Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Kurczak piccata podany z na talerzu z cytyną.
©Africa Studio/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na kurczaka piccata w serowej panierce, duszonego w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżej bazylii

Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.

Piccata to sposób przygotowywania mięsa, które jest panierowane i duszone a następnie podawane z sosem. Potrawę chętnie przygotowują Włosi, używając do tego najczęściej cielęciny. Filet z kurczaka kroi się na drobne kawałki, marynuje i następnie smaży w panierce z mąki, sera i otrębów.

 

W oddzielnym rondlu przygotowuje się sos z pomidorów z dodatkiem świeżej posiekanej bazylii i cebuli. Po podsmażeniu mięsa, na patelnie wlewa się dressing pomidorowy i całość dusi przez 10 minut.

 

Przepis na kurczaka piccata – krok po kroku

 

Kurczaka można zastąpić filetem z indyka. Dla podkreślenia smaku sosu wystarczy dodać odrobinę ostrej czerwonej papryki lub drobno posiekanej zielonej papryczki jalapeno.

 

Potrzebujesz:

  • tarki z małymi oczkami,
  • praski do czosnku,
  • tłuczka do mięsa,
  • patelni,
  • rondla,
  • ręcznika papierowego,
  • blendera.

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 500 gramów piersi z kurczaka,
  • 1/4 kostki żółtego sera (100 gramów),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki otrębów pszennych,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 1 puszka pomidorów bez skóry (400 gramów),
  • 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii (lub suszonej),
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
  • Kurczaka pokrój na 2-centymetrowe kawałki i rozklep je tłuczkiem.
  • Mięso obtocz w czarnym pieprzu.
  • Całe jajko wymieszaj z otrębami i serem startym na tarce.
  • Obtocz kurczaka z mące, a następnie w jajku z dodatkami.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Mięso lekko podsmaż do uzyskania złotego koloru.
  • Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  • Zeszklij ją na maśle w rondlu z dodatkiem czosnku przeciśniętego przez praskę.
  • Dodaj do warzyw pomidory z puszki razem z posiekaną bazylią i gotuj przez 5 minut.
  • Składniki blenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Przelej sos do patelni i duś mięso przez 10 minut.
  • Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Podawaj z ryżem, ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Pół kilograma mięsa mielonego leży na desce do krojenia
©Viktorija/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na dania obiadowe z mięsa mielonego: grillowane pałeczki oraz faszerowana cukinia i pomidory
Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.

Potrawy z mięsa mielonego doskonale sprawdzą się na obiad. Mięso z dodatkiem świeżych warzyw będzie smaczne i sycące. Warto przygotować cukinię lub pomidory faszerowane oraz grillowane pałeczki z mięsa mielonego.   Mięso mielone pozyskuje się z rozdrobnionej wieprzowiny , wołowiny, drobiu lub innych gatunków mięsa. Przed zmieleniem lub posiekaniem mięso należy dokładnie umyć i oddzielić od kości. Cukinia faszerowana mięsem mielonym Cukinia faszerowana jest ciekawym daniem na rodzinne przyjęcie, przekąskę do pracy lub niedzielny obiad .   Składniki: 300 gramów mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 2 cukinie, 3 pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku , 100 gramów sera mozzarella, sól, pieprz, bazylia, oregano , 1 łyżka oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Cebule i ząbki czosnku pokrój w kostkę i wsyp na rozgrzaną patelnię. Do cebuli dorzuć mięso. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa i cebuli. Do potrawy dodaj sól i przyprawy. Całość smaż przez około 15 minut. Cukinię przekrój na pół (wzdłuż) i wydrąż pestki. Do każdej cukinii włóż farsz oraz plastry mozzarelli. Całość skrop oliwą i piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Grillowane pałeczki z mięsa mielonego Pałeczki z mięsa mielonego to doskonała propozycja na letniego grilla. Takie danie z powodzeniem zastąpi kiełbasę lub karkówkę.   Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego), 1 jajko, 20 gramów bułki tartej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, mielona papryka słodka, zioła prowansalskie.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:...

Kurze pałeczki w czerwonym winie
© myviewpoint/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na obiad: pałki kurczaka w sosie z czerwonego wina, pieczarek i szalotki
Kurze pałeczki w sosie wykonanym z czerwonego wina, bulionu drobiowego, pieczarek oraz szalotki to pomysł na obiad dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw. Mięso należy wcześniej delikatnie obsmażyć na patelni, a następnie zalać przygotowanym wcześniej sosem i piec w piekarniku.

Kurze pałeczki w sosie wykonanym z czerwonego wina, bulionu drobiowego, pieczarek oraz szalotki to pomysł na obiad dla miłośników wyrazistych i aromatycznych potraw. Mięso należy wcześniej delikatnie obsmażyć na patelni, a następnie zalać przygotowanym wcześniej sosem i piec w piekarniku.    Czerwone wino idealnie podkreśla smak mięsa. Pałki kurczaka przygotowane na bazie wina będą wyjątkowo aromatyczne, ale i delikatne. Obiad można podawać, np.: z ziemniakami (np. gotowanymi, opiekanymi, smażonymi czy w postaci frytek), ryżem bądź kaszą.  Przepis na kurczaka w winie, krok po kroku Kurczak w winie to wykwintne danie, a jednocześnie bardzo łatwe w wykonaniu. 60 minut wystarczy, aby podać smaczny obiad dla całej rodziny, zwłaszcza miłośników drobiu. Upieczone pałki z kurczaka wyśmienicie smakują podatne również z surówką z marchewki , czerwonej kapusty czy buraczkami na ciepło   bądź zimno.    Potrzebujesz: głębokiej patelni, rondla, folii aluminiowej, naczynia żaroodpornego.   Składniki: 6 pałek kurczaka (udek bez bioder), 250 ml czerwonego wina wytrawnego, 250 bulionu drobiowego , 10 pieczarek, 4 szalotki, 2 listki tymianku , mąka pszenna, olej do smażenia, 1 łyżka masła, 1 łyżka posiekanej pietruszki, czarny pieprz i sól morska do smaku.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pałki kurczaka dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące.  Rozgrzej olej na patelni i podsmaż lekko mięso (przez ok. 5 minut). Szalotki posiekaj w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej masło , dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni (ok.3-4 minuty). Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do rondla razem z liśćmi...

dania z pomidorów
©M.studio/fotolia
Styl życia
Potrawy z pomidorów – co przygotować?
Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.

Dania z pomidorów są świetnym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, obiad i kolację.  Pomidory są bogate w witaminę C, B, K i PP. Są też źródłem minerałów, m.in. magnezu, wapnia i żelaza. Poniżej znajdziesz kilka oryginalnych przepisów na potrawy z pomidorami. Pomidory smażone w cieście Składniki: - 4 pomidory, - koperek, - natka pietruszki, - 1 szklanka mąki, - 1 szklanka mleka, - 2 jajka, - 1 łyżka oleju, - ½ łyżeczki soli do ciasta, - olej do smażenia. Sposób przygotowania: Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórę i potnij w plastry Do osobnej misy wlej mleko, mąkę, żółtka, sól, olej i wszystko dokładnie zmiksuj. Ubij białka na sztywną pianę, przełóż do płynnego ciasta i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładaj łyżką placuszki i obsmaż je z jednej strony. Na każdy placek nałóż plaster pomidora i przykryj go drugim plackiem mocno dociskając drewnianą łopatką. Placuszki przewróć na drugą stronę, dosmaż na złoty kolor i podawaj z paprykowym twarożkiem lub śmietaną z dodatkiem kopru i pietruszki. Pomidorowe sushi Składniki: - 1,5 kg pomidorów, - czosnek granulowany, - 3 ząbki świeżego czosnku, - świeży tymianek, - cebula, - ¼ szklanki oliwy, - liście laurowe, - 2 łyżki rumu, - 1/3 szklanki ryżu do sushi, - ½ szklanki wody, - ½ szklanki uprażonych orzeszków, - listki świeżej mięty, - cukier, - pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki, a następnie przekrój je na krzyż. Połowę tak przygotowanych warzyw rozłóż na oblanej oliwą blasze, posyp czosnkiem i tymiankiem, po czym zapiekaj w piekarniku przez około 3 godziny. W osobnym rondlu rozgrzej oliwę, włóż...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner