Amerykański burger.
©koss13
Styl życia

Przepis na fantastycznego amerykańskiego burgera – z mięsa wołowego, boczku i cebuli

Amerykańskiego burgera smaży się na prawdziwym maśle. Mięso mielone, wołowe powinno pochodzić z karkówki.

Amerykańskiego burgera smaży się na prawdziwym maśle. Mięso mielone, wołowe powinno pochodzić z karkówki.

 

Burger to kanapka z kotletem z mięsa wołowego, umieszczana między dwoma kawałkami przypieczonej bułki, oraz z dodatkami np. sałaty, pomidorów, ketchupu, majonezu czy ogórka konserwowego. Jest najpopularniejszą potrawą kuchni Stanów Zjednoczonych. Wymyślił ją w 1904 roku garncarz Fletcher Davis, który podawał swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.

Amerykański burger

Pomysł na amerykańskiego burgera z mięsem z wołowiny, plastrami boczku, sosem cebulowo-anyżowym i dodatkiem gotowanego na parze sera cheddar.

 

Potrzebujesz:

  • termometru kuchennego,
  • stolnicy
  • miski,
  • garnka,
  • patelni,
  • parowaru
  • pędzelka do smarowania.

 

Składniki na 6 burgerów:

  • 150 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 1 kg wołowiny,
  • 6 plasterków boczku,
  • 40 g niesolonego masła,
  • 1 jajko,
  • sezamki (do smaku),
  • 330 g mąki,
  • 5 g drożdży,
  • 20 g cukru
  • 150 g sera cheddar,
  • 5 g soli.

 

Sos:

  • 4 czerwone cebule,
  • 1 gwiaździsty anyż,
  • 250 przecieru pomidorowego
  • 100 g cukru,
  • 25 gram octu balsamicznego,
  • sól (do smaku),
  • oliwa z oliwek (do smażenia).

 

Czas przygotowania: 90 minut (120 minut oczekiwania)

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej mleko i wodę do garnka.
  • Dodaj masło.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 50 stopni Celsjusza.
  • Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier.
  • Dopraw solą.
  • Wlej zagotowane mleko z masłem do miski.
  • Dodaj jajko.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Gnieć ciasto przez 15 minut na stolnicy.
  • Pokrój na 6 kawałków.
  • Uformuj bułeczki.
  • Przykryj ciasto i odstaw do urośnięcia.
  • Pokrój cebulę na cienkie kawałeczki.
  • W garnku rozgrzej oliwę.
  • Smaż cebulę na małym ogniu.
  • Wrzuć anyż i zamieszaj.
  • Dodaj cukier, przecier z pomidorów i ocet balsamiczny.
  • Dopraw solą.
  • Smaż przez dwie godziny.
  • Wymieszaj trochę jajka z mlekiem
  • Wysmaruj bułeczki z wierzchu.
  • Posyp sezamkami.
  • Nagrzej piekarnik do 225 stopni Celsjusza.
  • Piecz bułeczki przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Zetrzyj ser.
  • Nałóż do miseczek.
  • Gotuj go na parze, aż się rozpuści.
  • Rozgrzej patelnię.
  • Smaż plasterki boczku.
  • Usmażone wyłóż na ręcznik kuchenny.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Uformuj z wołowiny kotlety.
  • Smaż na patelni.
  • Przekrój gotowe bułeczki na pół.
  • Ułóż na nich mięso.
  • Posyp solą i pieprzem.
  • Wlej ser cheddar.
  • Na wierzch nałóż sos cebulowy i plasterki boczku.
  • Namocz górną część bułki w sosie z patelni.
  • Połóż górną część bułki na burgerze. 

Smacznego!

 

3 faszerowane pomidory na drewnianej desce, przyozdobione bazylią.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pomidory faszerowane kaszą gryczaną, mięsem mielonym i papryką
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.   Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.   Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średnie Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, łyżki, miski, blendera, widelca, naczynia żaroodpornego. Składniki (na 3 porcje): 3 pomidory, 150 g mielonej szynki wieprzowej, 50 g ugotowanej kaszy gryczanej , pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli), pół łyżeczki tymianku , 1 papryka, 1 jajko, szczypta soli morskiej i białego pieprzu, 25 ml oliwy z oliwek. Sposób wykonania: Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut. Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki. Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów. Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki. Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy . Całość zmiksuj. Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów. Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę. Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory. Pomidory piecz przez 30 minut w...

Risotto z szafranem podane na talerzu.
©stefania57/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na bułeczki z szafranem, risotto i makaron w sosie szafranowym
Najdroższą przyprawę świata – szafran – można wykorzystać do przyrządzenia sosów. Idealnie smakują z risotto lub z makaronem. Bardzo smaczne są też bułeczki z szafranem przygotowane z ciasta drożdżowego.

Najdroższą przyprawę świata – szafran – można wykorzystać do przyrządzenia sosów. Idealnie smakują z risotto lub z makaronem. Bardzo smaczne są też bułeczki z szafranem przygotowane z ciasta drożdżowego.   Szafran – najdroższa przyprawa świata – ma miodowy smak z goryczką określaną jako metaliczna. Nadaje daniom pomarańczowy kolor. Najczęściej wykorzystuje się go do sosów, zup, a także do deserów.   Bułeczki z szafranem   Składniki: 500 ml mleka, 17 g suchych drożdży, 250 g półtłustego twarogu, 100 g masła, 1 kg mąki pszennej, 150 g cukru, ½ łyżeczki soli, 1 g szafranu. 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek przed włożeniem ich do piekarnika.   Czas przygotowania: około 3 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Roztop masło i pozostaw je do przestygnięcia. Zmiel twaróg (np. w maszynce do mięsa) trzykrotnie. Wymieszaj mąkę i drożdże. Dodaj do nich pozostałe składniki (oprócz masła) i wymieszaj. Wlej do masy przestudzone masło. Zacznij wyrabiać ciasto dotąd, aż będzie elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, włóż do miski oprószonej mąką, przykryj czystą ściereczką i odstaw do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Objętość ciasta powinna zwiększyć się dwukrotnie. Zagnieć ciasto ponownie, a następnie uformuj z niego bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw miedzy nimi odstęp około 3-4 cm, aby nie zrosły się w trakcie pieczenia. Przykryj bułki ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na czas podwojenia ich objętości, czyli około 40 minut. Posmaruj każdą jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Pozostaw bułki do ostygnięcia, a następnie rozdziel je.  ...

Filiżanka czarnej kawy na śniadanie
©T. Wejkszo/Fotolia
Styl życia
Przepisy na romantyczne śniadanie do łóżka: na słodko i na słono
Śniadanie podane do łóżka to gest, który nawet w domu pozwala poczuć się jak w luksusowym hotelu. Zaserwowane w wyjątkowej formie śniadanie dla dwojga to doskonały sposób na zwieńczenie wspólnych chwil i dobry początek dnia.

Śniadanie podane do łóżka to gest, który nawet w domu pozwala poczuć się jak w luksusowym hotelu. Zaserwowane w wyjątkowej formie śniadanie dla dwojga to doskonały sposób na zwieńczenie wspólnych chwil i dobry początek dnia.   Śniadanie to najważniejszy posiłek . Dostarcza energię na cały dzień, poprawia nastrój i zwiększa odporność na stres. Omlet z suszonymi pomidorami w makaronowej odsłonie Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 15 dag makaronu spaghetti, pół szklanki startego żółtego sera, 15 dag salami w plastrach, 4 jajka, 6 suszonych pomidorów, jedna papryczka chilli, 2 łyżki oliwy, szczypta soli i pieprzu.   Sposób wykonania: Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odsącz na sicie i przelej zimną wodą. Jajka wbij do dużej misy i rozbij trzepaczką. Do jaj dodaj sól, pieprz i makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i dodaj połowę masy makaronowo-jajecznej. Całość smaż do ścięcia jajek. W trakcie smażenia poruszaj patelnią, aby zapobiec przywieraniu spodu omleta do naczynia. Papryczkę chilli przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ drobno posiekaj. Suszone pomidory i plastry salami pokrój w drobną kostkę. Gotowy omlet przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp połową salami, suszonych pomidorów i częścią startego żółtego sera. Całość włóż na 5-8 minut do piekarnika nagrzanego do 160º.   Smacznego! Kanapki z wędzonym łososiem i jajecznicą Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 8 jajek, 1 bagietka, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego , 1 łyżka masła, 1 plaster wędzonego łososia, szczypta soli i pieprzu, świeży szczypior do dekoracji....

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner