Aby uzyskać idealny owal twarzy i zachować jej szczupłe proporcje należy zacząć od diety. Zbędne kilogramy umiejscawiają się na całym ciele, również na twarzy. Szczupła twarz jest do osiągnięcia tylko wtedy, gdy zmienisz nawyki żywieniowe – zacznij jeść produkty bogate w błonnik, świeże warzywa i owoce, zrezygnuj z tłustych produktów odzwierzęcych, a szybko zauważysz zmianę.

Reklama

Szczupła twarz to przeważnie oznaka zdrowego, zgrabnego ciała. Niekiedy jednak mimo że wcale nie mamy kilogramów w nadmiarze, jej kontur odbiega od idealnego owalu. Co zatem spożywać, aby nadać naszej twarzy właściwych proporcji:

1. Produkty bogate w błonnik – przede wszystkim otręby, kasze, brukselka, kapusta, kalarepa, niełuskany ryż, pełnoziarniste, ciemne pieczywo. Takie produkty pozwolą na dłużej powstrzymać się od zjedzenia kolejnego posiłku, ponieważ błonnik zapewnia poczucie sytości na kilka godzin.

Zobacz także

2. Świeże warzywa i owoce – produkty te w surowej postaci mają dużo cennych minerałów, witamin oraz wody, która zatrzymuje się w organizmie. Polecane są przede wszystkim owoce: cytrusy, truskawki, arbuz, jabłka; warzywa: pomidory, ogórki, wszystkie warzywa strączkowe i szpinak.

3. Dieta na szczupłą twarz powinna opierać się na dużej ilości wody – minimum 2 litry dziennie. Oczyści organizm, nawodni go, ale również częste picie zminimalizuje poczucie głodu.

Czego szczególnie unikać: nadmiernej ilości spożywanych węglowodanów, które znajdują się w białym pieczywie, makaronach czy ziemniakach; używania soli i cukru; słodyczy, ciastek i alkoholu, które są zbędnymi, mało wartościowymi kaloriami.

Dieta na szczupłą twarz powinna opierać się na częstym spożywaniu posiłków w małych ilościach. Głodówki zaowocują nam efektem jojo, który szczególnie widoczny będzie na twarzy. Oprócz intensywnej diety powinniśmy dbać o kondycję ruchową. Bez ćwiczeń, biegania czy jazdy na rowerze nie uda się spalić zbędnych kilogramów, które również wpłyną na owal twarzy.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama