne pomysły na tartę z jabłkami

Tartę z jabłkami możesz przygotować z innymi dodatkami np. budyniem. Przepis jest bardzo prosty – wystarczy, że ugotujesz budyń (może być z torebki), przelejesz go na przygotowany wcześniej spód, a następnie wyłożysz na wierzchu plasterki jabłka. Tarta z jabłkami i budyniem ma bardziej zwartą konsystencję niż same duszone jabłka, ale przed jej podaniem lepiej pozwól ciastu ostygnąć. Inną wariacją jest tarta z jabłkami w karmelu – na spód wyłóż pokrojone na większe kawałki jabłka, posyp je cynamonem, po czym zalej karmelem, ugotowanym ze śmietany kremówki, brązowego cukru i masła. Ważne, by w przypadku tego ciasta jabłkowego nie nakłuwać spodu, w przeciwnym razie karmel zacznie wyciekać przez nakłucia. Możesz też zrobić tartę z jabłkami i orzechami. Pamiętaj też, że im więcej dodatkowych składników, tym większa kaloryczność tarty jabłkowej. Jeden kawałek prostej tarty z samymi jabłkami to około 120 kcal, ale budyń, karmel, lody czy bita śmietana mogą stworzyć bombę kaloryczną.

Jakie jabłka wybrać do tarty z jabłkami

Gatunek jabłek do tarty wybierz w zależności od tego, czy wolisz bardziej kwaśne, czy bardziej słodkie ciasto. Z reguły jednak praktykuje się stosowanie kwaśniejszych odmian, aby ciasto jabłkowe nie stało się mdłe. Należą do nich takie rodzaje, jak antonówka, gloster i szara reneta. Słodkie odmiany używane do przygotowywania szarlotek i tarty z jabłkami to champion, ligol, lobo oraz papierówka. Jeśli po uduszeniu lub usmażeniu jabłek stwierdzisz, że są jednak zbyt słodkie, możesz dodać odrobinę cytryny, która przełamie słodycz i nada kwaśny posmak.

 

Tarta z gruszkami
© A_Lein/Fotolia.com
Styl życia
Klasyczny przepis na tartę z gruszkami
Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.

Tarta z gruszkami to ciasto przygotowywane na kruchym spodzie. Możesz do niego wykorzystać łatwo dostępne odmiany gruszek, np. klapsę lub konferencję. W zależności od przepisu, jeden kawałek ciasta może mieć od 150 do nawet 300 kalorii.   Kaloryczność tarty z gruszkami zależy od tego, jak wiele dodatkowych składników w niej będzie. Porcja tarty gruszkowej z masą budyniową może mieć 300 kcal , ale klasyczna, z posłodzonymi gruszkami, jest już o połowę mniej kaloryczna. Popularne dodatki, np. lody śmietankowe, to także dodatkowe kalorie – około 40 kcal na każdą gałkę. Klasyczna tarta z gruszkami Oryginalna tarta z gruszkami to połączenie lekkiego, kruchego spodu z oprószonymi cynamonem kawałkami gruszki. Nie wymaga długich przygotowań.   Przepis na ciasto Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 3 łyżki cukru, 3/4 kostki schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli.   Sposób przygotowania: 1. Wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. 2. Dodaj posiekane masło. 3. Rozcieraj ciasto w palcach. 4. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. 5. Wstaw na pół godziny do lodówki. 6. Rozwałkuj na okrąg i przełóż na blachę. 7. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.   Przepis na nadzienie Składniki: 5 gruszek, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka brązowego cukru, 1 łyżka mąki.   Sposób przygotowania: 1. Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki. Przełóż do miski. 2. Dodaj cukier, cynamon i mąkę – wszystko wymieszaj. 3. Przełóż nadzienie na kruche ciasto. 4. Brzegi ciasta załóż do środka. 5. Piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6. Upieczone ciasto z gruszką posyp cukrem pudrem.   Smacznego!...

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową
Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.   Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na tartę cytrynową Składniki na spód tarty: 75 g masła, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, jedno żółtko, łyżka śmietany 18%.   Składniki na krem cytrynowy: sok wyciśnięty z 3 cytryn, łyżka skórki startej z cytryny , 200 ml śmietanki kremówki, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania tarty cytrynowej Przesiej przez sito mąkę i cukier puder. Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość. Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź. Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę. Do masy dodaj startą skórkę cytrynową. Wlej masę do spodu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.   Ciasto podawaj po przestudzeniu.   Smacznego!   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy  przepisy na desery z czarnej porzeczki ....

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner