Amerykańskiego burgera smaży się na prawdziwym maśle. Mięso mielone, wołowe powinno pochodzić z karkówki.

Reklama

Burger to kanapka z kotletem z mięsa wołowego, umieszczana między dwoma kawałkami przypieczonej bułki, oraz z dodatkami np. sałaty, pomidorów, ketchupu, majonezu czy ogórka konserwowego. Jest najpopularniejszą potrawą kuchni Stanów Zjednoczonych. Wymyślił ją w 1904 roku garncarz Fletcher Davis, który podawał swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.

Amerykański burger

Pomysł na amerykańskiego burgera z mięsem z wołowiny, plastrami boczku, sosem cebulowo-anyżowym i dodatkiem gotowanego na parze sera cheddar.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • termometru kuchennego,
  • stolnicy
  • miski,
  • garnka,
  • patelni,
  • parowaru
  • pędzelka do smarowania.

Składniki na 6 burgerów:

  • 150 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • 1 kg wołowiny,
  • 6 plasterków boczku,
  • 40 g niesolonego masła,
  • 1 jajko,
  • sezamki (do smaku),
  • 330 g mąki,
  • 5 g drożdży,
  • 20 g cukru
  • 150 g sera cheddar,
  • 5 g soli.

Sos:

  • 4 czerwone cebule,
  • 1 gwiaździsty anyż,
  • 250 przecieru pomidorowego
  • 100 g cukru,
  • 25 gram octu balsamicznego,
  • sól (do smaku),
  • oliwa z oliwek (do smażenia).

Czas przygotowania: 90 minut (120 minut oczekiwania)

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Wlej mleko i wodę do garnka.
  • Dodaj masło.
  • Gotuj na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 50 stopni Celsjusza.
  • Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier.
  • Dopraw solą.
  • Wlej zagotowane mleko z masłem do miski.
  • Dodaj jajko.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Gnieć ciasto przez 15 minut na stolnicy.
  • Pokrój na 6 kawałków.
  • Uformuj bułeczki.
  • Przykryj ciasto i odstaw do urośnięcia.
  • Pokrój cebulę na cienkie kawałeczki.
  • W garnku rozgrzej oliwę.
  • Smaż cebulę na małym ogniu.
  • Wrzuć anyż i zamieszaj.
  • Dodaj cukier, przecier z pomidorów i ocet balsamiczny.
  • Dopraw solą.
  • Smaż przez dwie godziny.
  • Wymieszaj trochę jajka z mlekiem
  • Wysmaruj bułeczki z wierzchu.
  • Posyp sezamkami.
  • Nagrzej piekarnik do 225 stopni Celsjusza.
  • Piecz bułeczki przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru.
  • Zetrzyj ser.
  • Nałóż do miseczek.
  • Gotuj go na parze, aż się rozpuści.
  • Rozgrzej patelnię.
  • Smaż plasterki boczku.
  • Usmażone wyłóż na ręcznik kuchenny.
  • Na patelni rozpuść masło.
  • Uformuj z wołowiny kotlety.
  • Smaż na patelni.
  • Przekrój gotowe bułeczki na pół.
  • Ułóż na nich mięso.
  • Posyp solą i pieprzem.
  • Wlej ser cheddar.
  • Na wierzch nałóż sos cebulowy i plasterki boczku.
  • Namocz górną część bułki w sosie z patelni.
  • Połóż górną część bułki na burgerze.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama