Chłodnik hiszpański z pomidorów podany z natką pietruszki.
©different_nata/stock.adobe.com
Styl życia

Jak zrobić hiszpański chłodnik? Mamy przepis na czerwone Gazpacho, krok po kroku

Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.

 

Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.

Gazpacho to najbardziej znany i lubiany chłodnik w Hiszpanii. Danie jest lekkie i smaczne. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Chłodnik to wyjątkowa potrawa, którą w Andaluzji podaje się w bardzo oryginalny sposób, bo z gałką lodów.

 

Przepis na chłodnik – hiszpańskie Gazpacho, krok po kroku

Chłodnik pomidorowy to idealna zupa na lato, kiedy ma się ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Danie to pomysł na obiad dla całej rodziny. W przypadku dzieci, można zrezygnować z dodania chili oraz czosnku, wtedy smak potrawy będzie delikatniejszy i z pewnością posmakuje najmłodszym domownikom.

 

Potrzebujesz:

  • miski,
  • blendera,   
  • praski do czosnku,   
  • ostrego noża.

 

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 1 duża czerwona papryka,   
  • 4 ogórki gruntowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,   
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,   
  • szczypta chili,   
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj warzywa.
  • Pomidory sparz we wrzątku i usuń skórę.    
  • Obierz     ze skóry również ogórki.
  • Paprykę, ogórki, pomidory oraz cebulę pokrój w grubą kostkę.   
  • Przełóż warzywa do miski, posól i odstaw na 10 minut.    
  • Do warzyw dodaj pieprz, chili, łyżeczkę octu winnego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.    
  • Całość     dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Chłodnik hiszpański odstaw do lodówki na 2 godziny.

   

Smacznego!

 

Hiszpański chłodnik Gazpacho – jak podawać?

Chłodnik pomidorowy można podawać w małych miseczkach z posiekanym w drobną kostkę zielonym ogórkiem przyprószonym pieprzem. W Andaluzji potrawę podaje się również z gałką lodów. Według hiszpańskich kucharzy ich słodki smak idealnie komponuje się z chłodnym i warzywnym aromatem zupy. Do dekoracji zupy sprawdzają się także świeże liście bazylii, mięty, a także natką pietruszki.

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Krem z pomidorów
© JoannaTkaczuk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na chłodnik z papryki, zupę ze świeżych pomidorów i sałatkę z bobu z pstrągiem
Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.

Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.   Świeże warzywa - pełne witamin i minerałów, świetnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Zupa ze świeżych pomidorów – pomysł na najpopularniejszą, polską zupę Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów zachwyca smakiem i aromatem.   Potrzebujesz: dużego garnka, patelni, blendera.   Składniki (4 porcje): 6 dużych pomidorów, 1 cebula, 4 marchewki, 8 ziaren ziela angielskiego , 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 2 l wody, pieprz (do smaku), sól (do smaku), cukier (do smaku), ocet winny (do smaku), 4 łyżki śmietany.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewkę obierz, pokrój i wrzuć do garnka. Garnek zalej 2 litrami wody. Dopraw wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i gotuj przez 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki . Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Po kilku minutach pomidory z cebulą dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Wyłów z zupy ziele angielskie. Całość zblenduj na gładką masę. Zupę zapraw śmietaną, dodaj szczyptę cukru, pieprzu, soli i octu winnego. Gotowe. Chłodnik paprykowy – idealne danie na upalne dni Chłodnik przygotowany z papryki to niecodzienny pomysł na letni, lekki obiad.   Potrzebujesz: garnka z grubszym dnem, blendera.   Składniki (4 porcje): 1 kg papryki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka bulionu warzywnego,...

©2mmedia/Fotolia
Styl życia
Charakterystyka kuchni hiszpańskiej i przykładowe przepisy – gazpacho i tortilla z jaj
Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana w zależności od regionu kraju, nosi także silne wpływy kuchni arabskiej. Mimo to jest kilka potraw, które niemal automatycznie kojarzy się z Hiszpanią. Takimi potrawami są m.in. gazpacho i tortilla.

Kuchnia hiszpańska jest zróżnicowana w zależności od regionu kraju, nosi także silne wpływy kuchni arabskiej. Mimo to jest kilka potraw, które niemal automatycznie kojarzy się z Hiszpanią. Takimi potrawami są m.in. gazpacho i tortilla.   Wspólnym mianownikiem dań kuchni hiszpańskiej są stosowanie intensywnych w smaku przypraw , a także wyraziste kolory potraw i ich składników. Kuchnia hiszpańska łączy kuchnię górską, śródziemnomorską i arabską Na północnym-wschodzie Hiszpanii korzysta się z wielu składników typowych dla kuchni terenów górskich, m.in.: twardych, dojrzewających serów i suszonych, dojrzewających szynek i kiełbas.   Kuchnia południowej Hiszpanii jest natomiast typową kuchnią śródziemnomorską. Popularne są tu ryby i owoce morza, oliwki i oliwa, pomidory, dania mączne, sery, migdały, szafran oraz chili . Ponadto południe Hiszpanii przez setki lat zamieszkiwane było przez ludność muzułmańską. Mięsa z rożna, ryż, gulasze, groch oraz owoce cytrusowe zostały spopularyzowane w Hiszpanii właśnie dzięki Arabom.   Wśród wielu różnorodnych dań kuchni hiszpańskiej jest kilka takich, które potrafi wymienić nawet osoba, która nie interesuje się kulturą tego kraju. Należą do nich: gazpacho oraz tortilla. Przepis na gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów Składniki na 4 porcje: 5 dużych, dojrzałych pomidorów, 4 ogórki gruntowe, 1 czerwona papryka , 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy tłoczonej na zimno 1 łyżka stołowa octu winnego, sól, kmin rzymski, natka pietruszki.   Czas przygotowania: 12 godzin, kiedy warzywa muszą leżeć w lodówce + 40 minut przygotowanie   Stopień trudności:...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner