Anyż gwiaździsty na talerzu
©marrakeshh/Fotolia
Styl życia

Zastosowanie anyżu w kuchni

Zarówno olejek z anyżu, jak i owoce anyżu są często wykorzystywane w kuchni jako dodatek do potraw. Anyż wyglądem przypomina gwiazdkę, stąd nazwa: anyż gwiaździsty.

Zarówno olejek z anyżu, jak i owoce anyżu są często wykorzystywane w kuchni jako dodatek do potraw. Anyż wyglądem przypomina gwiazdkę, stąd nazwa: anyż gwiaździsty.

 

Anyż jest popularną przyprawą w kuchni chińskiej, którą dodaje się do potraw z kurczaka, wołowiny oraz zup. W Polsce anyż jest dodawany także do wyrobów cukierniczych. Smak anyżu przypomina połączenie kopru włoskiego oraz lukrecji. Ma charakterystyczny, wyraźny, słodki zapach, dlatego często pasuje do potraw na słodko. Anyż gwiaździsty może być używany w kuchni w całości albo zmielony. Zmielony anyż szybko traci swój smak, trzeba go mielić bezpośrednio przed podaniem.

 

W Polsce do potraw używa się całych owoców anyżu gwieździstego albo olejku anyżowego. Anyż dobrze sprawdzi się we wszelkiego rodzaju ciastach i ciasteczkach, cukierkach, słodkich nalewach i wódkach, kawie, dżemach, kompotach oraz napojach mlecznych. Na słono jest dodawany do pieczywa, jako dodatek do dań z drobiu czy dań warzywnych, jest także składnikiem wielu zup.

 

Należy uważać z potrawami z anyżem, które planujemy podać na przyjęciu. Specyficzny anyżkowy smak ma wprawdzie wielu zwolenników, ale i zaprzysięgłych wrogów. Dlatego warto uprzedzić gości, że dana potrawa zawiera anyżek, inaczej przyjęcie może skończyć się niezręcznie. Gość, który z uprzejmości będzie wmuszał w siebie znienawidzoną anyżkową potrawę, na pewno nie będzie bawić się najlepiej. 

Gwiazdka i laska cynamonu
©Volodymyr Shevchuk/Fotolia
Styl życia
Przyprawowe ABC - 3 zdrowe przyprawy, które warto włączyć do jadłospisu
Zdrowe przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale też w naturalny sposób utrzymują organizm w dobrej kondycji.

Zdrowe przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale też w naturalny sposób utrzymują organizm w dobrej kondycji. 1. Anyż Anyż ma słodkawy silny smak i jeszcze mocniejszy korzenny aromat. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Nasiona anyżu utłuczone z kostką cukru są dodawane do biszkoptów. Jest głównym składnikiem greckiego alkoholu „Auzo” oraz francuskich likierów „Pernod” i „Anisette”. Anyż jest szczególnie chętnie dodawany do cukierków, surówek, sałatek, szpinaku czy dań z czerwonej kapusty. Dzięki nasionom w kształcie gwiazdy jest również cenionym elementem dekoracyjnym.   Anyż wykazuje bardzo szerokie działanie zdrowotne. Pobudza produkcje białych krwinek, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny. Pomocny jest w bólach i zawrotach głowy, migrenach oraz nieżytach górnych dróg oddechowych. Wykazuje również silne działanie przeciwzapalne i ściągające.   Należy pamiętać, aby nie nadużywać anyżu. Szczególna ostrożność w jego stosowaniu zalecana jest kobietom w ciąży. 2. Bazylia Bazylia jest jedną z najpopularniejszych przypraw używanych na świecie. Jej silny, świeży i lekko cytrusowy aromat sprawia, że może być wykorzystywana zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach. Świeża bazylia jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz popularnego dania Caprese. Sproszkowana i wysuszona wzbogaca smak farszów, pasztetów, zup czy sosów. Z powodzeniem zastępuje pieprz. Zalanie świeżych, zgniecionych liści bazylii olejem lub octem winnym daje pyszny dodatek do sałatek, marynat oraz sosów.   Oprócz tego, że bazylia wyśmienicie smakuje ma również szerokie działanie prozdrowotne. Przede wszystkim ułatwia trawienie , działa przeciwskurczowo, zapobiega zaparciom i wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wykazuje działanie podobne do melisy – poprawia nastrój i działa...

Owoce anyżu
©Floydine/Fotolia
Styl życia
Owoc anyżu na trawienie i ładną cerę
Anyż, czyli biedrzeniec, poprawia trawienie i zwalcza zaparcia, normalizuje tłustą cerę i poprawia kondycję włosów.

Anyż, czyli biedrzeniec, poprawia trawienie i zwalcza zaparcia, normalizuje tłustą cerę i poprawia kondycję włosów.   Anyż, nazywany także biedrzeńcem, jest rośliną uprawianą głównie w Indiach, Turcji, Argentynie czy Meksyku. W Polsce anyż pojawił się w średniowieczu, jednak nie zdobył takiej sławy jak zagranicą. Owoc anyżu działa odmładzająco i poprawia trawienie.   Anyż jest rośliną rosnącą do 50 cm, która kwitnie w czasie wakacji – od lipca do sierpnia. Najcenniejsze właściwości posiadają owoce anyżu, przypominające małą główkę maku. Owoce anyżu mają podobny smak do kminku, są jednak intensywniejsze i słodsze. Owoce anyżu wykorzystywane są w kuchni do wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Oprócz walorów smakowych, anyż posiada także wiele cennych właściwości leczniczych. Może być wykorzystywany wewnętrznie jako napar do picia albo zewnętrznie jako płyn do przemywania zmienionej chorobowo skóry. Owoc anyżu: lecznicze działanie wzmacnia organizm; działa przeciwzapalnie; zwalcza kaszel, ból gardła i chrypkę; poprawia kondycję włosów; pomaga zwalczyć zaparcia; poprawia trawienie oraz wzmaga apetyt; normalizuje cerę tłustą ; pobudza laktację ; zwalcza kolki; poprawia pamięć.   Owoce anyżu zawierają także substancje lecznicze takie jak: olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny, sterole i furanokumaryny. Te substancje poprawiają pracę układu pokarmowego oraz powodują szybsze wydalanie pokarmu z organizmu. Przepis na napar z owocu anyżu Aby przygotować napar, należy przygotować szklankę wrzątku oraz łyżkę ususzonych owoców anyżu. Oba składniki gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i napar jest gotowy. Stosowanie: półtorej szklanki wywaru dziennie. Zaleca się picie naparu przy problemach żołądkowych, problemach z laktacją. Spożywanie...

Ziarna kolendry
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kolendra – jedna z najstarszych roślin używanych w kuchni i ziołolecznictwie
Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Kolendra – składniki odżywcze Kolendra oraz pozyskiwany z niej olejek zawierają szereg substancji i związków, które wpływają korzystnie na ludzki organizm. Są to m.in. polifenole, kwasy organiczne, aminokwasy (glutamina, asparagina, arginina), flawonoidy, kumaryny, ponad 24 składniki mineralne, wśród których najwyższe stężenie ma potas , wapń . Ponadto znajduje się w niej olejek eteryczny oraz witaminy C , A, B2. Kolendra - właściwości lecznicze – kwiaty i olejek z kolendry Kolendra wykazuje działanie przeciwbakteryjne (na niektóre szczepy bakterii) oraz przeciwgrzybicze. Pobudza wydzielanie żółci, przez co poprawia i reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega niestrawności oraz wzdęciom poprzez działanie rozkurczowe i wiatropędne. Okłady z dodatkiem olejku z kolendry łagodzą ból oraz obrzęki szczególnie spowodowane oparzeniami. Udowodniono, że olejek z kolendry stosowany w aromaterapii może mieć działanie uspokajające i przeciwlękowe . Ponadto olejek ten posiada zdolność do wyłapywania wolnych rodników, przez co działa antyoksydacyjnie. Kolendra: zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym Świeżą kolendrę stosuje się podobnie, jak natkę pietruszki (nawet przypomina ją wyglądem) dodaje pod koniec gotowania, spożywa na surowo, albo stosuje jako dekorację.   Świeża kolendra ma bardzo delikatny, lekko cytrusowy smak. Najczęściej w polskiej kuchni stosowana jest kolendra w formie suszonych ziaren, nieco bardziej aromatycznych od świeżych liści. Wówczas dodawana jest do różnego rodzaju marynat, mięs, pieczywa, ryb, sałatek lub zup....

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner