Faszerowana papryka na grillu zrobiona w wersji wegańskiej.
©exclusive-design/stock.adobe.com
Styl życia

2 wegańskie przepisy na paprykę faszerowaną z grilla – z pastą słonecznikową i kaszą

Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.

Papryka faszerowana to jedno z popularniejszych wegańskich i wegetariańskich dań z grilla. Podstawą nadzienia może być kasza lub ryż. Znakomicie smakuje też dodatek cebuli, pieczarek, pomidorów, różnego rodzaju pestek i orzechów oraz tofu.

 

Najlepsza do grillowania jest papryka czerwona. Ma najbardziej intensywny smak i aromat. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wypełniać farszami paprykę zieloną, zółtą, pomarańczową lub białą.

 

Przepis paprykę z grilla nadziewaną kaszą, pieczarkami i tofu

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże papryki czerwone,
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • 150 g tofu naturalnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia – najlepiej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka pestek z dyni.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz i ostudź.
  • Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek.
  • Zetrzyj umyte wcześniej pieczarki na tarce i średnich oczkach.
  • Pokrój cebule i odsączone tofu w drobną kostkę.
  • W dużym rondlu rozgrzej olej i zeszklij cebulę, dodaj tofu i smaż do momentu, aż się zarumieni. Wsyp pieczarki i duś pod przykryciem przez około 5 minut.
  • Zdejmij pokrywkę, dodaj sos sojowy i smaż wszystko na średnim ogniu, odparowując nadmiar płynu.
  • Dodaj kaszę, olej sezamowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i pestki dyni – podsmażaj wszystko cały czas, mieszając przez około 5-7 minut.
  • Odstaw do ostudzenia, wypełnij farszem każdą paprykę i zamknij „wieczkiem” z ogonkiem.
  • Owiń każdą paprykę w folię aluminiową i piecz na rozgrzanym ruszcie przez 10 minut.

 

Przepis na paprykę z grilla faszerowaną pastą słonecznikowo-pomidorową

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże papryki dowolnego koloru,
  • 2 szklanki pestek słonecznika namoczonego na noc w przegotowanej wodzie,
  • około 250 g suszonych pomidorów suszonych w oleju wraz z olejem – około 2-3 łyżkami,
  • 4 parówki sojowe – najlepiej wędzone,
  • zioła prowansalskie – około 1 łyżeczka,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Odsącz słonecznik z wody, przepłucz ziarna na sicie i wrzuć do kielicha blendera lub dużej miski. Dodaj sos sojowy, pomidory razem z olejem, zioła prowansalskie, paprykę wędzoną i 5 łyżek wody i zblenduj wszystko na jednolitą, ale nie idealnie gładką masę.
  • Gotowy farsz wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę parówkami sojowymi i wstaw do lodówki na około 10 minut.
  • Umyj papryki i wyjmij z nich gniazda nasienne, wykrawając ogonek w taki sposób, by powstała przykrywka – nie wyrzucaj jej. Usuń wszystkie pestki małą łyżeczką i wypłucz środek.
  • Wypełnij farszem każdą paprykę, owiń w folię aluminiową i piecz przez około 15 minut.

 

Smacznego!

©Ramil Gibadullin/Fotolia
Styl życia
Kabaczek z grilla faszerowany: pieczarkami i soczewicą – 2 przepisy
Kabaczek faszerowany i upieczony na grillu to wyśmienity pomysł na wegetariańską przekąskę. Danie to jest pyszne i proste w wykonaniu. Sezon na kabaczki pokrywa się z czasem grillowego szaleństwa, więc warto z tego korzystać.

Kabaczek faszerowany i upieczony na grillu to wyśmienity pomysł na wegetariańską przekąskę. Danie to jest pyszne i proste w wykonaniu. Sezon na kabaczki pokrywa się z czasem grillowego szaleństwa, więc warto z tego korzystać.   Kabaczek a cukinia: na czym polega różnica? Kabaczek i cukinia to ta sama roślina (zarówno żółta, jak i zielona) tylko w różnej fazie wzrostu. Cukinie są młode , ich miąższ jest jędrny i wyśmienity do jedzenia nawet na surowo. Kabaczek to bardzo dojrzała cukinia . Dzięki temu, że ma rozbudowane gniazda nasienne, jest najlepszy do faszerowania.   Jak poznać, czy cukinia stała się już kabaczkiem? Kabaczek jest bardzo duży, ma twardą, często nakrapianą białymi prążkami skórkę oraz duże pestki. Kabaczek z grilla faszerowany pieczarkami – przepis Składniki na 4 porcje: 1 duży kabaczek, 1 kg pieczarek, 2 papryki – np. jedna czerwona i jedna zielona, 2 duże cebule, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego , 2 ząbki czosnku, pół szklanki tartego parmezanu, 3 łyżki uprażonego na patelni ziarna słonecznika, 3 łyżki drobno posiekanego koperku , sól, pieprz, 4 łyżki oleju.   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut grillowania   Sposób przygotowania: 1. Umyj kabaczka, obierz ze skórki, przekrój na pół wszerz, a potem każdą połówkę wzdłuż, aby powstały 4, mniej więcej podobnej wielkości, części - łódeczki. 2. Wydrąż łyżką gniazda nasienne i usuń gąbczasty miąższ. 3. Pieczarki dokładnie wyszoruj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 4. Umyj i obierz papryki, usuń gniazda nasienne oraz białe części i posiekaj drobno. 5. Pokrój drobno cebule i wrzuć na rozgrzany na...

Shakshuka przepis
© istetiana/Fotolia.com
Styl życia
Shakshuka (szakszuka) - tunezyjskie danie z jajek w wersji oryginalnej oraz wegańskiej
Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.

Shakshuka (szakszuka) to w tradycyjnej wersji danie z jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić także jako opcję wegańską, w której rezygnuje się z użycia jaj i dodaje tofu podsmażone z sosem sojowym.   Shakshuka jest daniem pochodzącym z kuchni tunezyjskiej, popularnym szczególnie w krajach arabskich. Ma formę zapiekanych na patelni jajek w sosie pomidorowo-paprykowym. Można je przyrządzić z tofu , mięsem, kiełbaskami na ostro, serami lub z fasolą. Dania z jajek: shakshuka Składniki: 2 średnie czerwone papryki, 2 świeże pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 duże jaja, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego kminku bądź kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, chilli, olej, szczypiorek lub natka pietruszki.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę lub paski. Rozgrzej olej na patelni. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Wsyp na nią kminek lub kumin, czosnek oraz paprykę. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Umyj pomidory, po czym pokrój je w kostkę. Dodaj przecier pomidorowy i pomidory. Duś wszystkie składniki przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dopraw sos do smaku, używając soli, pieprzu oraz chilli. Zrób 2 dołki w sosie i wbij w nie jaja. Smaż na małym ogniu do czasu ścięcia białka. Podawaj z pokrojonym szczypiorkiem bądź natką pietruszki . Wegańskie przepisy: szakszuka Składniki: 2 czerwone papryki, 1 świeża papryczka chilli, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 300 g tofu, 1 łyżka syropu z agawy , 1...

grill
Pixabay/szpadi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Bezmięsne potrawy na grilla
Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.   Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada:   Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner