Party Stories
Talerz z kaszą gryczaną zapieczoną z warzywami.
©iMarzi/Fotolia.com
Styl życia

Gryczane kaszotto z warzywami i soczystym kurczakiem

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

Kaszotto z kurczakiem i warzywami to sycące i pożywne danie jednogarnkowe. Smak duszonej kaszy gryczanej podkreślają wyraziste dodatki, takie jak: czosnek, oregano i papryczka chili.

 

Przepis na kaszotto można modyfikować, dodając np. pieczarki lub kukurydzę. Danie wybornie smakuje z sałatką ze świeżych pomidorów i rukoli.

Smażona kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • dużej i małej miski,
  • praski do czosnku,
  • głębokiego talerza.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka,
  • 200 gramów ugotowanej kaszy gryczanej (podlinkuj https://party.pl/porady/zdrowie/odchudzanie-i-diety/kasza-gryczana-wartosci-odzywcze-jak-jesc-98562-r1/),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 cebula,
  • 1 cukinia,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka,
  • pęczek szczypioru,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki oregano (suszonego),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu i soli morskiej.

Sposób wykonania:

  • Pierś kurczaka umyj i usuń z niej tłuste elementy.
  • Mięso pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  • Cebulę obierz, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
  • W małej miseczce wymieszaj oliwę, 1 łyżeczkę oregano, paprykę, sól i pieprz.
  • Marynatę wlej do piersi kurczaka i dokładnie wymieszaj z mięsem.
  • Ugotowaną kaszę wyłóż na głęboki talerz i skrop sosem sojowym.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż około 3 do 5 minut.
  • Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  • Paprykę i papryczkę chili umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Miąższ pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
  • Całość oprósz solą, pieprzem, dodaj łyżeczkę oregano i duś pod przykryciem przez 5-7 minut.
  • Na patelnię wsyp kaszę gryczaną, całość zamieszaj i smaż jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Kaszotto z kurczakiem i warzywami udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Wielka kanapka z kurczakiem, warzywami i ciemnym chlebem.
©ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy z kurczaka na co dzień: zapiekanka, szaszłyki i grillowane kanapki
Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.

Potrawy z kurczaka, takie jak szaszłyki i zapiekanki, sprawdzą się jako dania na co dzień. Są łatwe w przygotowaniu i wyśmienicie smakują. Kanapka z grillowaną piersią kurczaka, bagietką i warzywami to lekka i sycąca propozycja na kolację lub przekąskę do pracy.   Mięso z kurczaka jest delikatne i soczyste. Dobrze komponuje się z aromatycznymi dodatkami, takimi jak kminek , czosnek, kurkuma i kolendra. Szaszłyki z kurczaka, cukinii, papryki i cebuli Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, miski, łyżki, patelni grillowej, wykałaczek. Składniki na 5 porcji: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 cukinia, 1 papryka (najlepiej czerwona), 1 cebula, 1 cytryna, 50 ml oliwy z oliwek, 12 ml miodu, 5 g kurkumy, 5 g oregano, szczypta ostrej papryki, soli morskiej, białego pieprzu i kolendry . Sposób wykonania: Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj na ćwiartki. Paprykę i cukinię umyj i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, oprósz przyprawami, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Kurczaka i warzywa nadziej na wykałaczki w dowolnej kolejności i piecz na grillu lub patelni grillowej przez około 15 minut. Mięso systematycznie obracaj, piekąc po 2-3 minuty na każdej ze stron. Tuż przed zdjęciem z rusztu, szaszłyki posmaruj miodem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z sosem tzatziki lub sosem słodko-pikantnym. Smacznego! Kanapka z kurczakiem, bagietką i warzywami Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni grillowej. Składniki na 2 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 bagietka, 4 liście sałaty karbowanej, 1 ogórek, 1...

danie z kaszą gryczaną
©robert6666/Fotolia
Styl życia
Kasza gryczana w dietetycznych daniach obiadowych
Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Kotleciki z kaszy gryczanej Składniki: kasza gryczana (50 g), ser biały chudy (50 g), jajko (1 sztuka), mielone siemię lniane (1 łyżeczka), otręby (1,5 łyżki), cebula (pół małej sztuki), do smaku sól i pieprz. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu . Pozostawić do ostudzenia. Drobno posiekaną cebulę poddusić na patelni. Ser biały rozdrobnić widelcem. Wymieszać wystudzoną kaszę, ser, cebulę i siemię lniane, wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszane składniki pozostawić na kilka minut. Następnie uformowane w dłoniach kotleciki obtoczyć w otrębach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kotleciki, po czym włożyć je do piekarnika. Piec przez około 30 minut, po 15 minutach ostrożnie je obrócić. Gotowe. Smacznego! Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Składniki: kasza gryczana niepalona (50 g), pieczarki (5 małych sztuk), cebula (1 mała), kabaczek lub cukinia (100 g), pomidor (1 mały), czosnek (1 ząbek), pierś z kurczaka (120 g), oliwa z oliwek , do smaku przyprawy: pieprz, sól, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Kabaczek lub cukinię i...

Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia
Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem
Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu. Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono , możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące. Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: miksera, miski, łyżki wazowej, patelni, drewnianej łyżki, noża, deski do krojenia. Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do naleśników na słono 1 papryka (najlepiej czerwona), puszka kukurydzy, 1 cebula, 12 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, 500 g mielonej szynki wieprzowej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, puszka pomidorów (krojonych i bez skórki), 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, puszka czerwonej fasoli, 1,5 łyżeczki chili, szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu. Sposób wykonania: Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę. Cebulę smaż do...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner