Cannelloni z mięsem w naczyniu żaroodpornym.
©azurita/fotolia
Styl życia

Przepis pyszne i aromatyczne cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Cannelloni faszerowane mięsem mielonym przygotowuje się z sosem beszamelowym i pomidorowym. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Mięso mielone, wołowe należy do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych. Zawiera olbrzymie ilości białka i witamin grupy B, w tym witaminę B12 (nie występującą u roślin). Witamina ta podnosi odporność na stres, koi nerwy, zapobiega anemii oraz jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu krwionośnego i pokarmowego. Dodatkowo według najnowszych badań, może ona uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i chorobami psychicznymi

Cannelloni faszerowane mięsem mielonym

Cannelloni to tradycyjne włoskie danie. Faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem sosów pomidorowego i beszamelowego smakuje przepysznie i sprawdza się przy każdej okazji.

 

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • naczynia żaroodpornego,
  • miski,
  • dwa garnki.

 

Składniki:

  • 100 g sera grana padano,
  • około 20 rurek makaronu cannelloni.

 

Farsz:

  • 800 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula.

 

Sos pomidorowy:

  • 2 łyżki oliwy z oliwy,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula,
  • garść bazylii,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 800 g pomidorów,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku).

 

Sos beszamelowy:

  • 70 g masła,
  • 1 l mleka
  • 70 g mąki
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • szczypta szafranu,
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku).

 

Czas przygotowania: 100 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso włóż do miski, dodaj jedno jajko i dopraw solą i pieprzem.
  • Wymieszaj całość.
  • Rozgrzej na patelni masło i wrzuć na nią cebulę i czosnek.
  • Smaż, aż cebula się zeszkli.
  • Wrzuć mięso na patelnię i smaż około 5 minut.
  • Zdejmij patelnię z palnika.
  • Do garnka wlej dwie łyżki oliwy z oliwek.
  • Dodaj czosnek, cebulę i seler.
  • Smaż, aż wszystko się zeszkli.
  • Ugotuj oddzielnie pomidory bez skóry i dodaj je do garnka.
  • Wrzuć bazylię, sól, pieprz, szczyptę cukru.
  • Zblenduj wszystko.
  • Pół sosu dodaj do mięsa i wymieszaj.
  • W czystym garnku rozpuść masło.
  • Dodaj mąkę, podsmaż i wlej mleko dokładnie mieszając trzepaczką do jajek, by nie tworzyły się grudki.
  • Gotuj przez 5 minut.
  • Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową, solą i szafranem i wymieszaj.
  • Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj nim dno pozostałym sosem pomidorowym.
  • Makaron faszeruj mięsem i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  • Całość zalej sosem beszamelowym.
  • Na wierz zetrzyj ser grana padano.
  • Gotowe naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez około 35 minut. Gotowe.

Smacznego!


 

Pół kilograma mięsa mielonego leży na desce do krojenia
©Viktorija/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.   Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny , wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości. Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad .   Składniki: 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cukinie, 3 pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku , 100 gramów sera mozzarella, sól, pieprz, bazylia, oregano , 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię. Do cebuli dorzuć mięso. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli. Do potrawy dodaj sól i przyprawy. Całość smaż przez około 15 minut. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki. Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Grillowane pałeczki z mięsa mielonego Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.   Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego), 1 jajko, 20 gramów bułki tartej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:...

Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.   Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia . Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zapiekanka z kaszy jęczmiennej Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli . Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, patelni.   Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu, szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g boczku, 1 cebula, 100 g białego sera, 4 łyżki śmietany 18%, 100 g kiełbasy np. śląskiej, pieprz (do smaku), sól (do smaku), bazylia (do smaku), masło (do smarowania naczynia żaroodpornego), bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).   Czas przygotowania: 80 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj litr bulionu. Wsyp kaszę do bulionu. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem Boczek pokrój w paski. Podsmaż go na patelni. Obierz cebulę i posiekaj. Wrzuć cebulę na patelnię. Piecz, aż się zarumieni. Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw według uznania przyprawami. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do naczynia nałóż kaszę. Kiełbasę pokrój w paski. Dodaj kiełbasę do naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe. Smacznego! Zrazy z kaszy Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie...

Kabaczek faszerowany
©Fischer Food Design/Fotolia
Styl życia
Przepis na łatwy i smaczny faszerowany kabaczek
Faszerowany kabaczek jest zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Przyrządzając go należy pamiętać, by posypać go solą, odsączyć a następnie opłukać. Dzięki temu zabiegowi można pozbyć się goryczki.

Faszerowany kabaczek jest zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Przyrządzając go należy pamiętać, by posypać go solą, odsączyć a następnie opłukać. Dzięki temu zabiegowi można pozbyć się goryczki.   Kabaczek odkwasza organizm , dzięki znajdującym się w nim związkom zasadowym. Jest lekkostrawny. Zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy. Ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Poprawia przemianę materii i zapobiega zaparciom. Pomaga również w zwalczaniu choroby lokomocyjnej i zapaleniu gruczołu krokowego u mężczyzn. Faszerowany kabaczek Pomysł na faszerowany kabaczek mięsem mielonym , marchewką, pietruszką, selerem i cebulą. Idealny na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodzinny.   Potrzebujesz: tarki, miski, patelni.   Składniki na 2 porcje: 500 g mielonego mięsa , 1 kabaczek, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 cebula, 200 g sera żółtego, 4 łyżki bułki tartej, 150 g śmietany, 1 l przecieru pomidorowego, 250 ml wody, 1 łyżka masła, koper (do smaku), sól (do smaku), pieprz (do smaku), liść laurowy (do smaku), ziele angielskie (do smaku).   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Do przepisu polecane jest mięso mielone jagnięce , cielęcina lub wołowina.   Sposób przygotowania: Obierz kabaczek. Przetnij go wzdłuż. Usuń z niego pestki. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni. Dodaj mięso. Obierz cebulę, seler, marchew i pietruszkę. Cebulę pokrój w kostkę. Seler i pietruszkę posiekaj. Marchew zetrzyj na tarce. Wrzuć warzywa na patelnię. Dodaj listek laurowy, koperek i ziele angielskie . Podlej wodą. Duś do miękkości. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wysmaruj je masłem....

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner