Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com
Styl życia

Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

 

Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu.

Kasia gotuje z Polki.pl: faworki na piwie

Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną

Wskazówki:

  • Zanim kupisz karpia, zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby;
  • Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.

 

Składniki:

  • 1 karp,
  • 2 cebule,
  • 2 marchwie,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • nać pietruszki,
  • pół selera,
  • puszka zielonego groszku,
  • 2 jajka,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 ziarna pieprzu ziarnistego,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

 

Czas wykonywania: 90 minut

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Spraw karpia: umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka.
  • Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka.
  • Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut.
  • Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę.
  • Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  • Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne).
  • Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie.
  • Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru.
  • Wlej ocet do wywaru.
  • Wywar ponownie zagotuj.
  • Dodaj sok z cytryny.
  • Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie.
  • Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę.
  • Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, seler ułóż na rybie.
  • Pokrój nać pietruszki i ozdób nią rybę.
  • Zalej karpia wywarem.
  • Wstaw rybę do lodówki.
  • Podawaj karpia skropionego sokiem z cytryny lub octem.

Smacznego!

 

Pstrąg w galarecie postawiony w naczyniu na stole
©Patryk Kosmider/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na smacznego pstrąga w sezamie lub galarecie
Pstrąg jest rybą idealną na święta. Nie dość, że świetnie smakuje, to również jest niskokaloryczny oraz dostarcza ludzkiemu organizmowi pełnowartościowego białka (jest lepiej przyswajalne niż mięsne), wielu witamin (np. z grupy B) oraz minerałów (m.in. żelazo).

Pstrąg jest rybą idealną na święta. Nie dość, że świetnie smakuje, to również jest niskokaloryczny oraz dostarcza ludzkiemu organizmowi pełnowartościowego białka (jest lepiej przyswajalne niż mięsne), wielu witamin (np. z grupy B) oraz minerałów (m.in. żelazo)   Pstrąg żyje w czystych i słodkich wodach. Ma chude, delikatne mięso. Zawiera kwasy omega-3 , które zapobiegają chorobom serca i układu krążenia. Dodatkowo ryba bogata jest w fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, potas oraz witaminy grupy B, A, D i E. W kuchni staropolskiej tradycyjnie podawano ją na wieczerzy wigilijnej. Pstrąg w galarecie – idealny na przyjęcie lub wigilijną wieczerzę Pstrąg w galarecie to świetna odmiana od karpia w wigilijną wieczerzę . Smakuje świetnie polany sokiem z cytryny.   Potrzebujesz: półmisków na galaretę, dużego garnka.   Składniki (na 4 porcje): 4 płaty pstrąga, 150 obranej i pokrojonej włoszczyzny, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu na talerz, sól (do smaku), saszetkę żelatyny na litr wody, 4 białka jajek, łyżka soku z cytryny, groszek konserwowy (według uznania do przybrania), jajka na twardo (według uznania do przybrania), cytryna (według uznania do przybrania).   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pstrąga pokrój na plastry. Umytą włoszczyznę wrzuć do garnka, dodaj przyprawy i zalej litrem wody. Gotuj przez 30 minut (po 20 minutach posól). Plastry pstrąga dodaj do włoszczyzny i gotuj około 10 minut na małym ogniu. Wyciągnij rybę. Powstały wywar sklaruj, dodając pianę ubitą z białek i łyżkę soku z cytryny. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Garnek odstaw na bok i poczekaj, aż wywar się sklaruje. Zbierz pianę (szumy) i przecedź przez...

zupa z klopsikami
©Sebastian/Fotolia.com
Styl życia
Kuchnia rumuńska – przepis na zupę z klopsikami ciorba de perisoare
Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.

Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny. Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby. Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna. Potrzebujesz: dużego garnka, miski. Składniki na zupę: 0,5 kilograma mięsa wołowego, 3 kości wieprzowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 3 pomidory, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 garści zielonej fasoli, 1 mały seler, 1 czerwona papryka, 1 cytryna, sól morska, pieprz mielony. Składniki na klopsy: 300 gramów mięsa mielonego , 1 pęczek liści pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona, sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki. Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą. Włóż składniki do garnka. Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej. Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny. Mielone mięso na pulpety przełóż do miski....

zupa w białej porcelanowej miseczce
©HandmadePictures/Fotolia
Styl życia
Małokaloryczne dania – bogate w witaminy i błonnik
Małokaloryczne dania powinny być jednocześnie zdrowe, sycące i smaczne. Posiłki z kaszą gryczaną i soczewicą dodają energii i odżywiają organizm. Małokaloryczne dania zadowolą zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak również wszystkich odżywiających się zdrowo.

Małokaloryczne dania powinny być jednocześnie zdrowe, sycące i smaczne. Posiłki z kaszą gryczaną i soczewicą dodają energii i odżywiają organizm. Małokaloryczne dania zadowolą zarówno osoby na diecie redukcyjnej, jak również wszystkich odżywiających się zdrowo. Sałatka z kaszą gryczaną Składniki: 50 gramów kaszy gryczanej , 2 jajka, pół główki sałaty lodowej, garść rukoli, garść świeżych liści szpinaku, połowa pora, 10 pomidorów koktajlowych, około 3 łyżki posiekanego szczypiorku, około 3 łyżki posiekanej pietruszki, łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy z oliwek, szczypta pieprzu ziołowego.   Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Kaloryczność całego dania: 400 Liczba porcji: 2   Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną wrzuć do rondelka i zalej 100 ml wrzątku i gotuj do momentu, aż wchłonie wodę. Wystudzoną kaszę przełóż do miski. Ugotowane jajka pokrój na małe kawałki i dodaj do kaszy. Umyj i poszatkuj: sałatę, szpinak , pora. Dodaj poszatkowane zielone warzywa do miski. Umyj pomidory i dodaj do sałatki. Dorzuć szczypiorek i pietruszkę. Wymieszaj ocet z oliwą i dodaj do sałatki. Przypraw pieprzem ziołowym. Smacznego! Rozgrzewająca zupa z soczewicy i kalafiora Wskazówka: - Jeśli chcesz uzyskać zupę-krem zblenduj ostudzoną zupę i przypraw posiekanym koperkiem.   Składniki: pół szklanki czerwonej soczewicy, mały kalafior, mały seler naciowy , obrana marchew, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, łyżka curry, szczypta pieprzu, ew. posiekany koperek.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Kaloryczność całego dania: 300 Liczba porcji: 2   Sposób przygotowania:...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik