ciasto na stolnicy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Bezglutenowa mąka z mielonego ryżu: jak i do czego użyć

Mąka ryżowa to idealne rozwiązanie dla osób niejedzących pszenicy i ograniczających kalorie w diecie. Jest stosowana od wieków w kuchni azjatyckiej. Stanowi urozmaicenie i ciekawą alternatywę dla mąk pszennych, ziemniaczanych czy kukurydzianych.

Mąka ryżowa to idealne rozwiązanie dla osób niejedzących pszenicy i ograniczających kalorie w diecie. Jest stosowana od wieków  w kuchni azjatyckiej. Stanowi urozmaicenie i ciekawą alternatywę dla mąk pszennych, ziemniaczanych czy kukurydzianych.

Właściwości mąki ryżowej

Mąkę ryżową pozyskuje się z drobnego bądź grubego mielenia całych lub oczyszczonych ziaren ryżu. Efekt mielenia ciemnego ryżu to pełnoziarnista, bardzo odżywcza mąka, zawierająca do 5 razy więcej błonnika niż uzyskana z ryżu oczyszczonego. Mąka ryżowa to produkt bezglutenowy i o wiele mniej kaloryczny niż mąka pszenna. Dlatego doskonale nadaje się dla osób z nietolerancją glutenu, na diecie odchudzającej oraz alergików. Mąka ryżowa jest lekkostrawna, dietetyczna, bogata w potas, wapń, magnez, cynk, fosfor, witaminy z grupy B, lignany, fitoestrogeny. 

Mąka ryżowa - porady

Najtańszym sposobem na uzyskanie mąki ryżowej jest samodzielne jej przygotowanie w blenderze kielichowym, młynku do kawy czy Thermomixie poprzez zmielenie ziaren ryżu na drobniejszy bądź grubszy pył (nie trzeba nawet używać wody). W ten sposób unikniemy również obecności w mące glutenu (w zakładzie produkcyjnym używa się i pakuje także produkty zawierające pszenicę). Przy stosowaniu mąki ryżowej należy pamiętać, że jest ona wydajniejsza od pszennej, idealne będzie więc użycie jedynie 3/4 szklanki zamiast 1 szklanki mąki pszennej. Inna będzie też kleistość wyrobu, trzeba zatem użyć podwójnej liczby jajek lub dodać banana, łyżkę skrobi ziemniaczanej czy mąki z tapioki. Dla zachowania odpowiedniej wilgotności ciasta dodajemy trochę oleju bądź klarowanego masła (łyżeczka na szklankę mąki).

Zastosowanie mąki ryżowej

Wstępnie podgotowana (skleikowana - gotowana kilka minut w małej ilości wody) może zastępować gluten w pieczywie, najlepiej w proporcji 100 gramów mąki ryżowej suchej i 10 gramów mąki podgotowanej. Szeroko stosuje się ją w kuchni azjatyckiej do produkcji makaronów, papieru ryżowego do sajgonek, pieczywa, jako zagęstnik do sosów czy zup, do słodkich wypieków (np. japoński deser dango). U nas popularna jest jako składnik naleśników, placków, gotowej żywności dla dzieci, wchłaniająca mało tłuszczu panierka wegetariańskich kotletów.

 

Mąka ryżowa
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z ryżu – jak można ją wykorzystać?
Mąka ryżowa jest ciekawym rozwiązaniem dla osób stosujących dietę bezglutenową. Mąkę z ryżu można w łatwy sposób przygotować samemu.. Mąka ryżowa jest szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do alergii pokarmowych ponieważ nie wywołuje uczuleń.

Mąka ryżowa jest ciekawym rozwiązaniem dla osób stosujących dietę bezglutenową. Mąkę z ryżu można w łatwy sposób przygotować samemu.. Mąka ryżowa jest szczególnie polecana osobom ze skłonnościami do alergii pokarmowych ponieważ nie wywołuje uczuleń. Mąka ryżowa – składniki odżywcze Mąka ryżowa, szczególnie ta z pełnych i nieoczyszczonych ziaren, jest bogata w sole mineralne, fosfor, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę PP, cynk, wapń, żelazo, sód, mangan i magnez. Zawiera mało kalorii (100 g - około 350 kcal) , ma niski indeks glikemiczny (IG 40) i jest lekkostrawna. Jak zrobić w domu mąkę ryżową? Mąkę ryżową można w prosty sposób przygotować samemu. Wówczas mamy też pewność, że nie będzie ona zawierała śladowych ilości glutenu , co często zdarza się w mąkach kupowanych w sklepie, jeżeli nie pochodzą z certyfikowanego źródła (linia produkcyjna, na której produkuje się mąkę z ryżu używana jest też do wytwarzania innych rodzajów mąki). Cena mąki ryżowej nie jest wysoka, 1 kg możemy kupić już za około 7 zł. Do samodzielnego przygotowania mąki ryżowej potrzebny jest blender o dużej mocy lub młynek do kawy. Z 500 g ryżu powstanie 500 g mąki. Należy ją mielić do momentu uzyskania pożądanej grubości. Mąka ryżowa - zastosowanie Mąka ryżowa może być z powodzeniem używana jako zamiennik mąki pszennej . Doskonale nadaje się do ciast, naleśników , puddingów, pierogów, wypieku pieczywa, placków, sprawdza się również jako zagęstnik zup i sosów. Ponieważ nie zawiera glutenu (który jest spoiwem i lepikiem) do potraw z niej przyrządzanych (szczególnie wypieków) należy dodać większą liczbę jajek lub ich zamiennika, tj. banan, nasiona lnu, chia , tapiokę, mus jabłkowy, awokado, dynia, lub mąka: ziemniaczana, sojowa, kukurydziana, z ciecierzycy . Mąka ryżowa jest podstawą kuchni azjatyckiej, robi się z...

Komosa ryżowa
© photocrew/Fotolia.com
Styl życia
Jakie właściwości ma komosa ryżowa i gdzie można ją kupić?
Komosa ryżowa jest produktem, z którego mogą korzystać osoby z nietolerancją na gluten. Jako źródło pełnowartościowego białka wskazana jest dla wegetarian.

Komosa ryżowa jest produktem, z którego mogą korzystać osoby z nietolerancją na gluten. Jako źródło pełnowartościowego białka wskazana jest dla wegetarian.   Historia upraw komosy ryżowej sięga pięciu tysięcy lat wstecz, kiedy to jej uprawą zajmowali się Aztekowie i Inkowie. Co to jest komosa ryżowa Komosa ryżowa, znana również pod nazwą quinoa, jest tak jak i np. amarantus zbożem rzekomym, czyli pseudozbożem. Oznacza to, że nie jest trawą, ale wytwarza nasiona, które są podobne do ziaren zbóż i zawierają bardzo dużo skrobi. Jakie właściwości odżywcze ma komosa ryżowa Komosa ryżowa jest w szczególności polecana wegetarianom i weganom, oraz osobom, które mięso spożywają w znikomych ilościach, a to dlatego, że komosa jest źródłem pełnowartościowego białka i wszelkich niezbędnych dla człowieka aminokwasów. Śmiało mogą sięgnąć po komosę osoby, które nie tolerują glutenu , gdyż komosa jest od niego wolna. Jest też ona dobrym wyjściem dla osób na diecie: w 100 gramach ugotowanej komosy jest ok. 120 kcal. Oprócz tego zawiera ona dużo błonnika, co usprawnia proces trawienia i zapobiega odkładaniu się w organizmie złego cholesterolu. Zawarte w komosie ryżowej zdrowe tłuszcze jednonasycone wspomagają również pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając na przykład miażdżycy . Komosa może okazać się również świetnym wyjściem dla osób nietolerujących laktozy, gdyż wapń zawarty w tej roślinie jest przez organizm łatwiej przyswajalny, niż wapń z mleka. Gdzie można kupić komosę ryżową Komosa ryżowa dostępna jest zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych. Można ją znaleźć w miejscach oferujących zdrowe, ekologiczne produkty, jak i w dużych sklepach sieciowych . Cena zależy od miejsca zakupu i producenta, za 250 gramów produktu trzeba zapłacić od ok. 10zł wzwyż.   Komosa ryżowa dobrze...

łyżka surowego ryżu
©bit24/Fotolia
Styl życia
Płatki ryżowe zalecane w diecie odchudzającej i dla dzieci
Płatki ryżowe są produktem dietetycznym i lekkostrawnym. Mają niską zawartość tłuszczu i zawierają wartościowe składniki takie jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Idealne w diecie odchudzającej, dla dzieci, ludzi starszych i chorych na celiakię.

Płatki ryżowe są produktem dietetycznym i lekkostrawnym. Mają niską zawartość tłuszczu i zawierają wartościowe składniki takie jak żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Idealne w diecie odchudzającej, dla dzieci, ludzi starszych i chorych na celiakię. Płatki ryżowe – właściwości Płatki ryżowe nie zawierają glutenu, ale są bogate w żelazo , dlatego można podawać je niemowlakom od 8. miesiąca życia i osobom cierpiącym na celiakię . Dzięki swoim właściwościom są doskonałym produktem dla alergików, a ze względu na niską zawartość tłuszczu zalecane są osobom stosującym dietę redukcyjną. Płatki ryżowe – kalorie Wartość energetyczna płatków ryżowych wynosi 361 kcal/100 g Płatki ryżowe – bezglutenowe śniadanie Płatki ryżowe są idealnym pomysłem na pełnowartościowe śniadanie. Najczęściej podaje się je z mlekiem, owocami lub konfiturą   Składniki: 0,5 szklanki płatków ryżowych, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżka cukru, banan . Sposób przygotowania: Do głębokiego naczynia wlej mleko i dodaj do niego cukier . Następnie wsyp do garnka płatki ryżowe i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Na sam koniec dodaj pokrojonego w kostkę banana. Płatki ryżowe można stosować także do zagęszczenia sosów, zup, czy gulaszu. Coraz chętniej wykorzystywane też są do deserów i ciasteczek .   Smacznego!    Mąka ryżowa jest odpowiednia dla alergików.  Znasz jej właściwości i zastosowanie ? Poznaj różne rodzaje kaszy:  jaglana, gryczana, jęczmienna, owsiana. Niech kaszotto zagości na twoim stole. Wypróbuj przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami.

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner